13 Nisan 2022

Gazete İstasyon

HDP grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş milletvekilleriyle birlikte Siirt’te newala qesaba’yı ziyaret ederek açıklamada bulundular. Beştaş, ‘’ Newala Qesaba tarihsel bir hafıza mekanıdır’’ dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile milletvekilleri Hüda Kaya, Tülay Hatimoğulları, Sıddık Taş, Garo Paylan, Hişyar Özsoy, Ömer Faruk Gergerlioğlu’dan oluşan heyet Siirt’te toplu mezarın bulunduğu Newala Qesaba’da basın açıklaması yaptı. Meral Danış Beştaş şunları söyledi;
Buraya gelişimizin tek bir amacı var; Newala Qesaba vadisinde toplu mezarların üzerine imar izni verilmesi. Bu projede havuzlu villalar var. Ne üzerine, toplu mezar üzerine. Burası bir hafıza mekanı. Biz Diyarbakır’dan 3 araçla yola çıktık. Bugün hiç olmayan kontrol noktaları Batman’dan itibaren Siirt’e kadar kurulmuş. Çok tehlikeli bir heyet geliyor, 7 milletvekili Siirt’e geliyor. Şimdi de arkamızdaki kolluk güçleri, Newala Qesaba’da neler olduğuna dair tespitlerimizi kamuoyundan gizlemeye çalışıyorlar. Vekillere karşı büyük bir saygısızlık yapıp suç işlediler.

Bu korkutma siyasetinin bize etki bitmeyeceğini en iyi kendileri bilir. Haklıyız ve haklı olanlar asla korkmazlar. Newala Qesaba bir tarihsel hafıza mekanıdır.  89’da burada çok kısa sürede yapılan kazılarda 8 cesede rastlandı. Dönemin valisi o kazı çalışmalarını bir talimatla durdurdu. Ondan sonra buraya duble yollar yaptılar, polis okulu yaptılar. Amaç bu hafıza mekanını yok etmek, insanlık değerlerini ayaklar altına almak, hakikatlerin üzerini betonla kapatmak.

Belediye bizim yönetimimizde iken bu imar izinlerinin tamamı iptal edildi. Kayyım gelir gelmez burayı yeniden yapılaşmaya açtı. Buranın özel mülk olduğunu söylüyorlar. Burası özel mülk olabilir, biz özel mülke zarar vermek niyetinde değiliz. Buranın bir hafıza mekanı olarak geçmişle yüzleşmede ve hakikatlerin ortaya çıkarılmasında çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Devletin görevi burayı kamulaştırmak, buradaki kemiklerin ortaya çıkarılmasına destek olmak ve mülk sahiplerinin giderlerini de zararlarını da karşılamaktır. Burada 1915’te Ermenilerin, Keldanilerin cesedinden 90’lı yıllarda katledilen Kürtlerin cesedine kadar yüzlerce cesedin olduğunu biliyoruz.

Siirt halkı kemiklerin üzerinde yaşayamaz

Çağrım kamuoyuna, insan hakları örgütlerine, barolara, demokratik kitle örgütlerine. Bu işlenmek istenen suçu hep birlikte durduralım. Siirt halkı kemiklerin üzerinde yaşayamaz. Siirt halkı anılarına saygı duyar, burada yapılaşmaya izin vermez. Bütün Siirtlileri anılarına, insanlık değerlerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Buranın yapılaşmaya açılmaması için mücadelemize devam edeceğiz. Kayyımın rant politikası olduğunu her yerde söylüyoruz. Bu rant öyle bir aşamaya geldi ki havuzlu villalar yaptıracak noktaya geldi.

Rant için yapılan şu rezalete bir bakın

Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy’da, Newala Qesaba sadece Siirt’in değil bütün bu bölgenin bir yarası olduğunu ifade ederek, ‘’Buraya gelip açıklama yapıp dönecektik. Kasaplar Deresi üzerine yapılaşma yapılmasına itiraz edecektik. Yolda olağanüstü güvenlik önlemleri alındığını gördük. ı. Bunun dillendirmek için buradayız. Bir şirket birkaç kuruş para kazanacak, rant elde edecek diye içinde olduğumuz rezalete bakın.

Bizim bildiğimiz 300 ceset var

Biz şöyle bir toplumuz, mezarların yanından geçerken yüksek sesle bile konuşmayız. Cenaze olduğunda televizyonlar kısık olurdu. Burada cenazelerin olduğunu herkes biliyor. Bu topraklarda ölüye saygı duyulur. Kimliklerine bakılamaz. Şimdi mezarların üzerinde iş makineleri çalışıyor. Diğer dünyada da bunun hesabı olur. Siirt halkının çocuklarını kemiklerin üzerinde büyüteceğini mi zannediyorsunuz? Bu nasıl bi akıl tutulmasıdır. Bizim talebimiz şu; Kasaplar Deresi’nde ne olduysa açığa çıkarılsın. Kimsenin özel mülkünde gözümüz yok. Vatandaş buraya para vermiş ama kim bu zararı karşılamak zorunda. Bizim bildiğimiz 300, Genelkurmayın söylediği en az 186 ceset var burada. Resmi devletin kayıtlarında bunlar var. Her tarafa villalarınızı, saraylarınızı yapıyorsunuz bari mezarların üzerine yapmayın. 30 yıldır cenazesini arayan insanlar bize geliyor. Bari kemiklerini bize verin diyorlar.

Burada 30 yıldır ağıtlar yakılıyor

Şu Newala Qesaba içerisinde 30 yıldır binlerce ağıt yakılmıştır. Bu meseleyi çok politize etmeye, siyasi bir tarafa çekmeye gerek yok. Daha iki gün önce aralarında Siirt Barosu’nun da olduğu 13 baro açıklama yaptı. Şu bölgeyi koruma altına alın. Bu kemikleri bilimsel yöntemlerle, adli tıpçılarla çıkartalım, kimlik tespiti yapalım, sonra villa mı dikersiniz siz bilirsiniz. Son bir söz olarak cenazelerin, kefensiz cenazelerin üzerinde kim rant elde etmek istiyorsa HDP olarak bir çift sözümüz var. Bu dünyada da öbür dünyada da şeref kazanmak için elinizi vicdanınıza koyun ve bu rezalete son verin. Buranın kamulaşması ve zararların karşılanması için oturup bir çözüm bulalım. Burada sessiz yatan ailelerin sesi olmaya devam edelim.

Newala Qesaba’da bir insanlık ayıbı yatıyor

Ömer Faruk Gergerlioğlu da şunları söyledi:

Ben size günün özetini söyleyeyim. Burada, Newala Qesaba’da bugün HDP’nin 7 milletvekili açıklama yapmak istedi ama şu gördüğünüz AKP-MHP cumhur zulüm ittifakının yetkilileri tarafından engellendi.

Milletvekillerini hukuksuz bir şekilde 50 metre iteleyebilirler ama bu insanlık ayıbının üzerini örtemezler. Burada bir insanlık ayıbı yatıyor, bunun üzerini örtemezler. Biz bu ayıbı örttürmeyeceğiz. Tüm Türkiye’ye tüm dünyaya duyuruyoruz. Biz bu hassasiyeti sürdüreceğiz. Bir gün bu ülkeye de hukuk gelir, bunu da herkes bilsin. Amirlerinin hukuksuz, anayasayı çiğneyen emirlerine uydular.

Yorumlar