26 Ağustos 2020

YENİ YAŞAM / EMRULLAH ACAR

Interweb

Hasta tutuklular ya cezaevinde yaşamını yitiriyor ya da ölüm sınırındayken bırakılıyor. Son bir haftada 12 tutuklu daha yaşamını yitirdi. HDP’li Gergerlioğlu, ‘Yaşanan ölümler cinayet, fail ise devlet’ dedi

İnfaz Yasası’nda 2013’te yapılan değişikliğe göre, hastalık nedeniyle hayatını yalnız sürdüremeyecek duruma gelen tutukluların cezasımn ertelenmesi gerekiyor. Ancak ağır hastalıklarına rağmen, “Toplum güvenliği için tehlike oluşturmamak” gerekçesiyle tutuklular cezaevinde ölüme terk ediliyor. Bir kısmı da ölüm sınırına gelince bırakılıyor. Gazeteci Mevlüt Öztaş ile yönetmen Fatih Terzioğlu da ölüm sınırında serbest bırakıldılar.

Ancak Öztaş 19 Ağustos’ta, Terzioğlu ise 23 Ağustos’ta yaşamını yitirdi. Daha önce de Sabri Kaya, Erdinç Tülay ve Medeni Arifoğlu da tahliye kararından hemen sonra yaşamlarını yitirmişlerdi. Hasta tutukluların durumuna dikkat çeken Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ‘Yaşanan ölümler cinayet, fail ise devlet” dedi. Gergerlioğlu, komisyona cezaevlerinden yoğun başvuru geldiğini kaydetti.

HDP’li Gergerlioğlu, hasta tutukluların ölüm döşeğinde tahliye edilmesini değerlendirdi: Ölümler cinayet, fail devlet!

Cezaevlerindeki hasta ve ağır hasta tutuklulann ağırlaşan durumlarına rağmen yetkililer sessizliklerini koruyor. Koronavirüs (Kovid-19) salgmı için en tehlikeli yerlerin başında ise cezaevleri geliyor.

İnfaz Yasası’nda 2013’te yapılan değişikliğe göre, hastalık nedeniyle hayatını yalnız sürdüremeyen tutuklulann cezasının ertelenmesi gerekiyor. Ancak ağır hastalıklarına rağmen, “Toplum güvenliği için tehlike oluşturmamak” gerekçesiyle tutuklular serbest bırakılmıyor. Bu yasanın gerekçe göste, rümesiyle birlikte, sadece 2020 yılının ilk sekiz ayında beş hasta tutuklu, tahliye edildikten kısa bir süre sonra yaşamını yitirdi.

Bir haftada 2 ölüm

Son bir hafta içinde iki hasta tutuklu yaşamım yitirdi. Hayaünı kaybedenlerden biri KHK ile kapaman Cihan Haber Ajansı’nın Uşak muhabiri Mevlüt Öztaş. Cezaevinde kansere yakalanan Öztaş, ATK raporu üzerine 26 Haziran’da tahliye edildi. Öztaş’m tahliyesinin gecikmesi ve zamanında müdahale edilmemesi nedeniyle kanser son evreye kadar ilerledi. Öztaş, 19 Ağustos’ta yaşamını yi tirdi. Cezaevinde yakalandığı mide kanserinin ilerlemesine rağmen uzun süre tahliye edümeyen yönetmen Fatih Terzioğlu da Öztaş’tan dört gün sonra yaşamını yitirdi. Ter zioğlu 11 Temmuz’da tahliye edilmişti.

3 benzer ölüm

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevin’de tutulan, kalbi yüzde 25 çalışan ve iki kez bağırsak kanaması geçiren Sabri Kaya da öleceği anlaşılınca tahliye edilmişti. Kaya, tahliye kararından birkaç saat sonra 22 Mayıs’ta yaşamını yitirdi. Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutukluyken kansere yakalanan ve ATKnin infazm ertelenmesi yönündeki kararma rağmen hastalığının son evresinde tahliye edilen Erdinç Tülay da 4 Temmuz’da yaşamını yitirdi.

Cezaevinde hastalanan böbrek kanseri hastası Medeni Arifoğlu da geç tahliye edildiği için yaşamını yitirdi. Arifoğlu, 25 Ocak’ta yaşamını yitirdi.

Sorun sistemsel

Meclis’te hasta tutukluların durumunu gündeme getiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ölümlerin sebebinin geç tahliyelerin olduğunu söylüyor. “Yaşanan ölümler cinayet, fail ise devlet” diyen Gerfgerlioğlu, salgınla birlikte hak ihlallerinin zirve yaptı Ömer Faruk Gergerlioğlu S1111 ve §u anda hasta olmasına rağmen altı aydır hastaneye gidemeyen tutuklulann olduğu bilgisini verdi. Gergerlioğlu, ayrıca sorunun sistemsel olduğuna da dikkati çekti. Hasta tutuklulann ölüm döşeğinde tahliye edildiklerinin akını çizen Gergerlioğlu, tutukluların başvurularının nedenlerini ise, şöyle sıraladı:

“Cezaevlerinde bu tür sorunlar hep vardı ama 2016’da ilan edüen OHAEden soma bu çok fazla arttı” dedi. Meclis İnsan Haklanm İnceleme Komisyonu’nda, insan haklan ihlallerine ilişkin yapılan başvurulara değinen Gergerlioğlu, toplam 5 bin 665 başvurunun 4 bin 518’inin tutuklu ve hükümlülerce yapıldığı bilgisini verdi. Gergerlioğlu, “Koşullannın iyileştirilmesi, kötü muamele, sevk talebi, sağlık hizmetlerine erişim ve temel ihtiyaçlar.”

Göz göre göre ölüyorlar

Hasta tutuklulara dair Meclis’e verilen binlerce soru önergesine rağmen, bakanlığın tedbir almadığını söyleyen Gergerlioğlu, ayrıca cezaevlerinde de yeterli sağlık ekipmanları ile doktor olmadığını belirtti. Gergerlioğlu, “İnsanlar göz göre göre ölüyorlar. Siyasi kararlar ile tutuklular bırakılmıyor. Hasta tutuklulann durumu cezaevi müdürlerinin keyfine bırakılmış durumda ve kimse sorgulamıyor. Bunların hepsi cinayet tir” dedi.

Gerekçe toplum güvenliği

ATKnin cezaevinde kalamaz raporlanna rağmen hasta tutukluların cezaevinde tutulduğuna değinen İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen ise yaşanan ölümlerin sebebinin 24 Ocak 2013 tarihinde 6411 sayılı yasanın 16. maddesinde yapılan değişiklik olduğunu belirtti. Çevirmen, yapılan değişiklikle birlikte ‘Toplum güvenliği için tehlikeli olmama” şartı getirildiğini, böylece tahliyelerin önünde engel oluşturulduğunu kaydetti.

Hasta tutuklulann tahliye edilmeyerek ölümlerine göz yumulduğunu söyleyen Çevirmen, cezaevlerinde ATK raporuna rağmen bırakılamayan onlarca tutuklunun olduğunu ancak kesin sayının yetkilüer tarafından paylaşılmadığı için büinmediğini söyledi. Çevirmen, şöyle dedi: “Cezaevlerinde kimi tutukluların durumu ■ çok ağır olmasına rağmen ATKden rapor alamıyor, kimi tutuklular ise çeşitli Çevirmen hastanelerden ‘cezaevinde kalamaz’ yönünde rapor alsa bile ATKnin o raporu onaylaması gerekiyor. Böyle olduğundan dolayı ATK engeli asılsa bile; hala cezaevinde tutulan hastalar var. Biz defalarca bu konu ile ilgili taleplerimizi dile getirdik, herkes de bu konunun farkında ama bir ilerleme kaydedilmiyor.”

Çevirmen, yetkililere çağn da bulunarak, “Cezaevlerinde hak ihlalleri sonlandınlmah ve hasta mahpuslar bir an önce serbest bırakılmalı” diye konuştu.

Yorumlar