6 Temmuz 2023

Kartepe Şehir Gazetesi

Yeşil Sol Parti (YSP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu geçtiğimiz günlerde Dilovası’nda yaşanan sığınmacılara yönelik provokasyona ilişkin soru önergesi verdi. Sosyal medya paylaşımlarıyla taraflara sükûnet çağrısında bulunan Gergerlioğlu, şiddetin çözüm olmayacağını belirtti.

YSP’li Gergerlioğlu’nun önergesi ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yönelttiği sorular şu şekilde;

Basında yer alan bilgide : Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde Suriyeli bir kişinin sahipli bir köpeği zehirleyerek öldürdüğü iddia edildi. Mahallelilerin Suriyeli şahsa tepki göstermesinin ardından bir grup Suriyeli olay yerine geldi. Olay yerine gelen grubun ‘ev basmak için’ geldiği iddiası üzerine Dilovası’nda kalabalık bir grup sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Emniyet ve Valilik ev basma iddiasını yalanladı, köpeğin ölüm sebebi testin sonucunda anlaşılacak. Olaya karıştığı tespit edilen 10 yabancı sınır dışı edilmek üzere geri gönderim merkezine gönderildi. Suriyeliler korkudan evlerine çekildi, işçiler fabrikaya gidemiyor.”

  Bu bağlamda;

1-    Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?

2- Valiliğin yalanladığı Suriyelilerin ev bastı iddiası kim veya kimler tarafından yayıldı. Suriyelilere karşı provokasyonların amacı neydi?

3-    2 aile arasında yaşanan adli bir olay nasıl Suriyeli karşıtlığına dönüştü. Olaya karışan 10 Suriyelinin sınır dışı edilmesi için geri gönderim merkezine gönderildiği iddiası doğru mudur? Eğer İddia doğru ise sebebi nedir? Aynı olay 2 Türk aile arasında gerçekleşmiş olsa bir aile Dilovası ilçesinden uzaklaştırılacak mıydı?

4-    Suriyeli ailelerin evlerine kapandığı ve işyerlerine gidemediği iddiası doğru mudur? Eğer doğru ise konuyla alakalı nasıl önlemler alınıyor?

5-    Soru önergesinin verildiği tarih itibari ile Kocaeli sınırında Suriyelilerin karıştığı kaç suç dosyası bulunuyor. Suç nitelikleri nelerdir?

6-    Konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mı? Açılmış bir soruşturma varsa akıbeti ne durumdadır?

Yorumlar