11 Temmuz 2023

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; üç günde 8.372 cinayet. Nerede işlendi? Srebrenitsa’da. Ne zaman? Yirmi sekiz yıl önce. O günlere bir dönelim, kahrolarak yaşadığım o günlere bir dönelim arkadaşlar, bakın, yakınları öldürülmüş kadınlar ağlıyor, eşinin ölüm haberini almış bir kadın ağlıyor; binlerce böyle kadın ağlıyordu. O günlerde Srebrenitsa’dan Tuzla’ya kaçan kadınlar, çocuklar vardı, tarih bunu çok acı bir şekilde yazdı. Bütün bunlara dayanamayıp Srebrenitsa’dan ayrılan bir Boşnak kadının intihar görüntüsünü görüyorsunuz.
    

Evet, soykırımlar çok kötüdür, unutulmaz, unutturulamaz ama sadece “Soykırım kötüdür.” demek için bu konuyu konuşmuyoruz. Soykırıma götüren nedenleri araştırmadan, yargılamadan, sorgulamadan, yüzleşmeden soykırımları konuşmayalım arkadaşlar. Bakın, o gün o soykırımı yapan Ratko Mladic müebbet aldı; Radovan Karadzic kırk yıl ceza aldı, yatıyor; Slobodan Milosevic cezaevinde hayatını kaybetti ama o komutanların, devlet adamlarının, askerlerin, onların yaptığı zulmü ne bu dünya kabul eder ne de öte dünya bu zulmü kabul eder. Hepimiz bilelim ki soykırımlara götüren bir süreç vardır; dinî, etnik, siyasi, mezhebî ayırımcılıklar soykırıma götürür arkadaşlar, bununla bir yüzleşelim. Hepimiz insanız; etten, kandan varlıklarız. Hiçbirimizin birbirine bir üstünlüğü var mı? Ama kalkar büyükleniriz “Ben şu ırktan üstünüm.” deriz. Garip çok kişi normal karşılar. Bundan dolayı büyükleniriz, ayrımcılık yaparız, ön yargılarımız devreye girer, ırkçılık başlar bizde. Ardından damgalamaya başlarız dışladığımız, ötekileştirdiğimiz insanları. Ardından nefret söylemi başlar ve ardından linçler başlar, katliamlar başlar, soykırımlar başlar, olay budur. Durup dururken yaşanmış bir hadise değil bu.

O gün Hristiyan bir kesim Müslümanlara yaptı ama yeri gelir bazen Müslüman da Hristiyana yaptı, yapıyor. Alevilere yapılanları unuttuk mu? Çorumları, Sivasları, Maraşları unuttuk mu?

Kırım Türklerinin yaşadıklarını unuttuk mu? Urumçi katliamını unuttuk mu? Ermenilerin yaşadığını unuttuk mu?
    

Arkadaşlar, Sayın Çömez dedi ki: “Yargı kararı yerine geçmesin Meclis kararları.” Bir bilgi eksikliği var, Uluslararası Adalet Divanı Srebrenitsa’ya “soykırım” dedi ama bakın, burada bir şey de var: MHP’li Milletvekili Saffet Sancaklı 11 Mart 2016’da bir yasa teklifi vermiş “Soykırım olarak Meclis kabul etsin, yasa çıkarsın.” demiş, AK PARTİ-MHP cumhur zulüm ittifakı bunu umursamamış, aradan yirmi sekiz yıl geçmiş, şimdi akılları başlarına gelmiş.

Yani düşünün aradan yıllar geçmiş, yirmi sekiz yıl geçmiş aradan, yirmi iki yıllık -sanırım- AK PARTİ iktidarının şu anda aklına geliyor. “Neredeydi aklınız?” diye sormak ve onlardan bir cevap istemek hakkımdır.

Yorumlar