1 Şubat 2024

Evrensel

6 Şubat depremlerinde kaybolanların yakınları yaptıkları açıklamada, depremin yaralarının sarılmadığını belirterek; “145 kişinin akıbeti belli değilken nüfustan düşürülmelerini kabul etmiyoruz” dedi.

Maraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde kaybolan yakınlarını bulmak için bir araya gelerek kurulan, Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (DEMAK-DER) üyeleri Ulus Meydanı’nda açıklama gerçekleştirdi. Çok sayıda milletvekilinin destek verdiği açıklamada konuşan kayıp yakınları fethi kabir işleminin yapılmasını istediklerini söyledi. Açıklamayı okuyan derneğin yönetim kurulu üyesi Sema Güleç, “Biz kayıp yakınları, nüfustan düşürme işlemlerini isteğe bağlı olmasını talep ediyoruz. Canlarımızın kayıp olarak nüfustan düşürülmesini istemiyoruz. İstiyorlarsa eğer cenazelerini bulup bize versinler. Aksi halde kayıp olarak aranan canlarımızın nüfustan düşürülmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Ulus Meydanında yapılan açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Halil Öztunç, CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu katılarak destek oldu.

“MECLİSE VERİLEN ÖNERGELER NEDEN REDDEDİLDİ?”

Dernek adına açıklamayı derneğin genel sekreteri Sema Güleç okudu. Depremin yaralarının hâlâ sarılamadığını belirten Güleç, “Depremden birkaç gün sonra üzerinden bir yıl geçmiş olacak. 11 ilde 38’i çocuk olmak üzere hala kayıp olan 145 kişinin akıbetini bilmiyoruz. Bu 145 kisi bizim evlatlarımız, eşlerimiz, babalarımız. Kimileri için bir rakamdan olan bu 145 kişi bizim canlarımız. Hala kayıplarımıza ulaşamadık. Enkazların tamamı kaldırılana kadar başında bekledik. DNA örneklerimizi verdik. Kayıplarımızı hastanelerde, mezarlıklarda, sevgi ve bakım evlerinde, devletin tüm kurumlarında aradık. Ancak bir sonuca ulaşamadık. Biz kayıp yakınları sorunlarımıza bir çözüm üretilmediği için direnişimizi örgütlenerek devam ettirme kararı aldık. Bu amaçla dernek kurduk. Dernek olarak ilk talebimiz TBMM’de kayıpların bulunması için bir komisyonun kurulması oldu. Konuya ilişkin Meclis’e iki önerge verildi ancak reddedildi. Önergenin neden reddedildiğine dair bir açıklama bekliyoruz. Bizi yalnız bırakmayın. Bizler yalnızca duyarlı olmanızı istiyoruz. Evlatlarımızın, eşlerimizin, kardeşlerimiz bir tırnağına, bir kemik parçasına bile razı olacak hale getirildik. Gidecek bir mezar taşımızın olmasını istiyoruz” dedi.

Son zamanlarda kayıp depremzedelerin nüfustan düşürülmesi iddiasının açıklanmasını talep eden Güleç şöyle devam etti: “Biz kayıp yakınları, nüfustan düşürme işlemlerini isteğe bağlı olmasını talep ediyoruz. Canlarımızın kayıp olarak nüfustan düşürülmesini istemiyoruz. İstiyorlarsa eğer cenazelerini bulup bize versinler. Aksi halde kayıp olarak aranan canlarımızın nüfustan düşürülmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.”

KAYIP YAKINLARI: “FETHİ KABİRLER YAPILSIN”

Depremde yakınlarını kaybedenlerin açıklaması
Fotoğraf: Kübra Kırımlı/Evrensel

Açıklamanıın ardından yakınlarını kaybedenlerde söz aldı. Bir kayıp yakını şunları söyledi. “Ben Selahattin Kılıç. Hatay Antakya Güzelburç Mahallesi Ülke Apartmanının da yakınlarımı kaybettim. Ben çocuklarımı bir hafta boyunca enkazın başında aradım ama bulamadım. Buna rağmen 3 defa enkazı taradık. Enkazda kemik parçaları dahi bulunmadı. Gezmediğim hastane ve yurt kalmadı. DNA’lar eşleştirilsin. DNA’lar çalışılsın. Fethi kabirler yapılsın. Neden böyle oluyor. Ben çocuklarımı özledim.”

“’KAYIP ÇOCUK YOK’ DEDİNİZ AMA BİZİM ÇOCUKLARIMIZ NEREDE?”

Merve Dönmez isimli kayıp yakını da söz alarak, “Ablam Meltem Dönmez, eniştem Muhittin Dönmez, yeğenim Ebrar Dönmez ve Cansu Elvar Dönmez kayboldular. 6 Şubat Depreminden itibaren kendilerine hiç ir şekilde ulaşamadık. Hiçbir çocuğumuz kaybolmadı dediniz ama çocuklarımız ortada yoklar. Neredeler?” diye konuştu.(Ankara/EVRENSEL)

Yorumlar