2009-04-23 00:00:00

İşçi  sendikalarının  1  Mayıs’ın Taksim’de  kutlanması yönündeki taleplerine       İstanbul  Valiliği   red cevabı  vermektedir. İstanbul  valiliği  1  Mayıs’ın  neden  Taksim’de  kutlanmaması  gerektiğine  dair tatminkar bir  açıklama yapmamaktadır.

 

İnsanların duygu ve düşüncelerini kamuoyuna aktarabilmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri demokratikleşme sürecinin vazgeçilmez unsurlarındandır. İnsanlar tek başlarına elde edemeyecekleri amaçlarına ulaşabilmek için biraraya gelirler. Bu maksatla toplantılar tertiplenir,   yürüyüşler yapılır. Bu demokratik bir haktır ve Anayasal güvence altındadır. Toplantı ve  gösteri yürüyüşü  anayasal  bir  haktır ve  önceden  haber  verilmeksizin  yapılabileceği   T.C. anayasasının  34.  maddesinde  açıkça belirtilmektedir.

 

1982 Anayasasında 2001 yılında yapılan değişiklikle, toplantı ve gösteri yürüyüşü, düşünceleri ferdi veya topluca ifade haklarının kullanımı için öngörülen sınırlandırmalar demokratik hukuk devleti standardımızı yükseltmiş olmakla birlikte aradan geçen süre   içinde  pratik   uygulamalara  yansımadığı gözlenmektedir. Hiçbir  kanun, yönetmelik  ve  uygulamanın  anayasadan  üstün  olamayacağı  ise açıktır.

 

2001  yılında  yapılan  anayasa  değişikliği  ile  T.C   anayasası  madde 34. ikinci fıkradaki   Şehir düzeninin bozulmasını önlemek amacıyla yetkili idari merci, gösteri yürüyüşünün yapılacağı yer ve güzergahı tespit edebilir.” hükmü yürürlükten  kaldırılmıştır. Oysa  İstanbul  Valiliği  farklı  alanlar göstererek  Taksim’deki  bir  toplantıyı  engelleyeceğini  beyan  etmektedir. Önceki  yıl  Taksim’de kutlanmak  istenen  1  Mayıs  gösterilerinin   polis  tarafından  orantısız  güç  kullanarak  cebir  ve şiddetle   engellenmesi,    hedeflendiği  ileri  sürülen  demokratik  bir  toplum   düzeninin  gereklerine uymamıştır. 2008  yılı 1  Mayıs  olaylarını  yakından gözlemleyen  ve  raporlaştıran       MAZLUMDER hak  ihlallerini  belgelemiştir  ve   bu  yıl  müessif  bir  olayın  olmamasını  arzulamaktadır.

 

Toplantı  ve  gösteri yürüyüşü  en  temel hak  ve  özgürlüklerdendir. Anlaşılır  bir  neden  olmadan  1 Mayıs  gösterilerinin   Taksim’de kutlanmasının  önüne  geçilmesini  yanlış  buluyoruz. 1 Mayıs  bir inatlaşma konusu  haline getirilmeden  Taksim’de  kutlanabilir ve  alınan  güvenlik  tedbirleri  ile  gösterinin  barış içinde  yapılması  sağlanabilir. 21. yüzyılda  devletin   vatandaşını  potansiyel  rakip olarak  görme  anlayışından  vazgeçmesi  gerektiğini  düşünüyoruz. Devlet  vatandaşının  hak  ve özgürlüklerini  kullanabilmesi  için  vardır  ve bunu  sağlamak  için  güvenlik  gücünü  kullanmalıdır. Bu yıl  Taksim’de  kutlanacak  1 Mayıs ile  her  sene yaşanan  ve  Türkiye’nin  özgürlükler  siciline   kara bir  leke  olarak  geçen  olayların  biteceğini  düşünüyoruz.

 

Ömer  Faruk  GERGERLİOĞLU

MAZLUMDER  Genel  Başkanı

Yorumlar