11 Mart 2021

AHVAL

8 Mart Kadınlar Günü’nde yapılan Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan kadınların attıkları sloganlar nedeniyle gece yarısı evleri basılarak gözaltına alınmaları tartışmalara neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan “gece yarısı gözaltılara son verilecek” ve “insan onuruna yakışır biçimde arama yapılacak” ifadelerine rağmen mevcut uygulamaların devam etmesi tepki yarattı.

“Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesiyle gözaltına alınan kadınlardan ikisine çıplak arama dayatması yapıldığı iddia edildi.

Türkiye’de cezaevlerinde ve karakollarda çıplak arama yapıldığı yönündeki iddiaları kamuoyunun gündemine getiren ve bu konunun takipçisi olan İnsan Hakları Savunucusu, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hak ve Hukuk’ya gece yarısı gözaltına alınan kadınlara dayatılan çıplak arama uygulaması hakkında konuştu.

Gergerlioğlu, çıplak aramanın boyun eğdirme metodu olarak kullanıldığını söyledi.

HDP’li Gergerlioğlu’nun anlatımları şöyle

“8 Mart’ta kadınlar eylem yaptı ve ardından gözaltılar geldi. Gece Yürüyüşü’nde eleştirel sloganlar atıldığı için gece yarısı kadınların evi basıldı. 13 kadın gözaltına aldı. Bu kişilerin gözaltına alınmasına gerekçe olarak şu sözler hararet olarak değerlendirilmiş: ‘Tayyip’, ‘kaç kaç’, ‘zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir’…

Bu sloganların atılması, bu sloganlarla beraber ritmik olarak zıplamaları gerekçe olarak gösteriliyor. Sloganları atanları bulamamışlar ama bu sloganlarla beraber ritmik olarak zıplayanları gece yarısı gözaltına almışlar.

Çıplak aramanın yapıldı ve insan haklarına aykırı muamelenin yapıldığı bir başka vakayı görüyoruz.

Kadınlar ve erkekler çıplak aramaya maruz kalıyor. Çıplak arama insan onurunu zedelemek, insan haysiyetini ayaklar altına almak ve boyun eğdirmek için kullanılıyor. 

Çıplak aramayı Türkiye’nin gündemine ben getirdim. Bu kapsamda tüm Türkiye’de çıplak arama konusunda bir bilinç oluştu. Genç kadınlar artık bunu normal karşılamıyor, çıplak arandıkları zaman artık ‘çıplak arandık’ diyebiliyorlar. Buna itiraz ediliyor. Ama maalesef çıplak arama bir boyun eğdirme metodu olarak kullanılıyor. Genç kadınlardan ikisi çıplak aramaya maruz kaldığını söylüyor.

Maalesef çıplak aramaya ilişkin bütün itirazlarımıza ve tepkilerimize rağmen, insanlar o kapalı oturumlarda bu cinsel şiddete ve işkenceye uğruyor.

İster çıplak aramaya maruz kalın ister fiziksel şiddete maruz kalın savcılıklar suç duyurularına takipsizlik kararını veriyor. İtiraz ederseniz gerçeğin ortaya çıkma şansı artıyor. Ben tüm çıplak arama mağdurlarına bir mücadele verdiğimizi, boyun eğmediğimizi, hukuk yollarını sonuna kadar kullanmamız gerektiğini söylüyorum. Gerekirse AHİM’e kadar gidilmeli. Çünkü bu bir kadınlık onuru meselesi, bir insanlık onuru meselesi. Hiç kimse hiçbir gerekçeyle kadınlık onurunu zedeleyemez.”

Yorumlar