Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde evcil hayvanın zehirlendiği iddiasının ardından yaşanan gerginliğe ilişkin, olaya karıştıkları belirlenen yabancı uyrukluların sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildikleri bildirildi. Dilovası Kent Meydanı'nda toplanan grup, olayları protesto etti. ( Ekrem Sıtkı Meral - Anadolu Ajansı )

4 Temmuz 2023

Ülkede hızlı ve yoğun bir göç dalgası yaşanmasından sonra yükselen bir sığınmacı ve mülteci karşıtlığı var, bu bir gerçek, iktidar da bu konuya bir çözüm bulmuyor ve bulmak istemiyor! Halkın da tepkisi var, sığınmacılara yönelik tepki insan hakları ihlalleri oluşturmamalı! Adli olaylar bir anda etnik olaylara dönüşebiliyor!

Suriyelilere yönelik tepkiler en ufak bir adli olayda linç olaylarına, gösterilere dönüşebiliyor! Dilovası’nda önceki gün adli bir olay yaşandı! Bir köpeği taşlayan çocuklar iki taraf arasında kavgaya neden olmuş! Vatandaşlar “Suriyeliler gitsin” şeklinde sloganlar atıldı, güvenlik güçleri de 10 Suriyelinin deport edildiğini belirttiler!

Avrupa ile geri dönüş anlaşması yaparak Türkiye’deki Suriyeliler üzerinden ücret mukabilinde anlaşıldı ve onların Avrupa’ya gönderilmemesi üzerine bir anlaşma sağladı! Afganistan’dan yasa dışı yöntemlerle Türkiye’ye Van ve değişik yollardan giren sığınmacılar var! İktidar bu konuyu çözmüyor ve T.C. vatandaşları ile Suriyeli ve Afganlar arasında gerilim yaşanıyor!

Kürt, Alevi meselelerinde de dışlamalar ötekileştirmeler yaşandı! Tahrikler devlet tarafından yapıldı! Şimdi de en ufak bir olayda günah keçisi ilan edilerek mülteciler sınır dışı ediliyor! Bu insanları hemen deport etmek doğru hadiseler değil! Bu konuda iktidarın düzgün bir mülteci politikası oluşturması gerekiyor!

Meselenin iktidar tarafından toplumsal olarak halledilmesi gerekiyor! Toplumun ötekileştirmesi ile halledebileceğini düşünmek doğru değil! İnsanlar kurban edilir, şehir efsaneleri, şayialar çıkar ve insanlar dışlanır! Doğru bulmuyoruz ve yenileri gerçekleşebilir, biz meseleye insan hakları eksenli bakıyoruz!

Yorumlar