11 Mayıs 2020

Mezopotamya

ANKARA – HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ihraç edilen engellilerin yaşadığı sorunların tespit edilerek, giderilmesi için Meclis’e araştırma önergesi ve kanun teklifi sundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen engelli bireylerin yaşadığı mağduriyetlerin tespit edilmesi ve giderilmesi için Meclis araştırması ile bu konuda hazırladığı kanun teklifini Meclis’e sundu. 

Gergerlioğlu, “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” şeklinde sunduğu kanun teklifinin tek madde gerekçesinde, “Toplumsal anlamda dezavantajlı konumda olan engelli bireylerin, Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden sonra ihraçları sonrasında daha da dezavantajlı bir konuma düşmüşlerdir. Bu madde ile karar süreçleri hızlandırılarak, mağduriyetleri giderilmeye çalışılacaktır” ifadelerine yer verdi. 

Araştırma önergesinin gerekçesinde ise Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) verilerine yer vererek, engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekildi. Önergede, “İhraç edilen engellilerin yüzde 46’sı kiracı ve yüzde 31’inin ipotekli konut borcu bulunduğu ifade edilmiştir. İhraç işlemiyle işsiz bırakılan engellilerin yüzde 68’i, geliri hiç olmayan hanelerde yaşamak zorunda bırakılmıştır. Araştırmamaya göre; ihraç edilen engellilerin yüzde 79’u iş aramış ama sadece yüzde 9’u iş bulabilmiştir. İhraç edilen engellilerin yüzde 82’si ihraçtan sonra bir sağlık sorunu yaşamasına rağmen sadece yüzde 26’sının sağlık güvencesi bulunduğu ifade edilmiştir” denildi. 

İHRAÇLARLA TEKRAR ENGELLENDİLER 

Engelli bireylerin yüzde 81’inin kendilerine yapılan sosyal yardımlaşmaların yetersiz kaldığı yönünde ifadelerine yer verilen önergede, şunlar kaydedildi: “Engelliliğe yönelik, toplumsal ve hukuksal tanımlama karmaşasından, ön yargılardan ve kişisel özelliklerden kaynaklı durumlar ve sorunlar da yaşanmaktadır. Tüm bu zorlukları aşıp kamu emekçisi olma durumuna ‘erişebilmiş’ en az 2.000 engelli; ihraçlar kapsamında tekrar engellenmiştir. KESK, ‘İhraç Edilen Kamu Emekçileri Araştırması’nın verilerine göre, yüzbinlerce ihraç edilen emekçiler içerisinde; ortopedik, görme, işitme, zihinsel, çoklu engelli olduğunu ifade edenlerin yanı sıra, ‘süreğen hastalıkları’ olanların olduğu tespit edilmiştir.”

Yorumlar