26 Mayıs 2020

BOLDMEDYA / SEVİNÇ ÖZARSLAN

BOLD ÖZEL

Sağlık durumu kötü: Tutuklu öğretmenin böbreğinde kanama başladı

İki hafta önce böbreklerinde kanama başlayan Birgül Bulut’un sağlık durumu ciddi. Bold Medya’ya ulaşan oğlu Serdar Bulut, sesinin duyurulmasını istedi.

BOLD ÖZEL – Korona salgını başladığından bu yana hasta tutukluların sağlık hizmetlerine ulaşması daha da zorlaştı. Birçok hasta, 14 gün tek başına, karantinada kalmayı göze alamadığı için hastaneye gitmek istemiyor. Cezaevi yönetimleri ‘hasta kendisi istemedi’ diyerek işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Bazı cezaevlerinde hastalar istese bile sevk yapılmıyor.
İki buçuk yıldır hapiste olan kimya öğretmeni Birgül Bulut (47), iki hafta önce başlayan böbrek kanaması nedeniyle cezaevinde zor günler geçiriyor. Karantina nedeniyle hastaneye gitmek istemeyen Bulut’a cezaevi doktoru “Böbreklerini kaybedebilirsin, bir daha kanama olur veya devam ederse seni hastaneye götürmek zorunda kalacağız” dedi. Buna rağmen tahliyesi için herhangi bir işlem yapılmadı.

GÖZALTINDA ASTIM KRİZİ

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde kimya doktora yaparken tutuklanan Bulut’un hastalıkları tutuklandığı 4 Aralık 2017’den itibaren yavaş yavaş artı. Gözaltında iki kez astım krizi geçirdi. Hipertansiyon, astım, kan pıhtılaşma bozukluğu, ileri derecede kansızlık ve hemoroid, kalp ritm bozukluğu olmak üzere raporlu hastalıkları mahkemede dikkate alınmadı. İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay da raporları görmezden geldi.

AVUKATIN AMBULANS ÇAĞIRMASINA BİLE İZİN VERMEDİLER

Cezaevinde psikolojisi de bozulan Birgül Bulut’un oğlu Serdar Bulut, “Annem cezaevine girdiğinden beri çok ciddi sağlık problemleri yaşıyor. Gözaltında 2 defa astım krizi geçirdi. Avukatın ambulans çağırmasına bile izin vermediler. Cezaevinde bir kere kalp krizi riski geçirdi. Bacağına pıhtı attı. Hipertansiyon, astım, kan pıhtılaşma bozukluğu, ileri derecede kansızlık ve hemoroid, kalp ritm bozukluğu olmak üzere raporlu hastalıkları var. Bir ay önce de dişlerini ve diş etlerini iltihap kapladı.” dedi.

KANAMA DEVAM EDİYOR

Annesinin böbrek kanamasının devam ettiğini belirten Serdar Bulut, “İlk defa 2019 sonunda olmuştu ve 2 hafta önce tekrar başladı. Kanaması olduğu halde 14 gün hücrede karantinada kalmamak için hastaneye gidemiyor. Cezaevi doktoru böbreklerini kaybedebilirsin, bir daha kanama olur veya devam ederse seni hastaneye götürmek zorunda kalacağız, demiş.” ifadelerini kullandı.

20 İLAÇ KULLANIYOR

Cezaevinde psikolojisi de bozulan Birgül Bulut, tüm hastalıkları için günde toplam 20 ilaç kullanıyor. Serdar Bulut: “Belirttiğim hastalıklar ve onlara ek olarak mide koruyucuları ve birçok psikiyatrik ilaçlarla birlikte 20 çeşit ilaç içiyor. Raporlara rağmen Yargıtay dosyasını onayladı.”

“SONUM AKIL HASTANESİ”

HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu’na birkaç ay önce mektup gönderen Birgül Bulut, “47 yaşında bir anneyim. Eşim de tutuklu. 3 çocukla gelirsiz ortada kaldık. Yuvamız dağıldı. Ağır psikiyatri ilaçları kullanıyorum. Cezaevinde kalmaya devam edersem sonum akıl hastanesi! Her görüşte hüngür hüngür ağlayan çocuklarım, ah çocuklarım!” demişti.

ANNE-BABA AYNI CEZAEVİNDE

DOKTORA HOCASI ŞİKAYET ETTİ

Cemaat soruşturmaları kapsamında 4 Aralık 2017’de tutuklanan Birgül Bulut, 8 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası Yargıtay tarafından 3 Mart 2020’de onaylandı. Birgül Bulut, tutuklanmadan önce Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde kimya üzerine doktora yapıyordu. Aynı zamanda özel dershanelerde öğretmenlik yapan Bulut, doktora hocasının şikayeti üzerine tutuklandı.
Eşi Hikmet Bulut da Erzurum T Tipi Cezaevinde 1 Nisan 2016’dan bu yana tutuklu. İlk başta 18 yıl hapis cezası verilen Hikmet Bulut’un cezası daha sonra 13 aya düşürüldü. Dosyası Yargıtay aşamasında.

Yorumlar