30.11.2021

Değerli Arkadaşlar Yukarı Hereke’deyiz Yukarı Hereke’nin daha yukarılarındayız, ormanlık alandayız, gayet güzel bir tabiatın içindeyiz, çamlık gayet güzel bir orman alanı, güzel bir hava var fakat buraların havasının kirlenme ihtimali yüksek çünkü buraya bir çöp tesisi yapılacak CURUF’lar atılacak diye planlanıyor. Bölge halkı tedirgin Yukarı Hereke halkı, Körfez halkı tedirgin oldukça önemli kanserojen maddeler buraya dökülebilir. Biz bunun için arabalarımızla çıktık yukarı geldik, bugün de hava yağışlı ve yağmurlu çamurlu yerler ama biz bölgeye biraz da yürüyerek aştık ve alandayız. Yanımda Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Bey kardeşim var ve Dernek Yönetim Kurulu üyeleri arkadaşlarımız burada, hepsi hassasiyetle konuyu takip ediyorlar, bölgeye geliyorlar. Tespit, teşhis çalışmaları yapıyorlar ve bize bu konu hakkında bilgi verecekler biliyorsunuz ÖFG TV’de İlhan Başkanımızla biz bir program yapmıştık ayrıntılı bir şekilde konunun vehametini dikkat çekmiştik. Bölge de sahada İlhan Başkanım söz sizde buyrun ne oluyor ne bitiyor ne yaşanıyor?

İlhan Karadaş: Daha önce belirttiğimiz gibi bir sabah uyandığımızda arkadaşlarımızdan burada bir çalışma yapıldığı haberi geldi. Tabii bugün yok makineler ama daha önce işte burada zaten görüyorsunuz yol çalışmaları yapıldı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Bu yol yeni yapıldı diyorsunuz.

İlhan Karadaş:Evet ağaçlar, çalılıklar kesilmiş ve götürülmüş.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Yeni ağaçlar kesilmiş ve yol oluşturulmuş.

İlhan Karadaş:Biz dün arkadaşlarımızla buraya geldik 1000 adım kadar yürüyebildik, 1000 adım mesafesi kadar yol açılmıştı. Yaklaşık bir kamyonun bir traktörün geçebileceği bir yol yapılmış şu anda burada. Orada etüd çalışmaları yapılmış ve belli numaralandırma yapılmış. Yakın zamanda beton henüz daha kurumamıştı, öyle bir çalışma yapılmış. Alan buradan başlıyor 160 dönümlük bir arazi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Nereleri kapsıyor?

İlhan Karadaş:Buradan itibaren başladığımız noktadan 1 km aşağısı ve şu tepeliğin alanını komple kaplıyor, ileride de sit alanı var. Oraya da birazdan gideceğiz, sit alanının sınırına kadar tüm alanda etüd çalışması yapılmış. 160 dönümlük bahsedilen arazi. Mevcudun üzerine ya da bu ağaçlar kesilip bunun üzerine bir 3. Sınır katı atık depolanacak deniliyor burada.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Yani buradaki şu gördüğümüz bütün ağaçlar CURUF’ların altında kalacak bayağı bir çevre katliamı yapılacak.

İlhan Karadaş:Yani herhalde muhtemelen sıfır olacak burası yani böyle bir çalışma olacak. Hem  zemin.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:CURUF tepeleri oluşacak.

İlhan Karadaş:Bunu bitirdikten sonra daha sonra üzerine tesis kurulacak. Daha zehirli zararlı bir yapmanın da olabileceği bir tesis kurulacak diye tahmin ediyoruz. Tabi bu öngörümüz ama genelde ön görülerimizde yanılmadık bir şey başlıyorsa sonu gelmiyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Peki biz de program yaptık tepkilerimizi gösterdik Meclis’te basın toplantıları yaptık. CHP Milletvekili Tahsin Tarhan arkadaşımız da tepkisini gösterdi bende gösterdim. Sonrasında ne oldu? Ne gibi gelişmeler oldu?

İlhan Karadaş:Sonrasında hiçbir dönüş olmadı, yani biliyorsunuz yöneticilerden bir dönüş olmadı. Bizler de imza kampanyası yaptık geçen hafta cuma günü bizim mahallenin hani Cumhuriyet’in yukarıyı kapsayan mahallede bir pazar yeri kuruluyor. Biz o pazar yerinin başında işte bir stant kurduk imza kampanyası başlattık yani halkımızın destek verdiğini gördüm özellikle bayan ve çocuk kesimlerinin bize çok ciddi desteklediler. Yani onların gözlerinden zaten o ışığı görünce bize güç verdi. Bu hafta dilekçeyle bu imzaları gerekli yerlere vermeyi planlıyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Hala topluyorsunuz.

İlhan Karadaş:Evet toplamaya devam ediyoruz. Zaten ilk gün iki saatlik bir stant kurduk iki saatte binin üzerinde imza topladık. Gören geldi desteklerini sundular.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Her parti, her kesimden destek var.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Evet aynen öyle.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Her kesimden insanlar istemiyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: İktidar partisi cephesinden de destekler var. Onlar da bazen siyasetin doğası gereği çok açığa çıkmadan bize desteklerini sunuyorlar. Onlar da farkındalar bunun herkese, kendilerine ve çocuklarına zarar vereceklerini bildikleri için desteklerini sunuyorlar.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Bu bölgenin seçilmesinin nedeni nedir? Yukarı Hereke halkı sesini çıkarmaz biz bunu buraya yaparız gibi düşünce mi var nedir mesele?

İlhan Karadaş:Bizim önceliğimiz o Yukarı Hereke’nin sesi çıkmaz. Neden burası? Biraz daha ileri gittiğimizde maden ocaklarını görürürüz, tesisler görülmüş. Biraz daha ileri gittiğimizde İMES hemen yanıbaşımızda. Biraz daha ileri gittiğimizde kimyacılar, GEBKİM orada. Biz buradan da atık geleceğini düşünüyoruz. Sadece moloz ile yetinmeyip buralardan atık geleceğini tahmin ediyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Çöpte mi yoksa sadece CURUF mu?

İlhan Karadaş:Buralara ilk aşamada çöp gelmez diye düşünüyoruz. Önce alan düzeltilecek. 3. Sınıf diye nitelendirilen katı atıklarla, zemin bir alan olacak daha sonraki süreçte buranın böyle olması başka türlü açıklanamaz. Dolgu alanı olarak kullanılacak Kocaeli’nde çok fazla yer var burası seçilmez. Böyle bir bitki örtüsünün çekilmemesi lazım mantığa göre. İnanın ki şu anda müsait olduğunuz bir zaman gelin biraz daha ilerimizde katı atıkların depolanabileceği, vadi oluşturulan alanlar var oralara gayet rahat 30 yıl boyunca oraları doldurmaya çalışsalar dolmaz. Buranın seçilme sebebini biz o şekilde tahmin ediyoruz. Bizim aslında Yukarı Hereke’nin yok oluşu olacak. Burada zaten hayvancılık yapan arkadaşlarımız var onlar da şu anda tepkili.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Buralarda hayancılık mı yapılıyor?

İlhan Karadaş:Tarım ve hayvancılık yapılıyor. 100 metre ileride hayvancılık yapılıyor. Başka türlü açıklanamaz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Bölgede görmemiz gereken alan var mı başka?

İlhan Karadaş:SİT alanına doğru gitmeyi planlıyoruz. Zaten sınırlandırılan alanlar orası ve burası, SİT alanı ile sınırlandırılmış. Orada eski doğalgaz yolu olarak nitelendirilen yollar var zaten yüksek gerilim hatlarını da görürsünüz. Orası ile birleştirip bir yol planlıyorlar. Mezarlıklar zaten etrafı maden ocakları ile çevrilecek. Nuh Çimento’nun ve diğer ocakların buralardan arsa alındığı söyleniyor. Buraları kullanacaklar.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Gördüğünüz tertemiz doğa bir taraftan kimya fabrikaları, bir taraftan CURUF, bir taraftan maden ocakları tarafından çevrilecek, sınırlandırılacak. O yüzden bizim tepkimiz o şekilde. Bizim tepkimiz tesislerin kurulması ya da yatırımların yapılması değil, buna karşı değiliz bizim tepkimiz böyle bir yer seçilip bizi belli bölgeye sıkıştırıp bize zarar vermeleri ve Yukarı Hereke’nin yok olması, bunu öngörüyoruz. Bu belki 2050, belki 2040 yıllarında artık yok oluş sürecimiz başlayacak.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Belki yıllar sonra burada bu tesisler yapılırsa Yukarı Hereke’nin felaket öncesi hali görüntüleri diye arşivlere kaydedilecek bir görüntü maalesef. Eğer ki bizim tepkimiz dikkate alınmazsa bölgede kötü bir çevre kirliliği ekolojik felaket yaşanacak değerli arkadaşlar.

Dernek Üyeleri: Bizim gibi gelişimini tamamlayamamış bölge. Halkın tek havaya ihtiyacı olduğu bölge, dışarıdan büyük göçün olduğu bölgede yaşıyoruz. Doğu kesiminin büyük göç aldığı bölge, İstanbul’dan çok fazla insanın parselleri var. Halkı ikinci bir Dilovası’na sürüklemeye çalışılıyor. Biz bu süreçte halkımızın ikinci bir Dilovası olmasın, yaşanabilir doğa ve çevre için gereken mücadeleyi veriyoruz. Sağ olun sizin gibi vekillerimiz, diğer parti destekleri sayesinde basına da gerekli desteği verdik ama bu süreçte bildiğiniz üzere şu ormanı katletmek vicdanen insana en büyük zarardır. Ufacık bir çocuğun bile tüyü bitmemiş yetimin hakkı söz konusu. Vicdani değerleri olan bir insan bunu yapmaz. Bir dünya tesis alanlarımız var, Yukarı Hereke’nin girişinden belli bir bölgeye kadar komple taş ocakları ile örülü ve bu süreçte CURUF dökülüyor, bir fabrikaya ait. Soba bacalarından dökülen pisliği buraya döküyorlar. Şu an o kokuyu alıyoruz. İleriki süreçte Dilovası gibi hastalıklar büyük insanların göçü sebebi olacak ki insanlarımız kanserojen kokmak istemiyor. Bu bölgede insanlar tamam belki biz 35 senedir buraya yerleştik ama göç gelen bir yere de kimsenin çöpüne ihtiyacımız yok farklı illerden de çöp gelmesini istemiyoruz. Halkın içinde yani 300 metre ilerisinde bir çöp tesisinin kurulması ne kadar mantıklı ve ne kadar doğru olabileceğini siz de bilirsiniz.

Dernek Üyeleri: İşin en önemli tarafı Başkanımızın izah ettiği gibi bu alan gerçekten gerek moloz aranı gerekse de atık alanına müsait bir alan değil. Halkın vicdanına bırakıyoruz. Görüntüler de sabit gördünüz. SİT alanına 0 mesafede, yeşil alan. 20 senelik 30 senelik ağaçlar var. Vicdanen gerçekten kardeşimizin dediği gibi biz üzerimize düşeni yapacağız bunlara sahip çıkacağız. Yukarı Hereke çöp olsun istemiyoruz başkalarının çöpü de buraya gelsin istemiyoruz. Biz ısrarla buraya neden bir de o soru çok aklımızda. O soru işareti aklımızda kalıyor. Israrla neden 2015’te de bu süreçte yürüyüş yaptık yine de yaparız gerekiyorsa halkla beraber ne gerekiyorsa bütün yasal anayasal haklarımızı kullanırız sonuna kadar kullanacağız da bu süreci bırakmayacağız, o çöpü buraya getirmeyeceğiz inşallah.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Evet biz de Meclis’te konuyu gündeme getirdik, gündeme getirmeye devam edeceğiz konunun önemine binaen bölgeye geldik, arkadaşlarımız ile Yukarı Hereke Birlik Beraberlik Dayanışma Derneği Başkan ve üyeleriyle konuyu değerlendiriyoruz, kamuoyunun dikkatine sunacağız önemli bir konu çevre konusu bizim için çok önemli bir konu, partimizde özel ekoloji ile ilgili bir birim oluşturmuştur durumda bu konuda çok önemli sözlerimiz var.

Yorumlar