11 Eylül 2020

SES KOCAELİ

Kocaeli esnafının son zamanlarda zor günler yaşaması ve kepenk kapatmasıyla ilgili HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, konuyu meclis gündemine taşıdı

İlimizde en çok çalışan milletvekillerinden biri olan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli esnafının sıkıntılarını dile getiren soru önergesinde Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’a 6 soru sordu. Gergerlioğlu, soru önergesinde Kocaeli esnafına yönelik bir çalışmanın olup olmadığını sordu

Gergerlioğlu’nun soru önergesi;

“Dünyada ve ülkemizde devam eden salgın sürecinde sosyo-ekonomik ve psikolojik olarak en fazla etkilenen kesimlerin başında çalışanlar ve esnaflar olmuştur. Olağan şartlarda dahi ekonomik koşulları günden güne kötüye giden, nakit sıkıntısı ve döviz kurlarındaki artıştan dolayı mal alımı konusunda darboğazda olan esnafımıza ülkemizde yeterli destek sağlanmamıştır. Salgının ilk zamanlarında göstermelik destek paketleri ile esnafı bu darboğazdan çıkaracakları görüntüsü veren hükümet, son zamanlarda esnafımızı tamamıyla unutmuş ve sıkıntılarıyla baş başa bırakmıştır. Genelde tüm ülkede, özelde de ilimiz Kocaeli’de özellikle okulların, üniversitelerin açılmamış olmasından kaynaklı esnafımız siftah yapamaz duruma gelmiştir. Pandemi devam ediyor ve bu koşullar yurttaşın ekonomik şartlarını da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Hükümete düşen görev süreç normalleşmeye başladığı ana kadar yurttaşı ve özellikle esnafı destelemektir. Ne yazık ki şu anda hükümetin ve yerel idarecilerin bu yönde bir çabası ve çalışması söz konusu değildir.

Bu bağlamda;

1.     Kocaeli’de esnafın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların giderilmesine dönük herhangi bir çalışma var mıdır? Bu konuda yapılan çalışmalar varsa nelerdir?

2.     Kocaeli’de kaç esnafın kepenk kapattığı ile ilgili bir araştırma ve tespit çalışması yapılmış mıdır? Böyle bir çalışma yapılmışsa son 5 yılda iş yerini kapatmak zorunda kalan esnaf sayısı kaçtır?

3.     Esnafa dönük destekleme kredilerinden kaç esnaf ne kadarlık bir yardım miktarıyla yararlandırılmıştır?

4.     Kocaeli Esnafın SGK, Vergi, Stopaj, Kira ve çalışan maaşlarıyla ilgili yüklerinin hafifletilmesi için valiliğin, belediyelerin ve ilgili bakanlıkların bir çalışması var mıdır? Böyle bir çalışma varsa nelerdir?

5.     Kocaeli esnafının toplamda kullandığı kredi miktarı ne kadardır?

6.     İlk, orta öğretim kurumlarının ve üniversitelerin ve kapalı olmasından kaynaklı ciroları oldukça azalan esnafın bu sorununu aşmakla için ilgili makamlar hangi çalışmaları yapmaktadır?”

Yorumlar