2017-02-23 00:00:00

.

Başbakan Binali Yıldırım grup konuşmasında eliyle bozkurt işareti yaptı. Bu önemli bir yankı oluşturdu. Zira Türk milliyetçiliğinin bu sembol el işareti başka parti tarafından kullanılmazdı ve bu çıkış bir anlayış değişikliğine işaret ediyordu.

Binali bey işaret dilini kast ederek “bozkurt işaretini engelliler için yaptım” demiş, yani Ak Parti- MHP ittifakını anlamayan herkes için yapmış anlayacağınız..! Bu aslında din ve Türk milliyetçiliğinin eklemlenme, tutkallaştırma girişiminin son aşamasıdır. Zaten aralarında bir farkın kalmadığını Binali bey söylüyor. soran gazeteciye “Evet anlamına geliyor. MHP’liler, ‘Bizden bahsedin’ dedi. Ben de işaret diliyle onlardan bahsettim” karşılığını verdi. “‘Bizim işareti yap’ dediler, ben de onların işaretini yaptım” derken keyifliydi.Biz sormadan MHP’lilere seslendi. “Onlar da bizim işaretimizi yapsınlar.” diyor.

Binali bey herkesin anlaması için bunu yapmış. Yani sözlü, fiili olarak Ak Parti- MHP ittifakını uzun süredir yapmış olduklarını, anlamayana bunu bir de işaret diliyle yapmış olduğunu ifade ediyor. Anlamayan artık bu ittifakı iyi anlamıştır sanırım, ama belki daha iyi anlaması gereken bir kesim daha var, onlar Ak Partiyi destekleyen, referandumda “evet” diyecek olan Kürtlerdir.

Ak Parti uzun süredir Kürt meselesini gerçek anlamda çözmekten vazgeçti, önerdiği metodlar eski bildik yöntemler. Kenan Evren döneminde uçaklardan “birlik, beraberlik” ayetleri yazan broşürler atılırdı, şimdi de elde Kur'anlı mitingler yapılıyor, “Zerdüşt” söylemleri kullanılıyor. Zamanında “kimse bizim karşımıza Türklükle de çıkmasın, biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız.” (Erdoğan /2014), diyenler şimdi başka roldeler.

“Kör gözüme parmak” anlamına gelen bu tavrına rağmen Ak Partili Kürtler bu tavırlarını hangi gerekçeyle devam ettiriyor? Hala hayal ettikleri beklentileri nedir? O bozkurt işaretinin sadece bir siyasi parti işareti olmadığını, Kürdün, dilini, örfünü aşağılamada kullanıldığını, yetmedi boyunduruk altına almada kullanıldığını unutmuş mudur Kürtler? JİTEM'ler, köy yakmalar biraz geride kalsa da Sur, Cizre, Nusaybin duvarlarına hakaret dolu yazılar yapanların yaptığı bozkurt işaretini unutmuş mudur? “Onlar da bizim işareti yapsın” diyen Binali bey'in sözleri de mi uyandırmıyor Ak Partili Kürtleri? Demek aralarında hiçbir fark yok ki birbirlerinin işaretini içselleştirmiş, yabancılamıyorlar. Yakında Bahçeli'den “Durmak yok yola devam” , Yıldırım'dan “Hareketin lideri Devlet Bahçeli”sloganı bekliyoruz. Yakında AK Parti ve MHP, bayraklarıyla ortak miting de yapar.

Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP milletvekillerinin sudan bahanelerle tutuklanması uzun sürecek bir tercihi gösteriyor. Bir müddet daha bu birlikteliği devam ettirip, sonra “haydi Kürt meselesi için, çözüm için kolları sıvayalım” dendiğinde ilk sorgulanması gereken ilkesizliklerdir. Artık kalıcı bir çözüm girişimi yoksa boşuna zaman kaybetmeye gerek yoktur. Bu kadar acıyı yaşatmak ve gülerek bu hareketi yapmak zaten samimiyet konusunda ip ucunu vermektedir.

Bozkurt işaretiyle de meseleyi anlamayana artık ne diyeceğimi bilemiyorum. Kürdü kolay kandıracağını, kullanabileceğini düşünenlere karşı bir “hayır” yeter aslında. Meseleyi ciddiyetsizlikle ele alan, karşısındakinin çektiğini tınlamayana karşı bir “hayır” ın bile diyeceği çok şey vardır. 2 ay daha var referanduma ve ben yine de artan şımarıklık ve gaflarla Kürtlerin gözünü açmayı becerecek olanın bizzat Ak Partililer olduğunu düşünüyorum.

@gergerliogluof