12 Ocak 2022

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; dün Suriyeli Ali El Hemdan’ın öldürülmesiyle ilgili bir konuşma yapıp Adana Valiliği ve Emniyetinin hazırladığı sahte raporu eleştirmiştim. Ben bu konuşmayı yaptım ama bana cevaben AK PARTİ sıralarından Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel yaptığı konuşmada başka bir sahte konuşmaya, sahteciliğe imza attı. Olacak iş değil. Hani, biz burada sahte bir rapor eleştiriyoruz, kalkıp Mülkiye Başmüfettişinin raporunda yazan ifadelerin tam tersini söyledi Sayın Mustafa Yel. Anlaşılan, bakın tutanağı da getirdim, şu tutanak belli ki kendisinin eline verilmiş, İçişleri Bakanlığından gönderilmiş, bir bilgi notu olarak gönderilmiş “Bunu oku.” denilmiş. Ya, insan bir araştırır, rapora bakar, Adana Barosunun raporu var, teknik raporlar var, hepsini bir araştırır gelir. Ben hepsini araştırdım geldim, dersime iyi çalıştım ve o yüzden atılan yalanı çok iyi gördüm.
    

Şimdi, değerli arkadaşlar, ülke öyle bir hâle gelmiş ki AK PARTİ’liler halkı kandırmakla kalmıyor, kendi vekillerini de kandırıyor. Bir İçişleri Bakanı var, çok rahat yalan atar; kendi vekilini de kandırmış, eline şunu tutturmuş, göndermiş. Yahu, bakın, çok açık bir şekilde her şey ortada; burada diyor ki: “Delil karartma ya da yok etme çabası yok. Vali, emniyet müdürünün nüfuzlarını kullanıp kriminal laboratuvar görevlilerini etkilediklerine dair bir bilgi yok.” demiş Mustafa Yel konuşmasında ama mülkiye başmüfettişi kendi yaptığı raporda çok ağır ifadeler kullanıyor, “Vali ve emniyet müdürü alelacele bir araya gelip uyduruk bir rapor hazırladılar.” diyor. “Polisin yere düştüğü gibi yalanlar, merminin sektiği gibi uydurmaların gerçek dışı olduğunun ispatlandığını gördüm.” diyor yaptığı beş aylık inceleme sonrasında.
    

Şimdi, arkadaşlar, olacak işler değil bunlar. Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir önerge konuşuluyor, siz kalkıp devletin mülkiye başmüfettişinin raporunun tam tersini burada tüm Meclise anlatıyorsunuz, kamuoyuna anlatıyorsunuz ve yüzünüz hiç kızarmıyor. El insaf diyorum ya, olacak bir şey değil. Bir de kalkıp derler ki işte “Nas var; efendim, faiz haramdır, nas var.” Onlara sormak lazım. Sayın AK PARTİ vekilleri, niye önünüze bakıyorsunuz? Bir cevap versenize.
    

CAHİT ÖZKAN (Denizli) – Saruhan Başkan, cevap verirsek bu sefer “Konuşuyor.” derler. Ya, cevap verirsek o zaman şey derler Başkanım. Bizi hedef alarak bu şekilde konuşmasın. Ondan sonra da “Niye konuşuyor?” diyorlar. Ne yapalım?
    

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Nasta rapor tahrifatı var mı, suçluları korumak var mı, halkı kandırmak var mı, yalan söylemek var mı? Apaçık bir şekilde ispat ediyorum burada işte; hiçbir şekilde inkâr edilemeyecek düzeyde, tüm raporlarla ispat ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan demişti ki: “Ali El Hemdan bizim evladımızdır.” ve sonrasında işte böyle sahte işlemler yapıldı. Adana Valiliği yaptığı açıklamada dedi ki: “Kazaen, bir kaza kurşunuyla vuruldu efendim.” Böyle mi Ali evladınızı siz koruyacaktınız ya? Ali evladınızı korumak yerine Adana Valisi şu anda Mardin kayyumu, eski Adana Emniyet Müdürü şimdi terfi ettirildiler efendim, rapora sahtecilik karıştırdılar, terfi ettiler, şimdi İstanbul Emniyet Müdürü. Ve en sonunda ne yaptılar biliyor musunuz? 20 Suriyeliye vatandaşlık verdiler, bir kan parası gibi yaptılar ama kendi görevlilerini de sahte raporlarla korumaya çalıştılar. En sonunda ne oldu? Ali El Hemdan’ı direkt göğsüne ateş ederek vuran polis yirmi beş yıl ceza aldı. Bu kadar çaba boşuna gitti ey AK PARTİ vekilleri. Şimdi, bakın, ben dün burada hasta mahpuslardan bahsediyordum, bir tane ismi yanlış söyledim; Muzaffer Özcengiz yerine, Muzaffer Gençosman dedim. Buradaki stenograf arkadaşlar gelip sonradan uyardılar “Ya, Ömer Bey, Özcengiz olması lazımdı.” Ben burada kaç yıldır Muzaffer Özcengiz derim, Sayın Adalet Bakanı duymaz beni, önergelerimize cevap vermez. Ya, Allah razı olsun buradaki stenograf arkadaşlarımızdan, onlar bile Özcengiz’in soyadını öğrenmiş, Bakan öğrenememiş.
    

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    

BAŞKAN – Buyurunuz Sayın Gergerlioğlu.
    

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Hâle bakın ya! Memleketin hâline bakın yani bu kadar bir cezasızlık politikası var. Ayrıca, AK PARTİ sahte işler yapıyor, AK PARTİ’li Meclis Başkanı Mustafa Şentop doğru işler mi yapıyor? Verdiğimiz işkence önergelerini -ki “Makatıma cop soktular.” denilen önergeleri- bize “İç Tüzük madde 67” diye geri gönderiyor. “Kaba, yaralayıcı ifadeler var…” İç Tüzük madde 67’nin ruhu çok bellidir arkadaşlar, vekiller birbirine hakaret etmesin diye konulmuştur bu hüküm. Vatandaşın acı çekerek işkence gördüğünü açıklaması İç Tüzük madde 67’ye girmez. Diyor ki: “Vatandaş bunu başka türlü ifade etsin.” Soruyorum: Vatandaş makata cop sokmayı başka türlü nasıl ifade etsin, açıklar mısınız bana? “Başka türlü ifade etsin, öyle işleme alayım.” diyor. El insaf ya! İşkenceyi, eziyeti bu kadar örtbas etmenin başka bir yolu var mıdır, başka bir formülü var mıdır? Bunu da siz AK PARTİ iktidarı ve Meclis Başkanınız Mustafa Şentop başarmıştır. (HDP sıralarından alkışlar)

Yorumlar