14 Nisan 2022

NECDET ÇELİK |  BOLD ÖZEL

Öğretmenlik mesleğinden koparak Belçika’ya sığınmak zorunda kalan Zehra Özeren, yeni hayatında kendini hak savunuculuğuna adadı. Brüksel’deki Solidarity with Others Derneği’nin kursunu başarıyla bitiren Özeren, “Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bir çocuk için kendini hiçe sayarcasına ortaya koyduğu gayret beni derinden etkiledi.” diyor.

Edebiyat öğretmeni Zehra Özeren, yıllarını verdiği Azerbaycan’da edindiği sayısız dostlukları arkada bırakarak Belçika’ya sığındı. Yeni ülkesinde eşi ve eğitimi yarım kalan evladıyla yeni hayatına tutunmak için çabaladı. Türkiye’deki yakınları, dostları ve tanıdığı tanımadığı insanların uğradığı haksızlıklara karşı birşeyler yapmak isteyen Özeren, aktivist olmak için harekete geçti. Bold Medya’ya konuşan Özeren,  ‘’Nerede bir haksızlık görsem içim yanar. Gördüğüm ateş beni de yakar. O yangını söndürmek için bir damla da ben olmak istedim.’’ ifadlerini kullanıyor.

GERGERLİOĞLU’NU ROL MODEL SEÇTİ

Kanser hastası Ahmet Burhan Ataç’ın yurt dışında tedavi görebilmesi için yapılan sosyal medya kampanyaları Zehra öğretmen için dönüm noktası oldu. ‘’Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun gözüpekliği, bir çocuk için kendini hiçe sayarcasına ortaya koyduğu gayret beni derinden etkiledi.’’ diyen Özeren, hak mücadelesinde Gergerlioğlu’nu kendine rol model seçtiğini belirtti. Natali Avazyan ve Melek Çetinkaya’nın güçlü ve mücadeleci karakterleri, Zehra öğretmenin cesaretini artırdı. Zehra Özeren, yaşadığı değişimi şu sözlerle anlattı: ‘’Sosyal medya sayesinde farklı kesimlerin mağduriyetlerinden haberdar oldum. Şimdiye kadar bunlardan habersiz kalışıma hayıflanıyorum.’’

KADIN VE ÇOCUK HAKLARI İÇİN ÇALIŞACAK

Yılların öğretmeni Zehra Özeren, girdiği hak savunuculuğu yolunda bir kılavuz aramaya başladı. Brüksel merkezli Others Derneği’nin ilanı önüne çıktı. Katıldığı kursta uzmanlardan ders dinledi. Kendine uğraş alanı olarak kadın ve çocuk haklarını seçti. Bu tercihinde, kurstaki hocası ve kadın hakları aktivisti Sema Aydoğan etkili oldu. Özeren, ‘’Üslubunca her türlü haksızlığa karşı ilkeli duruşunu çok önemsiyorum. Üstelik Sema Hanımın mücadelesini verdiği konular, kafamdaki bazı önyargıları giderdi.’’ diyor. Özeren, iki kadın olarak beraberce daha güçlü ve bilinçli hak savunuculuğu yapacağını belirtiyor.

“KİMLİĞİNE BAKMADAN HAKKI TESLİM ETMELİYİZ”  

Zehra öğretmenin yıllar boyu savunduğu ezberler Others Derneği’ndeki kurs ile bozuldu. Özeren, değişen bakış açısını şu sözlerle anlattı: ‘’Sadece insanlar değil kainattaki her bir varlık biriciktir. Her bir varlığa Yaradan’dan ötürü saygı duymalıyız. Hak sahibine hakkını kimliğine bakmadan teslim etmeliyiz. Her bir ezilmişin her bir boynu büküğün hakkının bizden sorulacağı bilinciyle hareket etmeliyiz.’’

“GENÇLER HAKSIZLIKLARA KARŞI MÜCADELECİ OLMALI”

54 yaşındaki aktivist Zehra Özeren, gençlerin haksızlıklar karşısında kendi yükümlülüklerini ve sınırlarını iyi bilme ve bu bilinci korumak için mücadele etmeleri gerektiğini söylüyor. Çiçeği burnunda aktivitist Zehra Özeren’in katıldığı ‘insan hakları atölyesi’ni Brüksel merkezli Solidarity With OTHERS  Derneği düzenledi. İnsan haklarının tarihinden Türkiye’deki insan hakları sorunlarına, kadın hakları hareketinden Avrupa’daki insan hakları mekanizmalarına bir dizi konu, uzmanlarca ele alındı. Online olarak gerçekleştirilen altı seanslık kursun son oturumunda yapılan yarışma ile kayıt yaptıran 144 katılımcı, öğrendiklerini test etti. Atölyenin her yaş grubundan yeni insan hakları aktivistlerini buluşturduğuna vurgu yapan Others Derneği yetkilisi Yüksel Kaya, uzmanlarıyla yeni konularda atölye çalışması yapacaklarını duyurdu.

Yorumlar