6 Temmuz 2023

Son Kale Kocaeli – İsmet Çiğit

Bakmayın siz 25 yıl öncesinden kalan sloganlara…

Kocaeli için “Türkiye’nin en zengin şehri” derlerdi. “Avrupa şehri”, “Sanayi şehri”, “Taşı toprağa altın şehir”denirdi. 

Şimdilerde Kocaeli, Türkiye’nin belki de en geri kalmış, en ihmal edilmiş şehridir. Şimdilerde birileri hiç utanıp sıkılmadan bu şehir için “Mutlu şehir” falan gibi sloganlar üretiyorlar ya, kendilerini kandırıyorlar. 

Her alanda çok fazla ihmal edildik, her alanda çok geri kaldık. 

Bizim şehrimizin geride kaldığı alanlardan biri de sağlık alanıdır. 

Şehir Hastanesi’ni 5 yıllık gecikmeyle bitirdik, daha yolunu yapamadık, önüne taksi durağı koyamadık. 

Yıllardır AMATEM, ÇAMATEM palavrası dinliyoruz, daha binalarını bitiremedik. 

Yoğun bakım yatağı yok bizim şehrimizde… Bu şehrin yoğun bakımlık hastaları Yalova’ya, Adapazarı’na gönderiliyor. 

Böyle bir ortamda, Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Başkanlığına bir önerge verdi. Gergerlioğlu, göğüs hastalıkları uzmanıdır. Bizim şehrimizde göğüs hastalıklarının ne kadar yaygın olduğunu çok iyi bilen kişidir. 

Dr. Gergerlioğlu önergesinde ilimize bir Meslek Hastalıkları İhtisas Hastanesi ile bir Göğüs Hastalıkları İhtisas Hastanesi kurulmasını öneriyor. İlimiz, meslek hastalıklarının da çok yaygın olduğu bir bölge. Hastalar, Bursa’ya, Zonguldak’a gitmek zorunda kalıyorlar. 

Bu kentte yıllardır Gölcük Devlet Hastanesi’nin yeni binasını tamamlayamayan devlet, şimdi Dr.Gergerlioğlu önerge verdi diye Meslek Hastalıkları Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi mi yapacak? Elbette yapmazlar, Dr.Gergerlioğlu’na “Bu nasıl olsa teröristleri destekleyen partinin milletvekili” diye damgayı vururlar, önergesini de çöpe atar geçerler. 

Ama ilimizden 14 milletvekili, AKP’lisi, CHP’lisi, diğerleri birleşip bu önergeye imza koysalar, peşini kovalasalar olabilir. Mesela, Seka Hastanesi kapanıyor… Derince şimdilik kurtuldu ama, Kocaeli Devlet de gitti gidiyor. Gölcük’te biraz üstüne gidilse kısa sürede bitecek yeni bina bulunuyor. Bunlardan birini Meslek Hastalıkları, birini Göğüs Hastalıkları Hastanesi yaparsınız, bu şehre hizmet edersiniz.

Sağlık konusunda ne kadar geri kaldığımızı bir başka örnekle daha anlatmak isterim. Geçenlerde Tıbbi Tahliller Uzmanı, değerli dost Dr.Halil İbrahim Kahraman ile sohbet ediyorduk. O anlatmıştı. İlimizde Kızılay’ın kan değerlendirme tesisi yokmuş.

Düşünün, İzmit’te bir hayırsever Kızılay’a gidiyor, kan bağışı yapıyor. Kızılay’ın bu kanı işleme koyması, ihtiyaç sahibine vermesi için önce tahlil etmesi gerekiyor. Ama bizim şehrimizde bunu yapacak tesis yokmuş. İzmit’te veya bu kentin herhangi bir yerinde bağışlanan kan, Düzce’deki merkeze gönderiliyormuş. Orada tahlili yapılıyor, tekrar ilimize gönderiliyormuş. Büyük zaman kaybı. Bu kentte yakınları için kana ihtiyaç duyanlar Kızılay’dan temin edemiyorlar.

Dr.Kahraman, İzmit’te Kızılay’a bağışlanan kanların tahlillerinin yapılacağı bir merkez kurulması için çaba harcıyor. Düşünün ne kadar basit bir iş. Ama bu şehir sahipsiz… 

Bu nedenle Dr.Gergerlioğlu’nun önergesini önemsiyorum. Meslek hastalıkları ve göğüs hastalıklarının en yaygın görüldüğü yerlerden biri olan şehrimizde, fiziki mekanlar da mevcutken bu ihtisas hastaneleri kurulmalıdır. Özellikle AKP milletvekili seçilen Prof. Dr.Hülagü bu önergeyi desteklemelidir. 

Yıllar önce bu şehir için çok gerekli olan yanık ünitesinin kurulması için az çaba harcamamıştık. Yanık ünitesi en çok Kocaeli için gerekliydi. 

Meslek Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları merkezleri de Kocaeli için çok önemli. İlimizin 14 milletvekilinden sadece Dr.Ömer Faruk Gergerlioğlu bu kentin gerçek eksiklerinin tamamlanması için çaba harcıyor, araştırma yapıyor ve önergeler veriyor. Umarım, diğer vekillerimiz de bu hayati konunun takipçisi olurlar. Dr.Gergerlioğlu’nu bu kent insanlarından aldığı oyları helal ettirmek adına gösterdiği çaba nedeniyle kutluyorum.

Yorumlar