18 Eylül 2020

ÖZÜR POLİTİKA / BARIŞ BALSEÇER / STRASBOURG

Türk cezaevlerindeki korona vakaları giderek artıyor. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ”Özellikle Elazığ, Antep, Aksu, Elbistan, Van, Tavşanlı, Siirt cezaevlerinde dikkat çeken artışlar var” dedi.

 
Bin 600 hasta tutsağını tahliye veye gerektiği gibi tedavi edilmediği; siyasi tutsakların tüm haklarının gasp edildiği; salgın bahane edilerek de artık işkence boyutuna vardırıldığı Türk cezaevlerinde yayılan koronavirüsü vakaları ve ölümlerle ilgili açıklama yapılmıyor.
Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Hasan Göksungur, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, cezaevinde iki koğuş hariç tüm koğuşlarda korona vakalarının olduğunu aktardı. Kaldıkları koğuşta 16 kişinin tutulduğunu belirten Göksungur, çok sayıda tutsağın hasta olduğundan endişe ettiklerini ekledi.  Elbistan Cezaevi D-8 koğuşunda tutuklu bulunan öğretmen Musa Alkaya’nın eşi Emine Alkaya da HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na gönderdiği mesajda eşinin test sonucunun pozitif olduğunu belirterek, ”Eşim kronik allerjik astım hastası, aynı zamanda anksiyete bozukluğu, sinüzit ve uyku apnesi gibi sıkıntıları da var. Yani büyük risk altında” dedi. Cezaevine götürdüğü iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi eşyaların Adalet Bakanlığının emri gerekçe gösterilerek içeri alınmadığını aktaran Alkaya, ”Kontenjan dolu diye kıyafet de almadılar. Kaygılıyız” diye belirtti.
Babasının D-8 koğuşunda tutulduğunu belirten başka bir tutsak yakını ise ”Bildiğimiz kadarıyla üç kişinin testi pozitif çıktı. Sonuçları çıkmayan, tekrardan test yapılanlar da var. Bize kesinlikle bilgi verilmiyor. Bilgi almak için gittiğimizde kovmaktan beter ettiler” dedi. Kapalı görüş haklarının da iptal edildiğini kaydeden tutsak yakını, şunları ekledi: ”D-1 görüşünde bir kişinin görüş anında bayıldığını eşinden öğrendik. Babamın testi negatif çıktı ama ona bile şükredemiyoruz, korkuyoruz.”
Dikkat çekici artış var
Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi’nden bir süredir korona vakalarına ilişkin şikayetler geldiğini belirten Gergerlioğlu, ”Vaka sayısının çok arttığını biliyoruz. Örneğin; ‘D-8 koğuşunda 3 vaka var ve diğerleri için endişe ediyoruz’ denildi. D-1 koğuşunda bir kişinin bayıldığı ve hastalığın diğer koğuşlara yayıldığı söylendi. Ancak sayı olarak net bir duyumumuz olmadı. Görüşler  kapatılmış, mahpusların eşyalarının içeri alınmasına da kısıtlama getirilmiş” diye konuştu.
Ölümler de var
Milletvekili Gergerlioğlu, son dönemlerde vakalarının arttığına dair bilgiler aldığının altını çizerek, ”Özellikle Elazığ, Antep, Aksu, Elbistan, Van, Tavşanlı, Siirt cezaevlerinde dikkat çeken artışlar var” dedi. Kütahya Tavşanlı Cezaevi’nde koronadan kaynaklı ölüm vakaları olduğunu belirten Gergerlioğlu, Siirt E Tipi Cezaevi’nden KHK’lı fizik öğretmeni Cengiz Karakurt’un durumunu da takip ediyor. Kesinlikle Adalet Bakanlığı ve cezaevleri yönetiminin açıklama yapmadığını, topu savcıya attığını; savcının da açıklama yapmaktan çekindiğini kaydeden Gergerlioğlu, şöyle devam etti: ”Adalet Bakanlığı cezaevleriyle ilgili en son açıklamayı Haziran’da yaptı. O tarihten beri Adalet Bakanlığı’nın cezaevleriyle ilgili tek bir açıklaması bulunmuyor. Koronadan kaynaklı ölümler, yoğun bakıma alınan vakalar ile ilgili üç ayı aşkın süredir açıklama yapma gereği bile duyulmuyor. Skandal bir durum.”
Mart-Nisan ayı yani pandeminin ilk dönemlerinde koronadan kaynaklı hayatını yitiren 6 tutsakla ilgili bilgiyi Adalet Bakanlığı’na bildirdiklerini hatırlatan Gergerlioğlu, ”Bizim girişimimiz sonucu 8 tutsağın koronadan yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ancak bu kişilerin kim olduğu konusunda açıklama yapılmadı. Biz elbette bu durumda Adalet Bakanlığı’nın verdiği bilginin doğruluğuna inanamayız. Açıklama geçiştiren, savuşturan bir açıklamadır” diye belirtti. Bu tarihten sonrasına ilişkin ise resmi bir açıklama olmadığının altını çizen Gergerlioğlu, ”Ama son 15 gün içerisinde koronadan kaynaklı net olarak iki kişinin yaşamını kaybettiğini biliyorum. Bu bilgi kesindir” diyerek, şu ayrıntıları paylaştı:

  • Biri Tavşanlı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Veysel Atasoy. Veysel Atasoy’un herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunmuyor. Korona virüsüne yakalanıyor. Hastalık ilerleyince hastaneye yatırılıyor. KHK’lı bir öğretmen ve 35-40 yaşlarında genç bir insan
  • Diğeri ise fiziki ölümü hala gerçekleşmemiş olsada beyin ölümü gerçekleşen Cengiz Karakurt. Kalp rahatsızlığı var ve düzenli ilaç kullanan bir tutuklu. KHK’lı bir öğretmen ve 41 yaşında. İki çocuk babası Cengiz Karakurt’u Cuma sabahı Siirt’ten Diyarbakır Araştırma Hastanesi’ne ambulans helikopterle sevkedilecekti. Ama büyük ihtimalle sevk edilmeden hayatını kaybedecek.

Yorumlar