5 Şubat 2023

Avrupa’da cezaevleri kapatılıyor, Türkiye’de cezaevleri yapılıyor çünkü demokrasinin, insan haklarının olmadığı yerde cezaevi yaparsınız! Son 20 yılda iktidarın en çok yaptığı devlet kurumu cezaevleri! 420’yi bulacak ve yüz binlerce insan cezaevlerinde! Denetimli serbestlikte olanlar 480 bin, mahpuslar 341 bin 1 milyona yakın insan cezaevinde veya cezaevi tehdidi ile karşı karşıya! Bize gelen başvuruları incelediğimizde insan hakları ihlal başvuruları cezaevlerinden gelmekte! Demokrasi gelmezse cezaevinde olmayanlar da yakın zamanda cezaevinde mahpus adayı! Demokrasi gelmeden, insan hakları tesis edilmeden hiçbir şekilde bu ülkede cezaevi gerçeği bitmez! İktidarın 2024 cezaevi kapasite hedefleri 500 bin kişi! Her an attığınız tweetten, özgürlük isteğinizden, basın açıklamasından, yakınınız KHK’lı olmasından cezaevine alınabilirsiniz! Son 6 yılda pik yaptı cezaevi girişleri çünkü OHAL ilan edildi! OHAL’i başta “Bana dokunmaz.” diye baktı sonra herkese dokundu!

Cezaevlerinde hak ihlalleri yoğun bir şekilde yaşanıyor çünkü 10 kişilik yere 25-30 kişi doldurursanız sağlığımız bozulur, sohbet, spor hakları gasp ediliyor, darplar, görüş kısıtlamaları yaşanıyor! @adalet_bakanlik@bybekirbozdag@ctekurumsal

Cezaevlerinde elektrik faturaları fabrika statüsünden mahpuslara yazıldı 7 yıldır! Meclis’te yoğun bir şekilde gündem ettik geçen hafta mesken statüsüne geçti! Yaptıkları haksızlığı kabul etmiş oldular, Meclis’te Bakan @bybekirbozdag ‘ın yüzüne haykırdım!

İnfaz indirim yasası geliyor, herkes umutlanıyor! Biz Meclis’te konuşmalar yaptık, o kadar toplumsal beklenti var ki yaptığım konuşmalar çok izlendi ve insanlar af talebi ile bekliyordu! Adli mahpuslara hak tanındı ama siyasiler ayrı tutuldu!

Çanakkale’de Fadime Çalışkan bir mahpus eşi infaz indiriminde ayrım yapıldığı haberi geldikten sonra 5. kattan intihar etti ve bebeği tek başına kaldı! Bebeği olan bir anneyi bile af verilmemesi düşünün ne kadar etkiledi!

Açık kapalı görüşlerde çıplak aramalar yapılıyor! İnfaz koruma memuruna itiraz edenin memur tarafından cezalandırılıp çocuk ve bebeklerinin dahi çıplak aramaya uğratılmasını mecliste gündeme getirdim! Anne sırf bu yüzden görüş yasağı aldı! @adalet_bakanlik

Cezaevinde kitap yemek, su gibi bir şey! Mahpusa kitap verilmiyor! Cezaevlerini ıslah etmek için yapmıyor musun? Kitaptan zarar mı gelir? “Sana şu kadar kitap veririz.”diyorlar! @evrenselgzt , @yeniyasamgazete@yeniasya gazeteleri cezaevlerine giremiyor!

Elazığ Cezaevinde mahpusun oğlu okula gidiyor, hafta sonları ziyarete gelecek. ” 3 defa gelmezsen ziyaretten men ederiz.” deniliyor! Meclis’te gündeme getirildik yasak kaldırılmış ama bunları gündeme getirmezseniz bitmiyor!Binlerce soru önergesi veriyoruz!

Geçen yıl cezaevlerinde bizim tespit ettiğimiz 78 ölüm var! Biz yoğun bir şekilde ölümleri tespit etmeye çalışıyoruz cezaevleri gizliyor! Avukatları bizleri arıyor ve kayda giriyor! Bu bir dünya rekoru! Türkiye mahpus sayısı açısından oransal olarak .!

2021 yılında 78 ölen mahpus içinden 35 intihar var! İnsanı çaresiz, umutsuz bırakırsanız yapacağı şey intihardır! Kafaya intiharı koyarsanız en zor şartlarda maalesef intihar edebilirsiniz! Bunları şüpheli ölüm olarak alıyoruz!

Cezaevlerinde denetimli serbestlik, koşullu salıverilmeler verilmiyor! Çıkarılan yasanın sonucunda yönetmelik çıkardılar! “Benim istediğim mahpus değilsen, istediklerimi söylemiyorsan seni yıllarca tutacağım.” deniliyor! Hasta mahpuslara da verilmiyor!

Yusuf Kerim Sayın 6 yaşında, babası başvurdu! Ağır kanser hastası 3 ay önce tespit edildi hastaneye yatırıldı, annesinin cezası var 6 yıl 3 ay nedeni de Bank Asya’ya para yatırmışsın denilerek verilmiş! İnfaz erteleme verilmiyor anneye!

Aile dramları oluşturan bir iktidar anlayışı var! Bu çocuk için yasa çıkarın, anne çocuğunun başında olsun diyoruz yapmıyorlar! Bırakın yetişkinleri “Anne” diye sayıklayıp uyanan bir çocuğa acımıyorlar! Çocuklara da mı acımıyorsunuz? @bybekirbozdag

Özellikle cezaevlerinde ailesinden uzağa sevk ediyor! Mahpusa da yakınına da zulmetmeye çalışıyor! Mahpus yakınlarının cezaevi ziyaretlerinde en çok trafik kazaları geçirip öldüğü zamanlardayız! @adalet_bakanlik

Cezaevinde en büyük isteğiniz; size yapılan ihlali en yüksek sesle dışarıya duyurmaktır! Mektupları , haberleşmesi, görüşü engelleniyor! Bebeklerin, çocukların, hamile kadınların cezaevinde inim inim inlediği bir ülkede susmak mümkün mü!

Cezaevinde hasta mahpusların dramı sıkıntılı! Hasta mahpuslar @ADLITIPKURUMU ‘na gitmesin! 7. yargı paketine 5275 sayılı yasa ile ilgili hükümleri getirin diyorum getirmiyorlar! Mahpusların hasta yakınları ile ilgili meseleler çözülür diyorum yapmıyorlar!

Bu yıl bir af ilan edilmesi gerekiyor! Halen bir adım yok! Aşırı cezalar verildi yargılamalarda! @tcbestepe

Koçer Özdal yoğun bakımda kelepçeli hayata gözlerini yumdu! Veysel Atasoy kelepçeli bir şekilde yoğun bakımda kaldı hayatını kaybetti! Tüm bunların dosyalarını bir insan hakları savunucusu ve hekim olarak inceliyorum!

“Ben Kürdüm” dediği için hapishanelerde yatan insanlar var! Ülkeye adaleti getirmediğiniz için Kürt meselesi çıkmaza geldi! 100 yıldır yapılan yanlışları devam mı ettirmek istiyorsun?Demokratik Cumhuriyet diyoruz dinlemiyorlar!Başka türlü sorunlar bitmez!

Yorumlar