14 Aralık 2022

Evrensel

OHAL komisyonu, incelenmeyi bekleyen 2 bin 895 dosya varken çalışmalarını 22 Ocak’ta sonlandıracak. HDP’li Gergerlioğlu, “6 yıl hukuku çiğneyen kararlar veren komisyon nihayet kapatılıyor” dedi.

Kübra KIRIMLI
Ankara

15 Temmuz darbe girişiminin akabinde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işi ve yaşam hakları gasbedilen yüz binlerce kişinin dosyasının görüşüldüğü Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu 6 yılın ardından kapanıyor. Çalışmalarını 22 Ocak’ta sonlandıracak olan komisyon geçen 6 yılda önüne gelen 124 bin 235 dosyadan sadece 17 bin 265’ine kabul oyu verdi. Hâlâ incelenmeyi bekleyen 2 bin 895 dosya var. İncelenmeyen dosyalar ihraç edilenlerin kurum ve kuruluşlarına devredilecek.

ANAYASAYA AYKIRI KURULDU

Kararı konuştuğumuz HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu söze “İki ay, iki yıl derken her yıl Cumhurbaşkanı kararıyla uzatılan ve 6 yıl boyunca hukuku çiğneyen kararlar veren bir komisyon nihayet kapatılıyor” diye girdi.

OHAL Komisyonu’nun en başından bu yana Anayasa’ya aykırı olduğunu, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarını tanımayarak hukuksuz işlemlere imza attığını hatırlatan Gergerlioğlu, “İnsanlar zamanında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gitti. AİHM ‘Ben bunlarla uğraşamam. Avrupa Konseyi (AK) ve Türkiye buna bir çözüm bulsun’ dedi. Türkiye demokratik açıdan sabıkalı değilmiş gibi AK kararı tasvip etti ve OHAL Komisyonu kuruldu” dedi.

DOSYA SAYISI BİLE DOĞRU DEĞİL

AK ile AİHM’nin o gün yargıdan başka bir merci tanımadıklarını ifade etmeleri gerektiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Temmuz’da KHK’lileri işten attılar. 2017 Ocak’ta komisyonu kurdular. ‘Hadi işinize başlayın’ dedik, Eylül ayında başvuru almaya başladılar. 127 bin 130 başvuru yapıldı. 124 bin 235’ini incelediler. 17 bin 265’ine kabul verdiler. En son 2022 Mayıs’ta ‘2 bin 895 kişinin dosyası kaldı’ diye bilgilendirme yapıldı. Oysa bu da yalan. Ben biliyorum gerçeği. İncelenmesi gereken dosya sayısı 200 falan. Diğerlerini de sonuca bağladılar. Ocak ayına kadar bunları da bitirmeyi planlıyorlar” dedi.

KHK’ler nedeniyle insanların aylarca işsiz ve aç kaldığını hatırlatan Gergerlioğlu, “Maalesef dosyaları inceleyen bu komisyonun hiçbir şey umurunda olmadı” dedi.

“BURADAN ADALET ÇIKMAZ”

Komisyon kapatıldıktan sonra KHK ile ihraç edilenlerin işlemlerinin ihraç edildikleri kurum veya kuruluşlar tarafından yürütülecek olmasını da değerlendiren Gergerlioğlu “OHAL Komisyonu 7 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından atanan ve Cumhurbaşkanınca verilen emirden ve karardan hariç işlem yap(a)mayan bir komisyondu. Komisyon kurarak binlerce vatandaşın yargıya gitme hakkını çiğnediler! Şimdi yetkiyi devlete bağlı bakanlığın kurum ve kuruluşlarına devrediyorlar. Biz bu kuruları tanıyoruz. İktidar bu zamana kadar kediye ‘Ciğer hakkında ne düşünüyorsun?’ diyordu; şimdi tutmuş ciğeri kediye veriyor. Buradan adalet çıkmaz!” diye konuştu.

Yorumlar