31 Aralık 2020

GAZETE RÜZGARLI / Berivan Kutlu

HDP’li Gergerlioğlu, son günlerde yoğun olarak tartışılan “çıplak arama” uygulamasının sadece yetişkinlere değil çocuklara ve bebeklere bile uygulandığını ve bu tacizlerin üstünün kolektif olarak örtüldüğünü söyledi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, son günlerde gündeme gelen ve kamuoyunda sıkça tartışılan çıplak aramanın Türkiye’de uzun zamandır olduğunu ve toplumsal duyarlılığın oluşması nedeniyle yetkililerinin kolektif bir şekilde üstünü örtmeye çalıştığını söyledi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, son günlerde gündemde olan çıplak aramayla ilgili Gazete Rüzgârlı’ya değerlendirmelerde bulundu. Gergerlioğlu, çıplak aramanın Türkiye’de uzun zamandır olduğunu belirterek bu uygulamanın hem cezaevlerinde hem de gözaltı merkezlerinde görüldüğünü söyledi. İnsanların bu konu hakkında konuşamadıklarını belirten Gergerlioğlu, çıplak aramanın sadece yetişkin kadın ve erkeklere değil çocuklara ve bebeklere de uygulandığını söyledi. Çıplak aramanın bir aramadan ziyade taciz boyutuna vardığını vurgulayan Gergerlioğlu, böylece gözaltına alınan kişilerin korkutulup boyun eğdirilmeye çalışıldığını ifade etti. Çıplak aramanın uzun zamandır Kürtlere, Alevilere ve solculara yapıldığını kaydeden Gergerlioğlu, bunun son dönemlerde OHAL ile birlikte oldukça yaygınlaştığını kaydetti. Uşak’ta 26 üniversiteli genç kadına çıplak arama yapıldığını ifade eden Gergerlioğlu, bu olayla birlikte konunun tekrar tartışılmaya açıldığını belirtti.

“Uşak’ta tacizin olduğunu biliyoruz”

Uşak’ta tacizin olduğunu bildiklerini belirten Gergerlioğlu, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun toplanması için dilekçe vereceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Biz mağdurlarla da konuşuyoruz, aileler, avukatlar da konuşuyor. Biz Uşak’ta tacizin olduğunu biliyoruz. Ruhen de sarsılmışlar. Ben Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun toplanması için bir dilekçe vereceğim ama ben vermeden toplanması gerekiyordu. Umurlarında değil. Bu konuları ört pas etmek için büyük bir çaba veriyorlar. Bu Meclis, bu devletin kurumları halk için değil mi? Siz yarın öbür gün gözaltında çıplak aramaya maruz kalsanız onurunuz gururunuz incinse, hakaret ve küfürlere maruz kalsanız bundan rahatsız olmaz mısınız? Olacak işler mi bunlar? Devlet bunun için mi var? Maalesef bu denli utanmadan yapılan işler bunlar.”

“2,5 yıldır birçok soru önergesiyle çıplak aramayı sordum”

Çıplak aramanın çok kişiye aynı zamanda uygulandığında gündeme geldiğini söyleyen Gergerlioğlu, milletvekilliği dönemi boyunca Meclis’te verdiği birçok önergeyle çıplak aramayı İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı’na sorduğunu ama cevap alamadığını hatırlattı. Gergerlioğlu, şunları söyledi:

“İçişleri ve Adalet Bakanlığı önergelerimizi cevaplamadı. Cevaplamayarak geçiştiriyorlar. En fazla ‘usule ve hukuka uygundur’ diyorlar ama binlerce kadın ve erkek bu durumdan muzdarip. Ne yani, onca farklı kesime mensup insan yalan mı söylüyor? Biz komisyonlarda sorduğumuzda Adalet Bakanlığı da İçişleri Bakanlığı da ‘mevzuatta var, mecburen yapılıyor ama usule uygun yapılıyor’ diyorlardı, ret etmezlerdi.”

“Kral çıplak, gerçekler örtülmez”

Cezaevlerinde ve emniyet müdürlüklerinde çıplak aramanın olduğunu belirten Gergerlioğlu “Kral çıplak, gerçekler örtülmez” dedi. Çıplak aramaya dair toplumsal bir duyarlılığın oluştuğunu ifade eden Gergerlioğlu, iktidarın bu durum karşısında yalan söylemeye başladığını ifade etti. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in çıplak aramayla ilgili “İnanmıyorum” dediğini hatırlatan Gergerlioğlu, diğer yetkililerinde aynı şekilde yalan, iftira, hakaret yoluna başvurduğunu söyledi. Gergerlioğlu, “Olay çok net. Başka birçok olayla birlikte bu olayda da çıplak arama var ama emniyet kurumları, Meclis İnsan Hakları Komisyonu bile tüm bu meselenin üstünü örtmeye çalışıyor” dedi.

“Kolektif bir şekilde bu meselenin üstünü örtmeye çalışıyorlar”

İnsan Hakları Komisyonu’nda çoğunluğun AKP ve MHP’de olduğunu hatırlatan Gergerlioğlu, bu iki partinin oylarıyla olayın üzerinin örtülmeye çalışıldığını belirtti. Muhalif partilerine kalsa olayın çoktan çözüleceğini belirten Gergerlioğlu, hak ihlallerine dair 3 bine yakın dilekçe verdiğini ve hiçbirinde karar çıkmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Muhalefete kalsa bu konular araştırılır. İşkence başvurularımızı, çıplak arama başvurularımızı Komisyon araştırmadı. Bir tek ihlal kararı bile çıkmadı. O kadar inanılmaz bir üstünü örtme çabası var ki 3 bine yakın ihlal dilekçesi vermişim, birinde bile ihlal kararı çıkmamış, düşünebiliyor musunuz? Sanki bütün devlet kurumları güllük gülistanlık sanki hiçbir yerde hata yok. Cennet gibi bir ülkede yaşıyormuşuz gibi bir görüntü oluşturmaya çalışıyorlar ama komik oluyorlar.”

İlgili haber:

Kendileri veya yakınları çıplak aramaya maruz bırakılan dört kişi, yaşadıklarını Gazete Rüzgârlı’ya anlattı.

ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ KALANLAR ANLATIYOR: ADET GÖREN KADINLARIN PEDLERİ, ÇOCUKLARIN BEZLERİ ÇIKARTILDI

Yorumlar