27 Ekim 2021

Mezopotamya

ÖFG TV’ye katılan Suruç yakınlarından Yasemin Boyraz, sürdürdükleri adalet mücadelesini dair, “O sanık sandalyeleri 6 yıl boyunca boş kaldı. Ben adaleti Türkiye’de aramayacağım da nerede arayacağım?” diye sordu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu bu hafta ÖFG TV’ye trafik kazasında yaşamını yitiren doktor Rümeysa Berrin Şen’e dair açıklama yapmak isterken gözaltına alınan Van- Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç ile Suruç Katliamı’nda annesini kaybeden Yasemin Boyraz katıldı. Açılış konuşmasını yapan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Şen’in nöbet saatleriyle ilgili tartışmalar olduğunu dile getirdi. Gergerlioğlu, bir doktor olarak kendisinin de benzer sorunlar yaşadığını belirtti.  

‘YAKA PAÇA GÖZALTINA ALINDIK’

 Hakkari -Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, Şen’in sağlık sisteminin yarattığı sorunlar nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Şen’in yaşamını yitirmesi ardından 5 dakikalık bir basın açıklaması yapmalarının engellendiğini kaydeden Yaviç, “Yaklaşık 1 saatten fazla Van Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı birimlerin engeline, ablukasına maruz kaldık. Yapmak istediğimiz basın açıklaması, insani bir basın açıklaması engellendi ve nihayetinde yaka paça gözaltına alındık. Gözaltına alındıktan sonra Van Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldük, orada iki defa hem gözaltına alınış sırasında hem de serbest bırakıldığımız süreçte Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’ne adli rapor için götürüldük. Biz aynı keyfi uygulamayı Van Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde de yaşadık. Benim darp raporumda hem giriş hem de çıkış darp raporumda sırt bölgesinde yaklaşık 5 santimlik çapta bir darp, cebir izi mevcut” dedi. 

‘36 SAAT KESİNTİSİZ ÇALIŞMA’

 Doktor Şen’in 36 saate varan nöbetler tuttuğunu ifade eden Yaviç, “Asistan hekimlerin çalışma koşulları ile ilgili Türk Tabipler Birliği’nin uzun süredir dikkat çekmek istediği bir hususta insani olmayan koşullarda çalıştırılmaları, özellikle nöbet sonrası mesaiye devam ettirilmeleri, dolayısıyla ayda yaklaşık 300 saatin üzerine varan yoğunlukta bir çalışma koşullarının olması, bu gerçekten çok ciddi, kronik bir sorun. Halkımızın 36 saat boyunca kesintisiz çalışan bir hekimin siz de bir hekim olarak cerrahi branşlarda nöbet tutmanın ne kadar yorucu, iş yükünün ne kadar ağır olduğunu biliyorsunuz. Özellikle bu tempoda çalışan hekimin nitelikli bir sağlık hizmetinin mümkün olmadığı, gelen hastasına nitelikli bir sağlık hizmetinin zor olduğunu bilmesi gerekiyor” diye belirtti. KIŞKIRTILMIŞ SAĞLIK TALEBİ Kışkırtılmış sağlık talebinin geldiği noktanın sağlık politikalarının iflası ile sonuçlandığına dikkati çeken Yaviç, “Bugün Sağlık Bakanlığı merkezi hekim randevu sisteminde her 5 dakikada bir vatandaşa randevu tanımlamakta ve hekimin 5 dakikalık süre içerisinde bu hastaya nitelikli bir sağlık hizmeti sunması bekleniyor. Oysaki tıbbi olarak bir hastaya en az 20 dakika zaman ayrılması, hastanın öyküsünün tamamen alınması, muayenesinin yapılması ve sonraki süreçte de yapılan tetkiklerin değerlendirilmesi. Bunların 5 dakikada tamamlanması mümkün değil, bunun sonucu niteliksiz sağlık hizmetleri, sağlıkta şiddet olaylarının artması, vatandaş hekimin sık sık karşı karşıya gelmesi, buna benzer sorunlara davetiye çıkarıyor dolayısıyla özellikle mevcut bu sorunların görmezden gelinerek hareket edilmesi bu sorunlara çözüm getirmiyor” ifadelerini kullandı. 

KATLİAM AYDINLATILMALI

 Kobanê’ye oyuncak götürmek isterken yaşamını yitiren Nazegül Boyraz’ın kızı Yasemin Boyraz, adaletin gelmesi için her şeyi yaptıklarını kaydetti. Suruç Katliamı’nın aydınlatılmasının Ankara Gar Katliamı’nın da aydınlatılması anlamına geldiğini dile getiren Boyraz, “O sanık sandalyeleri 6 yıl boyunca boş kaldı ve 6 yıl boyunca biz oralara gittik, geldik. Adalet gelsin de nasıl gelirse gelsin dedik aileleri olarak. Ben adaleti Türkiye’de aramayacağım da nerede arayacağım? Annem bu ülkenin vatandaşı değil mi?” dedi. 

ADALET BOYNUMUZUN BORCU

 Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarını hatırlatan Boyraz, “Neden böyle bir şey söyledi? Nedir bu durum? Eğer kendisi gelmiyorsa mahkeme heyeti tarafından böyle bir ibare varsa getirilmesi gerekmez mi? 6 yıl içinde inanılmaz derecede adaletsizliğe göğüs germek zorunda kaldık. Bizden sonraki gelen nesiller bu adaleti sağlaması için mutlaka bu ülkeye adalet getirilmeli, adalet getirilmediği zaman bizim boynumuzun borcu olsun, adaletin geliyor olması lazım” diye konuştu.

Yorumlar