28 Mayıs 2022

Gazete Kritik

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gebze’deki emekçileri tehdit eden geri dönüşümmafyası iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

İşte Gergerlioğlu’nun o soru önergesi:

Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.


Basında yer alan bilgide: ‘‘Kocaeli’de “geri dönüşüm mafyası” mı var? Gebze’deki geri dönüşüm emekçileri; tekel olmak isteyen bir firmanın ‘Bana çalışmazsanız sizi çalıştırmam’ diyerek baskı uyguladığını, İzmit’te bir geri dönüşüm firmasının sahibinin bacağından vurulmasının diğer firmaları da korkuttuğunu iddia etti. Gebze’de kendi geri dönüşüm işini yapan emekçiler; tekel olmak isteyen bir firma, Gebze Belediyesi ve emniyetin baskısıyla çalışamaz duruma geldiklerini söylüyor. Bir şirketin kendilerine “Bana çalışmazsanız sizi çalıştırmam” şeklinde baskı yaptığını söyleyen emekçiler, “Biz çalışıp ekmeğimizi kazanmak istiyoruz” dedi. Kocaeli Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Nizamettin Kaya, “Bir firma Gebze’de çalışan arkadaşlarımıza ‘Bana çalışmazsanız sizi çalıştırmam’ diyerek baskı uyguluyor. Bununla birlikte zabıtanın ve polisin baskısı da birleşince arkadaşlarımız çalışamaz duruma geldi. Günlerdir çalışamayan arkadaşlarımız var. O firmaya çalışsak kazandığımızın yarısını anca kazabiliriz. Gebze bölgesini komple almış durumdalar. Belediye ve emniyet ile iş birlikleri var. Böyle olunca diğer firmalar da ses çıkartamıyor. Zabıta bizlere ceza yazıyor ama o firmanın çalışanlarına karışmıyor. Mülteci emekçilerin bu işi yapmasına izin verilmiyor normalde ama bu şirket kendi bünyesinde mültecileri de çalıştırıyor” dedi. Bu işi yıllardır yaptıklarını dile getiren Kaya, “Bu baskıya belediye de polis de göz yumuyor. 3 ay önce İzmit’te bir geri dönüşüm firmasının sahibi bacağından vuruldu. Kim yaptı, neden yaptı, bu bilinmiyor. Diğer firmalar da korkuyor, çekiniyor. Her şeye el koydular, bir çöp kaldı. Biz de çöpte kalmak için mücadele ediyoruz. Dönüşüm yapıyoruz aslında ama bize karşı çıkıyorlar. Bizim yapacağımız tek iş var, o da bu” diye konuştu. 20 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Kaya, uzun süredir devam eden sorunlarına çözüm bulmak için Kocaeli Geri Dönüşüm İşçileri Derneğini kurduklarını da söyledi. Kaya şöyle devam etti: “Mayıs ayında resmi olarak faaliyete başladık. Sorunlarımız sürekli devam ediyor. Belediyeden izin alın diyorlar, izin almayınca ceza kesiyorlar. Belediyeye gidiyoruz en az bir yıl ikamet istiyor. Oysa bizim isteğimiz çok basit. Çalışmak istiyoruz. Önümüze çıkmasınlar. Nasıl yıllardır bu işi yaptıysak bundan sonra da yapmak istiyoruz.’’ ifadeleri yer almaktadır.

Bu bağlamda;

1)     Kocaeli’de geri dönüşüm mafyası olduğu iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konu ile ilgili devam eden bir soruşturma var mıdır?

2)     Tekel olmak isteyen bir firmanın sahibinin işçilere ‘Bana çalışmazsanız sizi çalıştırmam’ diyerek baskı uyguladığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu kişi kim ya da kimlere güvenmektedir?

3)     İzmit’te bir geri dönüşüm firmasının sahibinin bacağından vurulması dahil pek çok karanlık eylemin arkasında bahsi geçen firmanın yer aldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu kişi emniyette görevli kim ya da kimler tarafından korunmaktadır?

4)     Gebze’de kendi geri dönüşüm işini yapan emekçilerin tekel olmak isteyen bir firma nedeniyle Gebze Belediyesi ve emniyetin baskısıyla çalışamaz hale getirildiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Gebze Belediyesi ve emniyetin tekel olmak isteyen firma ile yasa dışı çıkar ilişkisi kurduğu iddiası doğru mudur?

5)     Gebze’de kendi geri dönüşüm işini yapan emekçilere bir şirketin “Bana çalışmazsanız sizi çalıştırmam” şeklinde baskı yaptığı iddiası doğru mudur?

6)     Zabıtanın ve polisin baskısı ile geri dönüşüm işi yapan emekçilerin çalışamaz hale getirildiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa zabıta ve polis ekiplerinin geri dönüşüm işçilerine yönelik baskılarının sebebi nedir?

7)     Gebze bölgesindeki emekçilerin çalışamaz duruma geldiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Anayasa Madde 49’a göre çalışma hakları ihlal edilen yurttaşların mağduriyeti için Bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

8)     Zabıta’nın kendi geri dönüşüm işini yapan yurttaşlara ceza yazdığı ama bir firmanın çalışanlarına karışmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa karışılmayan firmanın özelliği nedir?

9)     Normal şartlar altında mülteci emekçilerin geri dönüşüm işi yapmalarına izin verilmediği fakat bir firmanın altında mülteci emekçilerin geri dönüşüm işi yaptığı iddiası doğru mudur?

10)  Yıllardır geri dönüşüm işini yapan yurttaşların bu işleri yaptırmamalarının sebebi nedir?

11)  Önergenin yazıldığı tarih itibariyle ülkemizde kaç yurttaş geri dönüşüm işi yapmaktadır?

12)  Önergenin yazıldığı tarih itibariyle kaç yurttaşa geri dönüşüm işi yaptığı için ceza kesilmiştir?

Yorumlar