18 Aralık 2020

DUVAR / Hacı Bişkinhbiskin@gazeteduvar.com.tr

Hacı Bişkin

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mardin il ve ilçelerinde gizli tanık beyanlarıyla kayyım atanmasını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu. 5 soruluk önerge Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından, “Önerge kişisel görüş içeriyor” denilerek iade edildi.

DUVAR – Mardin il ve ilçelerine gizli tanık beyanlarıyla kayyım atanan belediyelerle ilgili Meclis’te verilen soru önergesi iade edildi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e gizli tanık beyanlarının çöktüğünü ve bu kişilerin kim olduklarının bile belli olmadığını ifade ettiği önergeyi Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Kişisel görüş içeriyor” diyerek iade etti. Gergerlioğlu ise bu duruma, “Kayyım konusunda bana verilen cevap tamamen konuyu incelememenin bahanesidir” diyerek tepki gösterdi.

‘GİZLİ TANIKLAR BİR BİR KAYBOLDU’

Gergerlioğlu verdiği önergede gizli tanıklarla ilgili şunları söyledi: “Mardin’de HDP’li belediye eş başkanlarının yerine kayyım atanarak, tutuklanmalarına gerekçe yapılan gizli tanıklar bir bir ortadan kayboldu. Eş başkanlar ve siyasetçilerin dosyasına geçtiğimiz aylarda gönderilen tanığın da Tanık Koruma Programı kapsamında olmadığı ortaya çıktı. Mardin’de HDP yönetimindeki Kızıltepe, Derik, Savur, Nusaybin ve Mazıdağı belediyelerine kayyım atanması, belediye eş başkanları ve siyasetçilerin tutuklanmasına gerekçe yapılan gizli tanık ifadeleri polis düzmecesi çıktı.

26 Haziran 2020 tarihinde alınan ve geçtiğimiz ay eş başkanlar ile HDP ve DBP’li siyasetçilerin dosyasına eklenen “B19O9L6D2P0L1T5” isimli gizli tanık ile “C1N9K1K8L (Çanakkale)”, “1KO3SOV0A8 (Kosava)”, “1AN4K0AR2A (Ankara)”, “1ES9R6ZPS8RN”, “1T4PK6P51” ve “Boksör” isimli gizli tanıklar, mahkeme tarafından dinlenmek istendi. Kızıltepe Belediye Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz ile Savur Belediye Eş Başkanı Gülistan Öncü’nün yargılandığı Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dinlenmek istenen gizli tanıklar için Mardin İl Emniyet Müdürlüğü’ne mahkemece gönderilen yazıya gelen cevapta, bahsi geçen isimlerin Tanık Koruma Programı’nda olmadıkları ortaya çıktı.”

‘HUKUKSUZLUĞU SÜMENALTI EDİYORLAR’

Gergerlioğlu, bu açıklamalar eşliğinde Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na 5 soruluk önerge verdi. Ancak önerge Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından, “Kişisel görüş ileri sürülüyor” denilerek, “Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konuların başkanlıkça kabul edilmeyeceği” gerekçesiyle iade edildi. Gergerlioğlu ise bu duruma tepkisini şöyle dile getirdi: “Kayyım konusunda bana verilen cevap tamamen konuyu incelememenin bahanesidir. Sorduğunuz soru İstişare babında değildi ve açıklama bekliyorduk. Gayet önemli bir konuydu ve gizli tanıkların bu skandal belirsizliğinde çok önemle cevap verilmesi gereken bir konuydu. Kayyumlarım her türlü hukuksuzluğunu böyle Sümenaltı etmeye çalışıyorlar.”

SORULAR…

İade edilen önergede Gergerlioğlu’nun sorduğu sorular ise şöyle:

1. HDP’li belediye eşbaşkanları hakkında soruşturma açılmasını sebep olan gizli tanıkların tespiti için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır, gerçekte kimlerdir ve ne iş yapmaktadırlar?

2. Tespit edilememişse kayyım atama kararlarının iptal edilmesi ve tutuklanan eşbaşkanların vd partililerin serbest bırakılması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

3. Birçok defalar tanık olduğumuz sahte tanık türetme ve onun güya tanıklığıyla hukuk katliamına sebep olunmasının önüne geçmek için hangi çalışmalar yapılacaktır?

4. Bu sahte tanıkların tanıklığını soruşturma/kovuşturmalarda dikkate alan savcı/yargıçlar böylesi açık hukuksuzluklara nereden cesaret alarak imza atmaktadırlar?

5. Bu yargıç/savcılarla ilgili olarak HSK nezdinde açılmış/açılacak soruşturma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

Yorumlar