22.08.2021

Ocak Medya

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. “Yoğun hak ihlali başvuruları alıyoruz ve bunları da gündem etmek durumundayız.” diyen Gergerlioğlu, şunları söyledi:

“Cezaevi ihlallerine devam ediyoruz. Muhlise Karagüzel, anjiyo olduğu hastanede 8 gün boyunca bir eli ranzada kelepçeli tutuldu bu kadının. Boyun ve belinde olmak üzere 2’şer fıtık bulunuyor. İktidar hasta tutsaklar üzerindeki düşman ceza hukukundan vazgeçmeli. Düşünün anjiyo olduğu hastanede yatağında 8 gün boyunca eli ranzada kelepçeli olarak tutulan bir kadın var karşımızda.

Giresun Espiye cezaevi ve İstanbul Maltepe Cezaevi’nden yoğun Covid vakaları haberleri geliyor. Maltepe Cezaevi’nde ölen bir mahpus olduğu ve Covid vakalarında gereken önlemlerin alınmadığı şikayetlerini alıyoruz. Kızı: ‘Babam Hüsamettin Uğur Eski Yargıtay Üyesi Afyon T Tipi 1 No’lu Cezaevi’nde sıkıntılar yaşıyor, en basit anayasal hakları dahi ihlal ediliyor. Hakkını savundukça da tehditler alıyor. Bana bu endişeyi yaşatan kişilere beddualar yağdırıyor. 8 Ağustos’ta babam müdür görüşüne çıkıyor. Başgardiyan müdürün yanında babam şikayetlerinden bahsederken Hüsamettin boş işlerle uğraşıyorsun diyor. Ardından bunların sana geri dönüşü olacak elbet diyerek tehdit ediyor. Müdür ağzını açıp tek kelime etmiyor.’ Mahpuslara yönelik bu tür ismiyle hitap etme uygulamaları ve hak ihlallerini biz gündem etmeye devam edeceğiz.

Yine bir başka vaka. Eşi: ‘Kocam Orhan İnandı’nın cezaevinden Ankara Terörle Mücadele Karargahına götürüldüğünü öğrendim. Ağır işkence altında sorguya çekildiği haberini aldım. Sağlığından endişe ediyorum. Lütfen yardımcı olun!’ Cezaevinden bir insanı alıp, TEM’de işkence ile sorgulandığı iddiası var son derece ağır bir iddia. Reyhan İnandı eşi Orhan İnandı için bu iddialarda bulunuyor. Biz de kamuoyuna bunu duyuruyoruz. Ülkenin halini dünya görsün! Cezaevinden alınıp TEM’de işkenceyle sorgulandığı iddiası için İçişleri Bakanlığı’nın, Adalet Bakanlığı’nın bir an evvel açıklama yapması gerekir.

Haftalardır gündem ettiğimiz bir kadın, hamile mahpus Huriye Acun dün nihayet, cezaevinde 1.5 ay büyük sıkıntılar çektikten sonra tahliye edildi. Dosyasına bakınca, Yargıtay cezasını onasa da onamasa da çıkacak diyorduk ve sonunda çıktı, Yargıtay sonunda dosyaya baktı ve doğumuna birkaç hafta kala cezaevinden çıktı ama büyük sıkıntılar yaşadı.

Ama başka cezaevinde olan hamile mahpuslar var. Mesela Arzu Nur Özkan 5 aya yakındır Kayseri Bünyan Cezaevi’nde hamile halde, büyük zorluklar yaşıyor. Hamile kadınların boş yere tutuklu olarak yargılanması, hem anneye hem bebeğe büyük bir zulüm olarak maalesef yaşanmaya devam ediyor.

Şerif Mesutoğlu Urfa Siverek Cezaevi’nde. Yargıtay tarafından onanan cezası hakkında Anayasa Mahkemesi’nin adil bir karar vermesi lazım. Kaymakam Muhammet Safitürk davasında cinayeti işlemediği halde cezaevinde tutuklu bulunan bir insan Şerif Mesutoğlu. Büyük bir adaletsizlik var. Biz de Anayasa Mahkemesi’nin kararına kadar onu gündem etmeye devam edeceğiz!

Hukuku savunanlar direniyor. Av. Selçuk Kozağaçlı da Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı olarak birçok hukuksuzluğa ayrımsız bir müdahale, mücadele ettiği için cezaevinde olan mağdurlardan birisi ve biz onu gündem etmeye devam edeceğiz.

Kırşehir Cezaevi’nde insanlık dışı uygulamalar var. Üniversite öğrencisi Mazlum Dönder kaldığı koğuşta WC, yatak ve yemek ortamı hep aynı ortamda. Ne priz, ne tv, ne su ısıtıcısı var. 20 dakika ancak havalandırma hakkı var! Zindan içinde zindanı yaşıyor. Bir üniversite öğrencisine bunları yaşatmak çok büyük bir vebal, günah, suç!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakımda yatan bir çocuk. Dilate kardiyomiyopati nedeniyle kalp nakli ile kalbi kurtulamayacak bir durumda. Otizmi var, oldukça sıkıntılı ve hastanede yatan bir çocuk. Bu çocuğun babası Murat Turan Manisa Cezaevi’nde mahpus. Çocuğun ne kadar yaşayacağı bilinmiyor! Kalpte ileri derecede rahatsızlık var. Manisa Cumhuriyet Başsavcı vekilleri ile de görüştüm. Bu çocuk hayatını kaybetmeden baba gelip son kez oğlunu görmek istiyor ama babaya izin verilmiyor.

‘Niye izin vermiyorsunuz?’ diyorum. ‘Covid nedeniyle izin veremiyoruz, hastaneye gidemiyor mahpuslar’ deniliyor. Ya Sayın Adalet Bakanlığı, Sayın Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü! Mahpusları cezaevine yolluyorsunuz. Muayene olabiliyor, peki niye hasta çocuğunu görmek için hastaneye gidemiyor?

Muayene olmak için hastaneye gittiği zaman Covid kapmıyor da çocuğunu yoğun bakımda görmek için gittiği zaman mı Covid kapacak? Bu nasıl bir anlayıştır anlamak mümkün değil! Maalesef izin verilmiyor. Baba cezaevinde kıvranıyor, çocuk yoğun bakımda, gelip bir 5 dakika Murat Turan oğlu Ömer Faruk Turan’ı göremiyor.

Belki çocuk hayatını kaybedecek. Böyle bir şey olabilir mi arkadaşlar? Burası nasıl ülke anlamak mümkün değil. Gelip çocuğunu 5 dakika görmek bu kadar abartılacak bir hadise mi anlamak mümkün değil ama bizim tüm çırpınışlarımıza rağmen babaya bu hak verilmedi!

Buradan kınıyorum Adalet Bakanlığı’nı, başsavcılıkların bu uygulamalarını kınıyorum. Yarın öbür gün onların da çocukları olur başlarına bu tür hadiseler gelir, o zaman anlarlar bu babaların bu çocukların bu annelerin sıkıntılarını! Şu anda anlamıyorlar! Empati yapmıyorlar, umurlarında değil ama bizim vicdanımız bunları kabul etmiyor!

Fatma Zehra Babacan troid kanseri bir hasta mahpus, cezası onanmış, Afyon Cezaevi’ne gönderilmiş ama bu kadın bir kanser hastası ve cezaevinde. Hasta mahpusların tedavilerinde aksamalar yaşanıyor!

Sadece hasta mahpuslar yok! Denetimli serbestlikler birçok cezaevinde verilmiyor. Biz bunu önümüzdeki haftalarda daha etkin bir şekilde gündem edeceğiz! Denetimli serbestliklerin verilmediği yerler ile ilgili tek tek örneklerle ilerleyeceğim. Afyon T Tipi Cezaevi’nden çok şikayet alıyoruz. Afyon T Tipi Cezaevi uyduruk gerekçeler ile insanların denetimli serbestliğini vermiyor. ‘Eşim Afyon T1 nolu cezaevinde denetimlisi beş ay geçti. Kendim bipolar hastasıyım tedavi görüyorum ve artık çocuklarıma bakmakta zorlanıyorum.’ diyor bir kadın. Yine Düzce Cezaevi’nde de denetimli serbestlikler verilmiyor.

Yine bir başka başvuru, şahıs cezası onandıktan sonra Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kayıt yaptırmış ve daha sonra üniversite kaydını sildirmiş, iptal ettirmiş! Bir disiplin yönetmeliğine dayanarak bu yapılmış! Örgüt üyeliğinden ceza almışsan hukuk fakültesinde okuyamazsın diye disiplin yönetmeliği var, denmiş. Bu disiplin yönetmelikleri Anayasa’nın insan haklarının üstünde mi? Aslında eğitim hakkı temel bir insan hakkıdır. Anayasal haktır ama verilen cezadan dolayı kazandığı üniversite eğitimi iptal edilebiliyor. Bu da ağır insan hakkı ihlalidir. Bunun da altını çizmiş olalım!

Yusuf Bilge Tunç 2 yıldan fazla kaçırılmış durumda halen bir haber yok. Biz bunu kesinlikle kabul etmeyeceği! 30 yıldır, 40 yıldır kaçırılan insanların yakınları var ve yakınlarını arıyorlar! 2 yılı aşkındır kaçırılan Yusuf Bilge Tunç’un da hakkını hukukunu aramaktan hiçbir zaman geri durmayacağız.

Hüseyin Galip Küçüközyiğit 29 Aralık’tan beri kaçırılmış nerede olduğu belli değil. Onun da hakkını hukukunu sormaya devam ediyoruz. Tıp fakültesinde okuyan kızı okulu ile mi uğraşsın, babasını mı arasın ne yapacağını bilemez perişan bir halde ve maalesef Hüseyin Galip Küçüközyiğit ortalıkta yok, hiçbir iz yok. En son olarak kamera görüntülerinde onu 3 kişinin takip ettiği görüldü ve ondan sonra bu kişi ortalıkta yok. Besbelli birileri alıp onu kaçırdı götürdü bir şeyler yaptı, bir yerlerde tutuyor veya öldürdü. Ne olduğunu bilemiyoruz, devlet yetkilileri bu konuda adım atmıyor, adım atmayınca da şüpheler onların üzerinde yoğunlaşıyor.

Gülistan doku kayıp. Hürmüz Diril bir Süryani vatandaşımız ve maalesef halen bulunamadığını herkes biliyor ve hala bu konuda etkin devlet adımları atılmıyor! KHK ile kapatılan okullarda öğretmenlik yapan kişilerin mağduriyetleri devam ediyor.

Şemdinli’de devam eden bir yangın var. O konu hakkında da vurgu yapmak isteriz. Bakın Şemdinli’de yangın devam ediyor, orman yangınları devam ediyor ve etkin önlemler alınmıyor. Orman yangınları maalesef yurdun batısında da hep etkin yöntemler alınmadan devam etti. Binlerce dönüm arazi yandı. Şimdi de Şemdinli’de şu an devam eden yangınlar var, bir milletvekili olarak duyarlılığa davet ediyorum yetkilileri.”

Yorumlar