23 Aralık 2020

BOLD MEDYA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çıplak arama dayatmasını gündemde tutan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu hedef gösterdi. Gergerlioğlu hakkında birçok kez suç duyurusunda bulunulduğunu açıklayan Soylu “Gereği yapılsın” dedi. Soylu’nun bu sözleri yargıya talimat olarak yorumlandı.
BOLD – Türkiye’nin gündeminden düşmeyen cezaevlerindeki çıplak arama dayatmasıyla ilgili ifşa açıklamaları AKP’yi rahatsız etti. Ankara’da ‘İl Emniyet Müdürleri ile Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu hedef göstererek hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti ve “Gereği yerine getirilsin” dedi.

GERGERLİOĞLU’NA AĞIR SUÇLAMA
Soylu, “Gergerlioğlu bir teröristtir. Üzerinde sadece milletvekili kılıfı var. FETÖ’nün sözleriyle bunu ifade etmektedir. Zihni bulanmış, aklı gitmiş. FETÖ teröristi olan… Açık söylüyorum. Ben buradan yargıya da çağrıda bulunuyorum. Hakikaten bu adam teröristtir, suç duyurusunda bulunduk defalarca. Gereği yerine getirilsin” dedi.

SOYLU’DAN KILIÇDAROĞLU’NA: ISPATLAMAYAN NAMUSSUZDUR

Uşak Emniyeti’nde yapılan çıplak aramanın vali ve emniyet tarafından yalanladığını söyleyen Soylu, “Ne yazık ki dün ana muhalefet liderinin hâlen bu yalanların arkasında durduğuna şahit olduk. Buradan söyleyeyim… Türk Polis Teşkilatı’na bu iddiaları atan ispatlamazsa, namussuzdur, şerefsizdir. ‘Çıplak arama’ iftirasını atmak alçaklık ve namussuzluktur. Bunu Meclis kürsüsüne taşımak da kelimenin tam anlamıyla acizliktir. Bunu ispatlamayan da namussuzdur.” ifadelerini kullandı.

UŞAK VALİLİĞİ “USULE UYGUN YAPILDI” DEDİ
Uşak Valiliği 4 ay önce yaptığı açıklamada çıplak aramayı yalanlamamış, usulüne uygun yapıldığını açıklamıştı. Öte yandan cezaevlerinde ve gözaltı merkezlerinde çıplak aramadan geçen birçok kadın sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla çıplak aramanın yapıldığını defalarca kez dile getirdi. Gezi Parkı olayları nedeniyle yargılanan yazar-aktivist Mücella Yapıcı, 60 yaşında bir kadın olarak çıplak aramaya maruz kaldığını mahkemede kimse anlatmayınca kendisinin açıkladığını söylemişti.

Çıplak aramanın bir ‘güvenlik anlayışı’ olduğunu belirten Soylu şöyle devam etti:

‘Cezaevinde çıplak arama yapılsın mı yapılmasın mı?’ yönetmelik var. Jandarma olarak kolluk olarak aramalarda görevimiz var ama esas meseleler doktor nezaretinde yapılır. Arkadaşlar, telefonlardan uyuşturucuya, suç aletlerinden sim kartlara kadar her türlü cezaevine girerken, binlerce maddenin, suç unsurunun yakalandığı meseleler ortada. Tabancalar… Tamam. Karakollarda polis amirliklerinde kesinlikle bu söz konusu değildir. Ama cezaevlerinin kendisine ait bir güvenlik anlayışı söz konusudur.”

Cezaevlerindeki çıplak aramalar doktor kontrolünde ve hastane önlüğüyle değil, gardiyanlar tarafından yapılıyor. Çıplak aramaya maruz kalan birçok kadın bu aramalar sırasında sözlü tacizlere uğradıklarını ifade etti.

“MEVZUATTAN Bİ HABER”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun çıplak arama iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Yeneroğlu, “Türk Polis Teşkilatı’na bu iddiaları atan ispatlamazsa, namussuzdur, şerefsizdir. ‘Çıplak arama’ iftirasını atmak alçaklık ve namussuzluktur” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösterdi. Söz konusu uygulamanın mevzuatta yer aldığına dikkati çeken Yeneroğlu, “Ülkemin geldiği şu seviyesizliğe bakın. Kendi mevzuatından bihaber bir İçişleri Bakanı milletle dalga geçer gibi birde hakaret ve tehdit savuruyor” dedi.

Yorumlar