26 Ocak 2022

Bold Medya

Geçmişte birçok işkenceyi engelleyen Ankara Barosu, Ankara’da TEM’deki işkence iddiaları için açıklama yaptı. Görevlendirilen avukatların tespitlere başladığı belirtilirken, hazırlanacak rapora istinaden suç duyurusunda bulunulacağı açıklandı. Baronun elinde zaten işkenceye dair rapor olduğunu söyleyen Ömer Faruk Gergerlioğlu ise açılamaya tepki gösterdi.

Gülen Hareketi mensuplarına yönelik ‘Yeniden yapılanma’ soruşturmaları kapsamında O.C adlı şüpheliden işkence ile alınan isimler, Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesinde sorgulanıyor. Gözaltındaki kişilerin ev hanımı, hukukçu, öğrenci, polis ve askerlerden oluştuğu öğrenildi. Şüpheli yakınları ve avukatlarının beyanına göre, şüphelilere özel bir ekiple işkence yapılıyor. İşkence iddialarını ilk olarak avukat Ömer Turanlı dile getirdi. İddiaları araştıran insan hakları savunucusu Salih Gergerlioğlu, konuştuğu şüpheli avukatlarının iddiaları doğruladığını söyledi.

ANKARA BAROSU HAREKETE GEÇTİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan’ın yönetimindeki Ankara Barosu geçmişte birçok işkenceyi önlemeyi başardı. Ankara Emniyeti’ndeki birçok işkencenin durdurulmasını sağlayan baronun sessiz kalması eleştiriliyordu. Ankara Barosu konuyla ilgili açıklama yayınladı. Gözaltında bulunanların yakınlarıyla irtibata geçildiğini vurgulayan baro, ilk olarak işkence gördüğü iddia edilenlerin kimliğinin tespit edildiğini belirtti. Açıklamanın devamında görevlendirilen avukatlar, ek gözaltı süresi için adliyeye sevk edilen şüphelilerin emniyete dönmesiyle tespit işlemlerine başladığı bilgisi yer aldı. Açıklamada ayrıca, baronun İnsan Hakları Merkezini hazırlayacağı rapor doğrultusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağı da belirtildi.

KEM KÜMLÜ AÇIKLAMA

Ankara Barosunun İnsan Hakları Merkezinin zaten işkence raporu olduğunu söyleyen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Hayret bir şey yaa!!Ankara Baro insan hakları merkezinin gözaltındakilere yönelik işkence raporu hazırladığını biliyorum. Peki bunu açıklayamayan Baro, meslek etiğini ayaklar altına aldığının farkında değil mi? Böyle mi öğretti hukuk hocalarınız? ‘Kem kümlü’ açıklama mı olur? diyerek açıklamaya tepki gösterdi.

Yorumlar