11 Şubat 2021

HABERCİNİZ

11 Şubat 2021 18:07Çin’de Uygur Türklerine karşı sistematik olarak işkenceler devam ediyor. Uygur Türkleri, Çinli erkeklerle zorla evlendiriliyor ve aileler de toplama kamplarında esir tutuluyor. Bu yaşanan zulüm karşısında ise Uygur Türkleri, Ankara ve İstanbul Büyükelçiliği’nde haklarını arıyor. Türkiye’de destek amaçlı kitlesel bir karşı çıkış yaşanmıyorken Norveç’ten bile protesto sesleri yükseliyor. Yaşanan bu vahşet karşısında ise Türkiye üç maymunu oynamaya devam ediyor.

Çin hükümeti sistematik olarak Uygur Türklerine karşı işkence uygulamaya devam ediyor. Her gün Ankara’da ve İstanbul’da bulunan Çin Büyükelçiliği önünde ailelerini geri isteyen Uygur Türkleri eylemlerine devam ediyorlar. Kimisinin annesi, kimisinin kardeşi, kimisinin de babasından haber alınamıyor. Türkiye’de bulunan Uygur Türkleri, ailelerinin Çin hükümeti tarafından toplama kamplarına götürüldüğünü ve kadınların da evlilik adı altına tecavüze uğradığını ifade ediyor. Bu korkunç olaylar karşısında ise Türkiye ses çıkarmak yerine tam tersine ses çıkaran vatandaşları polis ile karşı karşıya bırakıyor. Yaşanan zulümler karşısında seslerini duyurmaya çalışan Uygur Türklerine destek Türkiye’den gelmiyorken, Norveç’ten geliyor. 

TÜRKİYE’DE UYGUR TÜRKLERİNE ABLUKA UYGULANIYOR

Ailelerine ulaşmaya çalışan ve bu eziyete bir son verilmesini isteyen Uygur Türkleri, Ankara Büyükelçiliği önünde aileleri için eylem yapıyorlar. Uzun zamandır eylemlerini sürdüren insanlar, gözyaşları içinde yaşanan bu işkencelere bir kulak verilmesini ve gerekenin yapılmasını istiyorlar. Her seferinde Türklük ve Müslümanlık çağrısında bulunan Uygur Türkleri, en büyük desteğin ise Türkiye’den gelmesini istiyorlar ancak gariptir ki Türkiye gereken desteği sağlamıyor. Doğu Türkistanlı eylemciler, haklarını savunmak isterken Ankara’da polis ablukasıyla karşı karşıya kaldılar. Türkiye yaşanan bu işkencelere sessiz kalırken polisler Uygur Türklerinin Ankara’dan ayrılmasını istedi ve bir daha valilik izni olmadan eylemlere izin verilmeyeceğini duyurdu. 

POLİS DIŞARI ÇIKMAYA İZİN VERMEDİ

Ankara Çin Büyükelçiliği önünde eylemlerini sürdüren Uygur Türklerine polis müdahalesi de gerçekleşti ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde eylemcilerin binadan çıkmasına izin verilmedi. Otopark çıkışı polis tarafından kapatılırken Uygur Türkleri de içeride kalmaya zorlandı.

TÜRKİYE’DEN ÇIKMAYAN SES NORVEÇ’TEN ÇIKIYOR

Uygur Türkleri, Türklerden yardım beklerken, hiç ummadık bir yerden, Norveç’ten ses geldi. Bu topraklarda üç maymun oynanırken, Norveç’te bulunan siyasi partilerin gençlik kolları harekete geçti ve Çin’e karşı normalleşme anlaşmalarının ve serbest ticaret müzakerelerinin durdurulmasını istediklerini belirten bir mektup imzaladı. Norveç Uygur Komitesi, Hong Kong Komitesi, Tibet Komitesi ve Tayvan Dostluk Derneği tarafından 9 Şubat’ta bir mektup yayınlandı ve Çin’de yaşanan zulümler konusunda Norveç’in harekete geçmesi istendi. 

DİKTATÖRLERE KARŞI ÇIKMADIĞIMIZDA YARDIM EDİYORUZ

Yayınlanan mektupta, “Dünya tarihinde daha önce hiçbir bir diktatörlük Çin’in bugün sahip olduğu kadar ekonomik ve siyasi güce sahip olmamıştır” ifadelerine yer verilirken, Norveç’in Pekin ile yaptığı serbest ticaret anlaşmasıyla, bu diktatörlüğe destek verildiği  ve Norveç demokrasisinin zayıflatıldığı belirtildi ve bu anlaşmadan vazgeçilmesi çağrısında bulunuldu. 

BİZDE İSE HİÇBİR PROTESTO YOK

Türkiye ise bu yaşananlar karşısında Uygur Türklerine destek vermek yerine yoluna taş koymaya devam ediyor. Yaşanan bu zulüm karşısında geçtiğimiz günlerde HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu bir ziyarette bulunmuş ve bu işkencelere karşı Uygur Türklerinin yanında olduklarını belirtmişti. Ancak Türkiye resmi olarak bu işkencelerin karşısında olduğunu henüz belirtmedi. Üstelik daha öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’e bir Türk heyetinin gönderileceğini ve bu işkenceler konusunda bir rapor hazırlanacağını ifade etmişti ancak bunda da herhangi bir gelişme yaşanmadı. Muhalif partilerden Uygur Türklerine destek gelirken, aynı zamanda yaptırım uygulanması konusunda da baskılar geliyor ancak Norveç’te olduğu gibi bir kitlesel protesto yer almıyor. Yaşanan olaylar karşısında Uygur Türkleri, en çok Türklerden ve Türkiye’den destek beklerken, bu olaya karşı en sessiz kalan ülkelerden biri de Türkiye oldu. 

Yorumlar