19 Ağustos 2023

Ses Kocaeli

YSP Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gebze Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneğinin standını ziyaret etti

YSP Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gebze Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneğinin standını ziyaret etti. Gebze meydandaki stantta dernek üyelerini ve ilçe sakinlerini dinleyen Gergerlioğlu, vatandaşların sorunlarını meclis gündemine taşıyacağını belirtti.

7500 TL emekli maaşıyla geçinilmez!

Stantta konuşan Gergerlioğlu, “7500 TL emekli maaşı ile geçinemiyoruz diyorlar. Çok haklılar. Gebze meydanda bir imza kampanyası düzenlemişler. Vatandaşlar imzalıyor, duyarlı arkadaşlarımız destek veriyor. Tüm Gebzelileri arkadaşlarımıza destek vermeye davet ediyoruz. Yarın öbür gün siz de emekli olacaksınız, sefalet ücretine şimdiden hayır deyin. Burada 28 gündür kamuoyunun hakkı için gayret eden arkadaşlarımıza bizde destek veriyoruz.” dedi.

Sözümüzü tuttuk

Gebze EYT’liler Derneğini daha önce ÖFG TV de konuk ederek sorunlarını dinlediğini söyleyen Gergerlioğlu, “Yaşar Üzüm burada arkadaşları ile beraber hak talebinde bulunuyorlar. ÖFG TV yayınımızda gelip destek olacağız demiştik ve geldik. Sözümüzü tuttuk. Yeşil Sol Kocaeli İl ve İlçe Örgütümüz adına buradayız. 28 gündür burada stant açan arkadaşlarımızı birde yüz yüze dinlemek istedik.” ifadelerini kullandı.

YSP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Gebzelilerle arasında geçen konuşma şöyle;

Yaşar Üzüm: 7500 TL maaş ile geçim olmadığı için Türkiye şartlarında 7500 TL maaş çok az olduğu için kiraya yetmiyor. Mecburen böyle bir standı açmak zorunda kaldık. Çok mağduruz. 7500 TL ile kirayı nasıl verelim? 7500 TL çok komik bir rakama düştü. 7500 TL’den daha aşağı alan insanları duyduk, sesimizi yükseltmeye çalışıyoruz en az 15000 TL olması lazım ki insanların rahat bir geçim olması için yoksa 7500 TL çok az. Yapılacak bir şey yok ama bekliyoruz.

Gergerlioğlu: Gebze’den Ankara’ya yürüyüş planladınız. Neler  oldu süreç içinde?

Yaşar Üzüm: Bize müsaade etmediler, 3 arkadaşımız yola çıktı, biz de onların yanında yürüyecektik ama müsaade edilmeyince bize Gebze’nin eski çarşıda yürüttüler ama polis kontrolünde yürüdük. Pankart açamadık. Sıkıntılı bir durumdu. Bir ara gidip geldiler sürekli, sonunda biz kazandık. İmkanlarımız el verdikçe stant açıyoruz.

Gergerlioğlu: 28 gündür buradasınız. Önce çadır da açtınız ama kapattırdılar.

Yaşar Üzüm: Usandılar, İstanbul’daki gibi eylem yapacağız diye kapattılar. 7500 TL ile geçinemiyoruz ve bizden düşük maaş alanlar var. 3000 TL maaşı olanlar var. Biraz önce bir kadın geldi; “Babamdan 2000 TL maaş kaldı.” dedi. İnsanlar 2000 TL ile nasıl geçinecek?

Gergerlioğlu: Burada stantta imza topluyoruz, Kocaeli Milletvekili olarak ben de imzalıyorum. Biz sonuna kadar yanınızda olacağız. Burada bir sivil toplum etkinliği yapıyorsunuz, kamuoyuna açık. Olumlu tepkiler alıyorsunuzdur, olumsuz tepkiler de alabiliyorsunuzdur ne oluyor?

Yaşar Üzüm:Bazıları iyi karşılıyor, bazıları da “Devlete mi direniyorsunuz?” diyorlar. Biz insanlar için yapıyoruz ama insanların çoğu algılamıyor. Algılamayınca bu stant açmaya yöneldik. Çok mağduruz.

Gergerlioğlu: Burada 7500 TL emekli maaşı ile geçinemiyoruz, imza kampanyasına destek ol diyorlar. Ben imza attım tüm halkımızı imza atmaya davet ediyorum. Burada Gebze Halkı da bunu yanlış anlamasın. Burada herhangi bir parti propagandası yapılmıyor. Burada mağdur emekli arkadaşlar insanca yaşamak istiyorlar.

EYT Mağduru: Devletimizden yardım bekliyoruz, verdiğimiz vergiler karşılığında insanca geçinebilecek bir ücret talep ediyoruz. Bizi insanlara kötü gösteriyorlar. Bizim art niyetli düşüncemiz yok. Biz evimize götüreceğimiz ekmeği düşünüyoruz tencerede taş mı pişirelim?

Gergerlioğlu: Yetkililer, iktidar sahipleri bunu duysun. Emekli: “Tencerede taş mı kaynatalım?” diyor.

EYT Mağduru: Emekliyim çay 7 TL oldu içemiyorum, pazardan boş dönüyorum. Benim ülkemin kaynağı var ama adil dağıtılmadığından bize ulaşmıyor. Ben 500 $ altında maaş alıyorum. Karnımı mı doyuracağım tatile mi gideceğim? 20 yıllık emekliyim 10 gün tatil yapmadım. Yolun sonu mezarlık. Bunu da görmeleri lazım ülkenin kaynakları adilce dağıtılsın. 28 gündür buradaysak 10 milyon emekli dul yetim şu anda perişan durumda diyedir. Buna bir çare bulsunlar. Devletin kaynağı var, bize adilce versinler.

EYT Mağduru: 2015 yılında EYT çalışmasına başladık, çoğu milletvekillerine gittik, Ankara’ya gittik, hiçbirine zarar vermedik. Şurada bir stant açacağız, bizim anayasal hakkımız için Kaymakamlığa, emniyete gidip imzalamak ne rezilliktir! Bu benim doğal hakkım.

Gergerlioğlu: Anayasal hakkım diyorsunuz. En doğal hakkınızda bile zorluk çıkarıyorlar size yani.

EYT Mağduru: Niye yokuşa sürüyorsunuz? Ben Meclis’e de gittim, muhalefet parti liderleri ile görüştüm. Ben hakkımı istiyorum. Bu benim hakkım. Bir parmak bal çalıp EYT’yi çıkardılar. Ömrümde ilk kez CHP’ye oy verdim. Kılıçdaroğlu’na sesleniyorum, muhalefet parti genel başkanlarına sesleniyorum. En az taban asgari ücret olması lazım. Mazot 38 TL, ekmek 7.5 TL, Kocaeli’de ulaşım 13 TL oldu, ben Meclis’te söyledim. Meral Akşener’e söyledim, “Yapacak bir şey yok.” diyorlar.

EYT Mağduru: Kök maaş denilen bir olay çıkarttılar, %25 zam yapıldı, 7500 TL %25 yine 7500 TL. Bu nasıl hesap? Matematiği iyi olan birisi açıklasın görelim! Ankara’ya yürüyüş düzenleyelim dedik iptal ettiler, oturma eylemi yaptık, Gezi’ye çevireceksiniz diye iptal ettiler, çok korktular. Anayasal hakkımızı kullanarak bugünlere geldik. EYT çıktı o da seçim sürecine denk geldiği için mecburiyetten çıkarttı. O sırada 7500 TL yaptı aylık maaşları. Seçimi kazanma sebebiyle yerinde kaldı. Bu hakkımızı arıyoruz. Bu ayın sonuna kadar imza kampanyamızı devam ettireceğiz, ayın sonunda Çalışma Bakanlığı’na ileteceğiz. 11400 asgari ücret, kiralar 15000 TL, Cumhurbaşkanı, muhalefet parti genel başkanları bu maaş ile kendileri geçinsinler. 15000 TL ile geçinsinler görelim. Formül neyse bize öğretsinler biz de geçiniriz. Bize açıklamasını yapsınlar “Biz geçindik.” Desinler.

Gergerlioğlu: Vatandaşlarımız biz bu parayla geçinemiyoruz iktidar bize formül sunsun bu parayla geçinmeyi öğretsin diyor.

EYT Mağduru: 7500 TL değil 15000 TL, kağıt kalem alıp hesap çıkartsınlar ekmek peynir zeytin çay alsınlar. Tatil hayal, tatil diye bir şey yok. 7500 TL ile sadece evi tutar geri gelirsin. Tatil yok. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir ücret talep ediyoruz. Yaşayabileceğimiz seviyede bize bir maaş verilsin.

Gergerlioğlu: Parti il ve ilçe yöneticilerimiz de imzalayacaklar. Arkadaşlarımız da İlçe Başkanımız Melike Başkanımız da imzalıyor, emeklilerimizin yanındayız. İl Başkanımız Aynur Santo da imzalıyor. Vekil olarak parti olarak halkın yanındayız.

Vatandaş: “ Haram olsun aldıkları para. Partiler bir olacak bunları kovalayacak. Elektrik, su, doğalgaz, araba vergisi. Çanakkale’ye gidip dolansınlar gelsinler. Halkımız ezilmiyor mu? Allah’ın bir kulu çıkıp bir şey söyleyen yok.

Gergerlioğlu: EYT Dernek Başkan Yardımcımız da burada durumu ondanda dinleyelim.

Ramazan Töngel : EYT Dernek Başkan Yardımcısıyım. 28. günümüzdeyiz bugün. Süreci biliyorsunuz, Ankara’ya yürüyüşümüz olacaktı istediğimiz tek şey adalet. Memurlarımıza ayrı, asgari ücret ayrı emekli ayrı zam aldı. Geçim şartlarında durumda ekonomik halden biz emekliler olarak ücretten memnun değiliz. Emekliyim, biz emekli zamlarını protesto etmek için Ankara’ya yürümek istedik, Gebze Kaymakamlığı, İlçe Jandarma tarafından can güvenliğimiz yok diye, İstanbul Ankara karayolu trafiği yoğunluğu nedeniyle izin verilmedi. 28 gündür Çamlık Parkı’nda standımız var. imza kampanyası başlattık bu imzaları teslim edeceğiz. Ülkemizdeki sorunları yaşayan tüm emeklilere sesleniyorum, biz 16 milyon kişiyiz. 16 milyon kişi büyük sıkıntı içinde. Bizim 7500 TL maaş ile geçinmemiz, şu zamanda mümkün değil. 7500 TL ile burada 1 ay geçinsinler biz diyelim ki: “Evet siz geçiniyorsunuz biz eşeklik etmişiz diyelim.” Şu parayla bu ülkede geçinmek çok zor. Emekliler garanti oy gibi mi görünüyor ben anlamıyorum. Geride olan hep emekli. Emekliye az maaş veriliyor, bayram ikramiyesi 2000 TL veriliyor. İlk verildiği zaman hisse kesebiliyordu bu sene 16000 TL. çoğumuz kurban kesemedik. Çocuklar harçlık olarak kabul etmiyor. Çoğu emeklimiz torununa harçlık veremez durumda. Benim çocuğum üniversiteye başlayacak şu para ile nasıl geçineyim? Aldığımız ücret belli. 7500 TL ile 2 çocuğu üniversite okutacağım. Sınav sonuçları açıklanacak yeri belli olacak. Okuması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Düzeltilmesini istiyorum. Gebze’deki kiraları biliyorsunuz. Şu paraya kiralık ev bulamadık. 7500 TL’ye kiralık ev bodrum katı dahil bulamadık. 12000 TL kiralar. Bunun için buradayız. Uyanmak lazım. Biz EYT altyapısından geldiğimiz için mücadeleler verdik. Kısmen de olsa, yarım yamalak oldu, ağzımızın kenarına bal sürdü hükümet, EYT kısmen çıkarttı, biz bunu da kabul etmiyoruz. Prim gün şartı eksik, kısmi emeklilik eksik, çoğu arkadaşımız mağdur oldu, bankalardan kira çekip açıkta kaldılar. Ev kadınlarımız 5000 günü tamamlayıp para yatırdı EYT yarım çıktı. 3 sene çalışması gerekiyordu. Öncesinde de söyleyebilirdi. Bize denilen “99 öncesi haklarınız verilecek.” Denildi 5000 gün ve kısmi emeklilikte mağdurlar var. Yerel seçimler var önümüzde, biz 1 aydır buradayız daha duracağız. 2 ay sonra zam yapıp bu süreç unutulursa her gün 20 kişi toplanıyoruz. Emekliler artık gözünü açsın. Vaatlere kanmasınlar. Mart’ta 7500 TL oldu, Mart’taki 7500 TL ile şu anki 7500 aynı mı? Mazot 38 TL oldu. 10000 TL olsa geçinebilecek miyiz? Hayır! Enflasyonun düzelip alım gücümüzün artması lazım. Türkiye’de %50’ye yakın 11402 TL ile çalışıyor. Almanya’da asgari ücretle çalışan kişi oranı %1. Bizde 11400 TL ile %50. Çalışan nüfusun yarısı asgari ücretle çalışıyor bu kabul edilebilir değil.

EYT Mağduru: Seyyanen maaş ile olacak şey değil. 2008’de reform adı altında yaptılar. Bütün parti vekilleri sessiz kaldı, gasp yaptılar, insanların emeğinden çaldılar. “Biz elimizden geleni yapmaya çalışacağız.” Diyorlar, bir ülkede eğer ki asgari ücret ile geçinen bir vatandaş var mı? Mümkün değil! Mesaisini yapıyor, günde 18  saat çalışıyor halen çalışamıyor. 14000 TL ev kirasının olduğu bir ülkede 7500 TL emekli maaşı battığının göstergesidir. Yerel seçimlerde 4000 TL seyyanen zam yapacak emekli şükür diyecek. Biz devlet ile iktidarın ne olduğunu emekliye anlatamadık. İktidar giderse devlet batar deniliyor. İktidar gider yenisi gelir. Bizim istediğimiz emeklilik bağlanma oranının eskisi gibi olması. %70’den bağlanmaya başlamışım %28’e düştüm. 9200 günden emekli oldum 7500 TL alıyorum, 3500 günden emekli olan da 7500 TL alıyor.

Ramazan Töngel: Adaletsizlik nedeniyle buradayız. Oğlum üniversitede yurda yerleştirirken baban emekli mi diye sormuyorlar! Adaletsizlik en büyük sorun. İmza kampanyasının amacı farkındalık oluşturmak. Biz gerekirse üretimde de oluruz. En verimli çağımızda emekli olduk. 49 yaşındayım iş bulamıyorum. İş bulsam bile günlük yevmiyede komik rakamlar var. Çalışma saatleri çok uzun. 12-13 saat servislerle 14 saat. Dinlenmeye vaktimiz olmuyor. Emekli, emekli olduğu zaman günlük yevmiyeli çalışacak gözüyle bakılıyor. Biz daha iyi şartlarda, bize iş imkanı sağlansa çalışırız. Hakkımın bir kısmını aldım.

EYT Mağduru: Hiçbir yasa geriye doğru işletilmez. Biz de yasa geriye doğru işletildi. Biz derdimizi anlatamıyoruz. Seyyanen zam istemiyoruz. Durumun düzelmesini istiyoruz. Emeklinin asgari ücretin altında maaş alması kabul edilemez.

EYT Mağduru: Yerel seçimlerde seçimi kazanmak için zam yapacaklar. Yaşayabileceğimiz bir rakam istiyoruz. 3-4 Bin zam yapacaklar seçimi kazanmak için bize %20 zam ürünlere %300 zam gelecek. Biz yaşayabileceğimiz ücret talep ediyoruz.

Ramazan Töngel: Öncelikle Meclis açılana kadar kampanyamızı devam ettireceğiz. Türkiye’ye yayılıp emeklilerin burada olduğunu göstermek istiyoruz. Bıçak kemiği kesmeye başladı artık. Biz bu haldeyiz. Meclis açıldığı zaman emeklilerin halini anlatın. Ben emeklinin durumundan rahatsız oluyorum. Ankara’ya yürüyeceğim dediğim için tepki gördüm. Ortada bir haksızlık varsa susmak en kötüsü. Kök ücreti kabul etmiyoruz. 4 Bin TL maaş var. İnsanları kandırmak kadar kötü bir şey yok.

Gergerlioğlu: Emekli bunu söylüyor, emekli feryat ediyor, biz de emeklimizin yanındayız ve Meclis’te gündem ettik etmeye devam edeceğiz, sonuna kadar yanındayız çünkü bu ücret insanca yaşanacak bir ücret değil. Kocaeli Gebze Meydanı’ndan emeklilerin imza topladığı masadan herkese selamlar.

Yorumlar