06 Nisan 2020

Duvar / Hacı Bişkin  hbiskin@gazeteduvar.com.tr

Kamu görevinden ihraç edilen Ö.F.’nin işvereni korona virüsü nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak istedi. Ancak işverene, ‘Çalışanınız KHK’li olduğu için bu haktan yararlanamaz’ denildi.

DUVAR – Korona virüsü nedeniyle iş yerlerinde üretimini durdurmak zorunda kalan ya da işleri kısa süreyle aksayan iş verenlere kısa çalışma ödeneği ayrıldı. Ancak yanında kanun hükmünde kararnameyle ihraç edilen bir işçiyi çalıştıran işveren bu haktan yararlanamayacağını öğrendi. KHK’li Ö.F. ise, “İşverenim KHK’li olduğumu bilmiyordu. Belki şimdi işsiz kalacağım” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

İHRAÇ EDİLDİĞİNİ ANLATMAK ZORUNDA KALDI

Ö.F. 1.5 yıldır özel bir şirkette çalışıyor. Korona virüsü nedeniyle Ö.F.’nin işvereni, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için İş Kur’a çalışanların belgelerini gönderdi. Günler sonra insan kaynaklarından bir yetkili Ö.F.yi arayarak, “Daha önce 36 kodu ile işten çıkartılanlara kısa çalışma ödeneği verilmiyormuş” dedi. Durum böyle olunca Ö.F., KHK ile kamu görevinden ihraç edildiğini işyerindeki yetkiliye anlatmak zorunda kaldı.

‘AÇ MI KALALIM?’

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için bütün şartları sağlayan Ö.F. şimdi de KHK’li olduğu için yeniden işsiz kalma endişesi yaşıyor. “Memuriyetten atıldığım için devlet bu dönemde bana ve benim durumumda olanlara kısa çalışma ödeneği vermeyecek” diyen Ö.F. yaşadıklarına şu sözlerle tepki gösterdi: “Yarın işsizlik maaşı da vermesinler. Emeklilik aylığı da almayalım. Böyle bir şey olamaz. Böyle devlet olunmaz. Bu paralar her ay benim maaşımdan kesiliyor. Bana bu parayı geri vermeyeceklerdi neden maaşımdan kestiler. Böyle bir sistem olamaz. Bu parayı almak benim de hakkım. Aç mı kalalım?”

CİMER’E BAŞVURDU

Ö.F. yaşadığı bu haksızlığı duyurmak için Cumhurbaşkanı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de başvurdu. Ö.F., başvurusunda, “Bütün şartları sağlamama rağmen bugün iş yerim bana olumsuz dönüş yaptı. Umuyorum ki bu adaletsiz uygulamadan makamınızın bilgisi yoktur. Lütfen bakanlık bu uygulamadan vazgeçsin…” dedi.

ÇALIŞMA BAKANI SELÇUK’A SORULAR…

Sesini yetkililere duyurmaya çalışan Ö.F., HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na da ulaştı. Gergerlioğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a konuyla ilgili bir soru önergesi verdi. Gergerlioğlu verdiği önergede Selçuk’un şu soruları yanıtlamasını istedi:

– Ö. F. isimli yurttaşa Kısa Çalışma Ödeneği verilmediği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Ö.F. Kısa Çalışma Ödeneği’nden neden yararlanamamaktadır?

– Eğer bu iddialar doğruysa Ö.F. isimli yurttaşın Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlandırılmamasının nedeni KHK ile kamu görevinden çıkartılmış olması mıdır? Eğer bu iddia doğruysa hangi yasa ve yönetmelikle ödenekten yararlandırılmamaktadır?

– Bakanlığınıza Kısa Çalışma Ödeneği almak amacıyla başvuru yapan yurttaş sayısı kaçtır? Kısa Çalışma Ödeneği verilen yurttaş sayısı kaçtır?

Yorumlar