6 Ekim 2022

Bold Medya

Sınır dışı edilmek istenen Somalili Mohamed İsse Abdullahi hakkında düzenlediği basın toplantısı engellenen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Emniyeti hakkında suç duyurusunda bulundu.

BOLD – HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Somalili Mohamed İsse Abdullahi’nin sınır dışı edilmemesi için 23 Eylül 2022’de Ankara’da basın açıklamasını yaparken kendisini dinleyenleri engelleyen emniyet görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Radikal gruplar tarafından ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı için Türkiye’ye sığınan Somali uyruklu Mohamed İsse Abdullahi’nin Ankara Kızılay’da işlettiği SAAB CAFE’nin tabelası polis baskısı nedeniyle daha önce defalarca değiştirilmeye çalışıldı. Kendisini destekleyen milletvekilleri ve halkla birlikte buna direnen Abdullahi, İçişleri Bakanlığı tarafından 20 Eylül’de gözaltına alındı. Sınır dışı edilmek istenen Abdullahi, halen Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyor.

Somali’ye gönderilirse ağır insan hakları ihlallerine maruz kalacağı için kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Mohamed İsse Abdullahi hakkında 23 Eylül 2022’de Ankara il Göç İdaresi önünde basın açıklanması düzenlendi. Ancak polisler tarafından açıklama engellendi. Bunun üzerine Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde bulunan Kuğulu Park’ın önüne giden HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve kendisini dinlemeye gelenler yine engellendi. Açıklamayı takip etmek isteyen vatandaşlar polis tarafından zorla dağıtıldı.

Benzer bir engelleme 16 Nisan 2022’de Kızılay Sakarya Caddesi’nde yaşandı. Yine Gergerlioğlu’nun basın açıklaması esnasında yanına gelen ve yalnızca Gergerlioğlu ile konuşmayı amaçlayan bir vatandaş yaka paça gözaltına alınarak oradan uzaklaştırıldı.

“HERKES DÜŞÜNCE VE KANAAT HÜRRİYETİNE SAHİPTİR”

Engellemelerin Anayasa’nın Düşünce ve Kanaat Hürriyeti başlıklı 25. maddesine aykırı olduğunu söyleyen Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Emniyeti hakkında bugün suç duyurusunda bulundu.

Gergerlioğlu, olayla ilgili suç duyurusu dilekçesinde şunları kaydetti:

“Bu husus Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Düşünce, Vicdan ve Din Özgürlüğü başlıklı 9. Maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir: ‘Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, açıkça veya özel tarzda ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir.’

Ayrıca Anayasa’mızın Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti başlıklı 26. maddesinde ‘Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.’ ifadelerine de yer verilerek kişilerin düşünce ve kanaatlerini özgürce açıklama hakkı güvence altına alınmıştır.

Bu düzenleme Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin İfade Özgürlüğü başlıklı 10. maddesinde geçen şu ibarelere paralel niteliktedir: ‘Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerir. Bu madde, devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini bir izin rejimine bağlı tutmalarına engel değildir.’

Milletlerarası sözleşmelerde yer almış din, vicdan ve kanaat özgürlüğü konusunda hukuki çerçevede ortaya konulmuş bu ölçüler, uygar ülkelerin ortaklaşa benimsedikleri kavramlar ve ilkelerdir. Böylece, bu alanda demokrat ülkeleri kapsayan evrensel bir hukukun, hiç değilse kavramların oluştuğu söylenebilecektir. Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü temel bir hak olup, bu temel hak yalnızca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile değil, aynı zamanda birçok ulusal, uluslararası metinlerle ve Avrupa metinleriyle de koruma altına alınmıştır.

Yukarıda açıklanan ve resen gözetilecek nedenlerle, görevini kötüye kullanan şüphelilerin tespit edilerek, görevi kötüye kullanma, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet; İnanç, Düşünce ve Kanaat Hürriyetinin Kullanılmasını Engelleme ve resen tespit edilecek suçlardan cezalandırılması için iddianame düzenlenmesini saygılarımızla talep ederiz.”

Yorumlar