30 Nisan 2022

Kocaeli Stadyumu önündeyiz. Geçtiğimiz gün Kocaeli Stadyumu etrafındaki yollar ile ilgili bir tartışma yaşanmıştı. Kocaelispor- Manisaspor maçında vatandaşların yoğun bir şekilde stadyuma gelmesi sonrasında çevredeki araç trafiği ve park yerleri ile ilgili sorunlardan sonra vatandaşların stadyuma ulaşması ile ilgili sorunları ortaya çıkmıştı bir fotoğraf karesinde dereden geçmek zorunda kalan vatandaşların fotoğrafları çıkmıştı. Biz de gelip tespit yapmak istedik. Kocaelispor Stadyumu buraya hızlıca yapıldı ama yapılmadan önce çevre düzenlemesi konusunda pek adımlar atılmadı. Çevre düzenlemesinde belki etkili bir otopark alanı çevirme çalışması yapılsaydı daha farklı olabilirdi. Çevredeki binaların çoğu istimlak projesine alınmış. Bunlar belki daha önceden alınsaydı 33 bin kişinin hücum ettiği bir maç sırasında yaşanan olağanüstü görüntüler oluşmazdı. Yeşil alanın üstüne kondurulmuş stad görüntüsü var, çevrede hayvancılık yapan vatandaşlar ve binlerce kişinin rağbet ettiği bir anda ulaşım ile ilgili sorunların yaşanması kaçınılmaz. Önceden önlem alınmaksızın, çevre düzenlemesi yapılmaksızın bir stadyum yapılması gördüğümüz kadarıyla sorun. Vatandaşların geçiş yaptığı dere ile ilgili de bir tespit yapacağız.

Kocaeli Stadyumu etrafını araştırıyoruz il yönetimimiz ile. Gördüğünüz gibi stadyuma uzaktan baktığımız zaman yeşillik alanının ortasına bir stadyum kondurulmuş etrafında yeterli oranda otopark yapılmamış ve maç günleri önemli izdiham olduğu görülüyor. Burada da yol yapım çalışmalarını sonradan akıl etmişler, burada yol yapım çalışması var, üst geçit yıkılmış ve arada bir dere var, oradan insanlar geçmeye çalışıyorlar. Yolu uzatmadan ileride bir uzak yol var, oradan değil de kısa bir şekilde buradaki dereden geçerek; iş makinelerinin olduğu yerde dere var, yıkılan üst geçit var o aradan derenin üstünden geçerek kapanmış yoldan yürüyerek gördüğünüz gibi stadyuma ulaşmaya çalışıyor vatandaşlar ama tabi ki iktidarın her zaman yaptığı bir şey bu. Hızlıca bir şeyler yaptıktan sonra olması gerekeni düşünmek, olması gerekeni sonradan düşünmüşler, oraya bir stadyum kondurmuşlar ama çevre düzenlemesi yapılması gereken yollar, düzeltilmesi gereken üst geçitler ihmal edilmiş.

Vatandaş:”Kadınlar buradan geçemiyor. Geçici olarak bir köprü yapılsaydı, düz zaten. Bizim hayvanlarımız var.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Ne kadar süredir yapılmıyor.

Vatandaş: 2 ayı geçti. Buradaki köprüyü kırdılar. Eskiden İskender Ateş yapmıştı bu köprüyü, güzel köprüydü. Sağından solundan geçiş yapabilirdi. Otobanı yarım bıraktılar, burayı yarım bıraktılar. Ben anlamıyorum firma ileriye gitmek istemiyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Çok yavaş işliyor. Burada vatandaş mağdur oluyor. Siz buradan karşıya bahçenize geçmeye çalışıyorsunuz ama büyük sıkıntı var. Buradaki köprüyü yıktılar, yeni bir köprü yapılması uzun sürüyor, Allah bilir hangi müteahhit buradan rant elde ediyor bilmiyoruz.

Vatandaş:Burada taşlar, betonlar vardı ufak ufak beton attılar, burayı da kapattılar, taşlardan çamurun içinden geçiyorduk, seradaki fideleri sulamak için.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Mesele şu; Sen karşıdan bahçene ulaşamıyorsun, maç olduğu zaman da tarafatar buradan karşıya geçemiyor, köyün üstünden yapay köprüler oluşturup karşıya geçmeye çalışıyor. Ne yapmak lazım? Mesele nedir?

Vatandaş:Buraya düz bir yol istiyoruz bahçe için.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Taraftarlar geldiği zaman rezalete dönüyor değil mi burası?

Vatandaş:Evet, Alikahya’da köprüyü dolanıyorlar, kısa yoldan geçmek için burayı tercih ediyorlar.

Yorumlar