16 Nisan 2020

BOLD MEDYA

Türkiye’de anne ve babası tutuklu olan birçok çocuk bulunuyor. Ömer Faruk Gergerlioğlu, ailece yapılan bu tutuklulukların ileride büyük bir sosyal soruna yol açacağını söyledi.

BOLD – Cezaevlerindeki hak ihlallerini sık sık gündeme getiren HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Anne-baba tutukluluk bir nesli mahvediyor! Yarın bu çocuklar bu psikoloji ile büyüdüklerinde sorunu çözmek için milyarlar harcayacağız!” uyarısında bulundu.

10 KİŞİLİK KOĞUŞTA 21 KADIN VE 1 ÇOCUK
Gergerlioğlu, TBMM’de yaptığı konuşmada Hükümlü ve Tutuklu Alt Komisyonu olarak Keskin Cezaevi’nde yaptıkları ziyareti anlattı.

Keskin Cezaevi’nde 10 kişilik bir kadın koğuşunda 21 kadın ve bir çocuk kaldığına dikkat çeken Gergerlioğlu, “Kadınlar bizi koğuşun üst kattaki yatak odasına çıkardı. Üst kata çıktık, üst katın iki duvarında da bir su sızıntısı vardı, rutubet vardı ve akıyordu, hatta yataklarının üstüne su damlıyormuş, yatakları çekmişler. Keskin’de geceleri çok soğuk olmasına rağmen içerisi çok kalabalık olduğu için camları mutlaka açıyorlarmış. Camın dibindeki hasta oluyormuş, camı kapattığı zaman odadakiler havadan boğuluyormuş.” dedi.

KADINLAR AĞLAYARAK ANLATIYORDU
İnfaz yasası kapsamında cezaevi gözlem kurullarının yetkilerinin artırıldığını hatırlatan Gergerlioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belki siz, o koğuşları görmeyen vekiller olarak bunun ne anlama geldiğini çok bilemediniz ama biz o kadınlardan, erkeklerden dinlediğimizle cezaevi gözlem kurulunun yetkilerinin artırılmasının ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Bakın, kadınlar şunu söylüyordu bize, ağlayarak anlatıyorlardı: Jandarmalar baskın yaptıklarında, içeri girdiklerinde, arama yaptıklarında adeta bir düşman koğuşu ararmış gibi muamele yapıyordu ve biz koğuşumuza aramadan sonra geri döndüğümüzde, yerde iç çamaşırlarımızı buluyorduk, askılıklarımızın kırık olduğunu buluyorduk, kitaplarımızın yerlere atıldığını görüyorduk. Biz ne yaptık ki bunu bize reva gördüler’ diyorlardı. Bu dediklerine itiraz etmeyin çünkü bunlar raporlarımızda da var. Diyarbakır raporunda, Elâzığ raporunda, Silivri raporunda tüm bu ihlaller var, hiç itiraz etmeyin, hepsi var.”

YENİ İNFAZ YASASI İLE BİR FIRSAT KAÇIRILDI
Cezaevlerinde 800’den fazla bebek ve çocuk olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, anne babası tutuklu çocukların da ailelerin de psikolojilerinin bozuk olduğunu ifade etti. Yeni İnfaz Yasası ile bir fırsatın kaçırıldığını vurgulayan HDP milletvekili, “Cezaevlerinde 800’ünü aşkın bebek, çocuk var, herkes bunu biliyor ama ben daha çoğunu biliyorum. Nedir biliyor musunuz? Anne ve babası birlikte mahpus olduğu için üç-dört çocuklu ailelerin perişan olduğunu, çocukların akrabaları yanında sersefil olduğunu, silme, hepsinin psikolojilerinin bozuk olduğunu çok yakından biliyorum.

Bu, gerçekten sadece o aileleri değil, bizim neslimizi mahveden bir durumdur arkadaşlar, bu konuya böyle bakalım. Yarın öbür gün bu çocuklar psikolojik sorunlar yaşadığında belki milyarlar dökeceğiz bu sorunları halletmek için. Şu anda çok basitti bu çocukların anne, babalarına özgürlük yolu açmak. Hatta evde hapis ve benzeri yollarla, adli tedbirlerle bir yol açabilmek çok çok önemliydi ama maalesef bu fırsat kaçırıldı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar