10 Ekim 2021

Ocak Medya

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te meydana gelen Türkiye tarihinin en kanlı terör saldırısının üzerinden 6 yıl geçti. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis Başkanlığına “10 Ekim Ankara Barış, Emek ve Demokrasi Mitingindeki Terör Saldırısında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi” verdi.

Gergerlioğlu, kanun teklifinin gerekçesinde şunları ifade etti: “10 Ekim2015’te yerel saatle 10:04 civarında Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül bombalı intihar saldırısı gerçekleşti. Bu saldırıda 104 yurttaşımız canice katledilmiştir.

10 Ekim’de DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, HDP ve pek çok sivil toplum örgütünün katılımıyla Barış Mitingi düzenlendi. Fakat yürüyüş başlamadan yürüyüş alanına kortej hâlinde ilerleyen grupların bulunduğu Tren Garı kavşağında, 3 saniye arayla 2 patlama gerçekleşti. Patlamanın ardından ambulanslardan önce polis meydana ulaştı. Meydandaki herkesi alandan çıkartmaya başlayınca yaralılara yardım etmek isteyen göstericiler, engellendikleri için polisi protesto etti. Bunun üzerine polis gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etmiştir.

Saldırı sonrası RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına geçici yayın yasağı getirilmiştir ve internet servis sağlayıcıları tarafından bazı sosyal medya (Twitter, Facebook) sitelerine erişim engeli uygulanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüzü terör saldırısında en fazla canımızı kaybettiğimiz bu saldırıyla ilgili ne yazık ki 6 yıldır adalet yerini bulmamıştır. Saldırıyla ilgili İçişleri Bakanlığı Müfettişlerinin hazırladığı raporda katliamdan önce saldırı istihbaratının olduğu ancak bu istihbaratın değerlendirilmediği belirtilmiştir. Olay günü alanda yeterince güvenlik gücünün bulundurulmaması, bu kadar büyük bir miting öncesi trafiğin kesilmemesi ve de alana giren kişilerin üstlerinin aranmaması kafalarda halen cevaplanmamış soru işaretleridir. Yargılamalarda da ne yazık ki istenilen sonuca ulaşılmamış, saldırının faili olarak gösterilenler ya tahliye edilmiş ya da Suriye’ye kaçmasına müsaade edilmiştir.

Sonuç olarak günümüzde geride kalan ailelerin gerektiği gibi haklarını alamaması, haytanı kaybedenlerin ruhunu huzura kavuşturabilecek yargılamaların yapılamaması vicdanları kanatmaktadır. Bugün bile katliamda hayatını kaybedenleri anmanın neredeyse suç olarak kabul edildiği, polis müdahalelerinin gerçekleştiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu dönemde asıl olması gereken ‘Barış, Emek ve Demokrasi’ için bir araya gelen değerli insanlarımızı gerektiği gibi saygıyla anmamızdır.

Yukarıda belirttiğim sebepler çerçevesinde ‘10 Ekim Ankara Barış, Emek ve Demokrasi Mitingindeki Terör Saldırısında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ olması için bu kanun teklifi hazırlanmıştır.”

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 10 Ekim Ankara Barış, Emek ve Demokrasi Mitinginde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü olarak ilan edilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

10 EKİM ANKARA BARIŞ, EMEK VE DEMOKRASİ MİTİNGİNDEKİ TERÖR SALDIRISINDA HAYATINI KAYBEDENLERİ ANMA VE YAS GÜNÜ İLAN EDİLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- Her yılın 10 Ekim günü “10 Ekim Ankara Barış, Emek ve Demokrasi Mitingindeki Terör Saldırısında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü” dür. 10 Ekim gününü içine alan hafta boyunca ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri iş birliğiyle anmalar ve nefret söylemi, linç ve soykırım konusunda duyarlılığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorumlar