10 Aralık 2023

Gazete Kulis

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, mecliste yaptığı basın toplantısında, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine değindi. Aynı zamanda insan hakları savunucusu olan Gergerlioğlu, 10 Aralık İnsan Hakları Gününü kutladı.

İnsan hakları eksenli bir siyaset yaptığını ifade eden Gergerlioğlu, kendilerine gelen insan hakları ihlalleri ile ilgili başvuruları değerlendirmeye çalıştıklarını söyledi.  Gergerlioğlu, “Yaşam Koşulları, ekonomik durumlar, bu sene cezaevi ihlallerinin de önüne geçerek 1. ıraya geçmiş durumda. İşkence ve Kötü Muamele 2. Sırada. OHAL Kanun Hükmünde Kararname nedeniyle mağdur olan insanların başvuruları 3. Sırada. Sağlık Hakkı nedeniyle başvurular 4. Sırada ve Sosyal Güvenlik Hakları ile ilgili başvurular 5. Sırada. Öğrenci Hakları, Engelli Hakları, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili ihlaller, çocuk hakları ve diğer birçok hak grubu ile ilgili başvurular bize yoğun bir şekilde geldi.”

Ekonomik zorluklar birinci sırada 

Geçen yıl 1758 başvuru yapıldığını bu oranın 2023 yılında 2002’ye yükseldiği bilgisini veren Gergerlioğlu, 2002 başvurunun 489’unun yaşam koşulları ve ekonomik zorluklarla ilgili olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, “Geçen sene yoğun bir şekilde cezaevi ihlalleri geliyordu fakat bu sene ekonomik sıkıntılar o kadar tavan yapmış durumda ki emeklisi, asgari ücretlisi, işsizi, esnafı herkes feryat ediyor. Bu konudaki yoğun hak ihlalleri de 1. Sıraya geçmiş durumda.” 

İşkence ve kötü muamele 2. sırada

2023 yılında işkence ve kötü muamele yasağı, cezaevlerinde, emniyet müdürlüklerinde gözaltı merkezlerindeki işkence ve kötü muamele yasağının 2. Sırada yer aldığını söyleyen Gergerlioğlu, 2022 yılında  ayrımcılık yasağının 2. Sırada yer aldığını, 2023 yılında OHAL ile KHK’lıların uğradığı hak ihlallerinin sayısının 261 olduğunu aktardı. 

Sağlık hakkı 3. Sırada 

2023 yılında 3. Sırada Sağlık Hakkı başvurularının yoğun bir şekilde geldiği bilgisini paylaşan Gergerlioğlu, 4. Sırada ise 198 başvuru ile Sosyal Güvenlikte yaşanan hak ihlallerinin geldiğini kaydetti.

Adalet bakanlığı 

651’i ağır 1517 hasta mahpusun cezaevlerinde tutulduğu bilgisini de paylaşan Gergerlioğlu,

bütün hak ihlallerini yakından takip ettiklerini söyledi. Gergerlioğlu,  Cezaevindeki ölümler ve hasta mahpuslarla ilgili, Adalet Bakanlığı’nın doğru düzgün bir açıklama yapmadığı eleştirisinde bulundu. 

Cezaevlerinde 1 Ocak-7 Aralık 2023 tarihleri arasında en az 45 ölüm vakası yaşandığını, bunların 20’sinin şüpheli ölüm, 9’unun intihar olarak açıklandığını anımsatan Gergerlioğlu, ölümlerin 25’inin hasta mahpus, 2’sinin kadın ve 43’ünün se erkek ölümleri olduğunu söyledi. Halen 651’i ağır 1517 hasta mahpusun cezaevlerinde tutuklu olduğunu belirtti.

Demokrasiden uzaklaşma ekonomik zorlukları getirir

İnsan hakları alanında çok önemli gayretler sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Gergerlioğlu, “İnsan hakları çok önemlidir. Sadece insan hakları gününde hatırlanacak bir şey değildir. Yoğun hak ihlallerinin olduğu bir dönem geçirdik ve maalesef bunlar azalmıyor artıyor. Neden bu ülkede insan hakları ihlalleri artıyor? 

Anayasa ayaklar altında

Bir milletvekili cezaevinde; Can Atalay! Anayasa Mahkemesi kararına rağmen çıkartılmıyor ve yüksek yargı kurumları birbiri ile itişip kakışıp kavga ediyor. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında çok utanç verici bir sahne var. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Anayasa Mahkemesi kararlarını yerel mahkemeler, Yargıtay dinlemiyor inanılmaz bir durum var. Yüksek yargı tepelerinde bu durum olurken aşağılarda neler olmaz? Hukuk bypass edilmiş, devre dışı. “Nasıl olsa ceza almam. Sırtımı devlete dayamışım, iktidara dayamışım. AK Parti ve MHP’ye dayamışım.” Diyen bir sürü insan var ve istediği haksızlığı yapabiliyor.” 

Siyonist, katil İsrail insan haklarını çiğniyor 

Ukrayna, Rusya savaşında ağır hak ihlalleri yaşandığını belirten Gergerlioğlu, dünyanın en büyük hak ihlali konusunun Siyonist, vahşi, katil İsrail Devleti’nin Filistinlilere yaptığı hak ihlali olarak ortaya çıktığını söyledi.

KHK’lar devam ettirilmeye çalışılıyor

KHK’dan başta öğretmenler olmak üzere 13 bin asker, 32 bin polis, 7 bin sağlık çalışanı, 6 bin akademisyen ve diğer sektörler ile 200 bin civarında ihraç olayı yaşandığını, bu ihraçların 375 Sayılı KHK ile devam ettirilmeye çalışıldığını ve

nu süreç içinde 952 kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı.

Kürtçe anadil eğitimi verilmeli

2023’de Türkiye’de halen Kürtçe anadilde eğitim olmadığını söyleyen Gergerlioğlu, “Kürtçe derslik, öğretmen yok ve bu yüzden talep düşüyor. Okullar da başka derslere yönlendiriyor. Bunun sonucunda fiilen işlevsiz kalıyor. Seçmeli dil meselesinin yürümediği görülüyor ortada. Bize gelen başvurularda biz bunu çok net bir şekilde görüyoruz.” dedi.

Son 10 yılda 1379 kadın iş cinayetinde öldü 

Gergerlioğlu kadın cinayetleri konusunda 2013’den bugüne en az 1349 kadın işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği bilgisinde sözlerini ekledi.

Yorumlar