17 Ağustos 2023

Bugün 17 Ağustos 2023. #17Agustos1999 Depreminden tam 24 yıl geçmiş. O gün ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Bu depremden ders aldık mı? Ders almadığımız 6 Şubat 2023 günü belli oldu!

6 Şubat depremlerinde 11 il ve ilçelerimizi kaplayan deprem felaketinde sınıfta kaldık ve çok büyük mağduriyetler yaşandı. Deprem tehlikesi bitmedi! Her an yeni depremler olabilir. Bu gerçek ile yaşamak durumundayız!

Yetkililer bu gerçeğin gereğini yerine getiremiyor! #17Agustos1999 depreminden sonra yapı stoğu ile ilgili envanterlerin çıkartılıp, gereğinin yapılması gerekiyordu. Türkiye’de 10 milyon yapı stoğu var, 6-7 milyonu deprem yönetmeliğine aykırı!

2017 yılına kadar bu envanterlerin çıkartılıp gereğinin yapılması gerekiyordu fakat yıl olmuş 2023 bu envanterlerin nasıl yapılacağının yöntemi bile belli değil! İşte deprem felaketleri bu yüzden peşimizi bırakmaz!

Deprem toplanma alanları yok yerine gökdelenler yükselmiş durumda! Rant anlayışı devam ediyor, betonlaşma anlayışı devam ediyor ve yeşil alanlar yok ediliyor, sağlıksız binalar yapılıyor.

Yapı denetim firmaları 2019 yılına kadar müteahhidin belirlediği firmalar oluyordu. Bu değişti fakat yine de sıkıntılar bitmedi! Yapı denetim firmalarının bilimsel usullere göre çalışmaması ile ilgili sorunlar var!

Bakın hasarlı binaların yıkılması gerekiyor fakat bunun yerine yeni, hasarsız binalar yıkılıyor. Hasarlı binalar yıkılmıyor ve gereken deprem çalışması yapılmamış oluyor. Kocaeli’ne baktığımız zaman; 70 bin kişinin fay hatları üzerinde yaşadığını görüyoruz.

Yeni bir deprem Marmara Bölgesi’nde %64 ihtimal ile olabilir! 7.4 şiddetinde bir depremin olma ihtimali %64! Artık her an yeni bir deprem olabilir diyor uzmanlar. Peki gereken önlemler alındı mı? Hayır!

Biz her sene Meclis’te bu gereken önlemler ile ilgili uyarılar yaptık fakat gereken önlemler alınmadı ve 6 Şubat Depremlerinde Devlet sınıfta kaldı, iktidar aciz kaldı, sivil toplum binlerce insana yetişmeye çalıştı.

Bu 17 Ağustos’da büyük acılarımız ile Kocaeli depremini, Gölcük’te, Kocaeli’de hissedilen bu büyük depremi hatırlıyor, Kocaelili vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diyor ve yeniden böyle bir acı yaşamamamız için yetkilileri uyarmaları gerektiğini hatırlatıyorum!

Bizim de deprem gerçeğini sonuna kadar Meclis’te hatırlatacağımızı ve konunun peşinde olduğumuzu kamuoyuna bildiriyorum

Yorumlar