14 Nisan 2022

Gazete DuvarCansu Albayrak

Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği, Derince Limanı’nın kapasitesini arttırmak istiyor. Halk ise kapasite artışıyla birlikte limana yapılacak olan kimyasal madde tanklarına karşı çıkıyor.

Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi, Kocaeli’nin Derince ilçesinde bulunan Safiport Limanı’na, 16 dönüm büyüklüğünde bir alanda 81 adet kimyasal madde depolama tankı koymak istiyor.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 9. maddesi gereğince bugün Derince’de bulunan Yelken Kafe’de, kimyasal depolama tankı projesi için halk bilgilendirilecekti. Ancak vatandaşlar tepki göstererek toplantıya engel oldu.

KOMİSYONUN TUTANAĞINA İTİRAZ EDİLDİ, HALK YENİ TUTANAK HAZIRLADI

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP Derince İlçe Örgütü, CHP İl Kadın Kolları ve çok sayıda çevrecinin katıldığı toplantıya Safiport’un ise işçileri getirdiği görüldü.

Toplantı öncesi gerginlik yaşandı ve polis gerginlik büyümeden toplantıya müdahale etti. ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi, halkın bilgi edinme hakkını kullanmak istemediğini belirterek tutanak tuttu. Safiport’un Genel Müdürü de bu tutanağı imzaladı.

Toplantı komisyonunun, “Halk bilgilendirme hakkını kullanmadı” ifadelerini tutanağa yazması üzerine katılımcılar bu tutanağa şerh koydu ve yeni bir tutanak tuttu.

GERGERLİOĞLU: KOCAELİ VALİLİĞİ SUÇ İŞLİYOR

Limana 890 bin 850 metreküp dip taraması ve mevcut rıhtımın açısı değiştirilerek 15 bin 389 metrekarelik bir rıhtım yapılması, ayrıca 10 hububat tankı, 81 kimyasal madde depolama tankı inşa edilmesi planlanıyor.

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, valilik görevlilerinin tutanağı geçerli yapmaya çalıştıklarını belirterek, “Biz bunu kabul etmiyoruz. Kocaeli Valiliği suç işliyor. Siz valilik görevlisisiniz tarafsız olmak zorundasınız” dedi.

‘SAHTE TUTANAĞI KAÇIRIYORLAR’

“Derince Limanı’nın peşkeş çekildiğini” söyleyen Gergerlioğlu, “Sahte tutanağı kaçırıyorlar. Bir dayatma ile sümen altı yapmaya çalıştılar. Yanlış ve sahte tutanak tutuldu” diye konuştu.

Milletvekili Gergerlioğlu, kendi tutanakları ile diğer tutanağın birleştirilmesini istediklerini ifade ederek, valilik görevlisinin taraflı bir tutum sergilediğini belirtti.

Yorumlar