13 Ekim 2022

Evrensel

“Gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaymaya” 3 yıla kadar hapis cezası getiren Sansür yasası Meclis’ten geçti.

AKP ve MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ iddiasıyla hazırladığı ve basın meslek örgütlerinin ‘sansür yasası’ diyerek başından beri karşı çıktığı ‘Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Meclisten geçti.

Sansür yasasının en kritik maddesi olan, “Gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaymaya” 3 yıla kadar hapis cezası getiren 29. maddesi de TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi.

Dün gece yapılan görüşmeleri protestolarla engelleyen muhalefet, bu kez eleştirilerini kürsüden dile getirdi.

Yasa teklifinin Mecliste kabul edilen 29. maddesine göre “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse” 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Görüşmelerde yapılan konuşmaların ardından 29. madde oy çokluğuyla kabul edildi.

VEKİLLERDEN İLK TEPKİLER

Teklif sahibi MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından “Dezenformasyon yasasının 29. maddesi TBMM’de kabul edildi. Yalancının mumu 17.30’da söndürüldü” diye tweet attı.

AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ise Türk Ceza Kanunu’nun 218. maddesinde “haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” yazdığını hatırlatarak, “gerçek dışı bilgiye” yargının karar vereceğini öne sürdü.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise gözleri ve ağzı elle kapatılmış bir yüz fotoğrafını Genel Kurul’dakilere göstererek, sansür yasası geçtiğinde böyle olacağını göstermek için sustuğunu söyledi.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Anayasa Mahkemesi’nin “Basın İlan Kurumu’na tanınan yetkinin basının etik değerlerini düzenleme amacından öteye giderek, artık kimi basın mensupları açısından caydırıcı etki yaratabilecek bir cezalandırma aracına dönüştüğü” yönündeki kararını hatırlattı. Sansür yasası Resmi Gazete’de yayımlandıktan bir gün sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirten Altay, “Anayasa Mahkemesinin Sarayın gölgesinde olmadığına inanmak istiyorum” dedi.

MUHALEFET TEPKİSİNİ SÜRDÜRDÜ

Teklifin görüşmeleri sırasında, muhalefetin düzenlemeye ilişkin eleştiri ve protestoları devam etti.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, söz konusu düzenleme ile ilgili söz alarak, “Biz, Meclis kapanmadan önceki dönemde bu konuya ilgi duyan Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29’uncu maddeyi konuştuk. Amerikan Büyükelçiliği Başmüşaviri, Uluslararası Politikalar Şefi” sözlerine muhalefet partileri oturdukları yerden tepki gösterdi.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, “İcazet mi aldınız” dedi. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da talebin onlardan geldiğini söyleyerek, “Venedik Komisyonuyla da görüşüldü” dedi.

Mahir Ünal’ın sözlerine İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş eleştiride bulundu. CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da “Avrupa Birliğinin hiçbir normuyla örtüşmemektedir. Örtüşse Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliğinin bütün kurumları ‘Siz bunu niye getiriyorsunuz kardeşim, buna niye ihtiyaç var’ der mi? Çok üzgünüm sizin için. Bir Amerikan yasasının kopyasının altına imza atmak zorunda kalmışsınız” dedi.

GÜLİZAR BİÇER KARACA: İSTİYORSUNUZ Kİ KUMPASLARINIZ ORTAYA ÇIKMASIN

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da yasa teklifi Meclisten geçmeden önce kurulan Dezenformasyonla Mücadele Birimi’ne dikkat çekti. Karaca, “Bu birimin başına İdris Kardaş getirildi. İdris Kardaş ‘Erdoğan’ın hakikat mücadelesinde ortak olmak onurdur’ diyor. Şimdi, bu arkadaşımızın, bu birimin ve Fahrettin Altun’un çıkarttığı bu bilgi notlarına, dezenformasyon raporuna göre mahkemeler ceza verecek ve sadece bilgiyi paylaşan değil, beğenen, retweet’leyen de üç yıl cezaevi riskiyle karşı karşıya kalacak” dedi.

Karaca şöyle devam etti: “Seçim yaklaştıkça bugünden başlayarak, daha geçtiğimiz aylardan başlayarak kumpaslar kurmaya başladınız, bu kumpasları planlayıp aynı zamanda sarayın propaganda aracına dönüşmüş basına manşetleri gönderdiniz, düğmeye bastığınız anda o manşetler giriyor. Ama 24 saat geçmeden kara propagandanız ve kumpasınız çöküyor. Asıl sizi rahatsız eden bu. İstiyorsunuz ki gerçekler ortaya çıkmasın, kumpaslarınız ortaya çıkmasın, kumpaslarla yürüttüğünüz siyasetiniz seçim dönemine kadar algı yönetsin ama boşuna. Özgürlük tarlalarında kumpasınızın, ihanetinizin ve baskınızın tohumları asla yeşermeyecek çünkü bu ülke Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyerek yola çıktığı, tam bağımsızlığı ve özgürlüğü mayasında hisseden bir milletin ülkesidir. Emeğiniz, mücadeleniz boşadır; özgürlük kazanacak, demokrasi kazanacak.”

HDP’DEN KONUŞMAMA EYLEMİ

HDP’liler, yasayı bu kez konuşmayarak protesto etti. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, ağzını bantlayarak kürsüye çıktı, “Hakikatler karartılamaz” dövizini kaldırıp ağzına siyah bant yapıştırarak ‘sansür yasası’nı protesto etti. Gülüm, beş dakikalık konuşmasının, ilk 1 dakikasındaki açıklamalarının ardından dört dakikalık bölümünü ağzı bantlı bir şekilde tamamladı.

Yorumlar