13 Nisan 2022

Gazete Karınca

Newala Qesaba’nın yapılaşmaya açılmasına tepki gösteren HDP heyeti bölgede incelemelerde bulundu. HDP’li milletvekili Meral Danış Beştaş, “Burası hafıza mekanıdır. Amaçları buradaki o hafızayı yok etmek, hakikati betonla örtmektir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) oluşturduğu heyet, imara açılan Newala Qesaba’da açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Hüda Kaya, Tülay Hatimoğulları, Garo Paylan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hişyar Özsoy, Sıdık Taş ile kentteki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Polis kalkanlarla heyetin bölgede inceleme yapmasını engellemek istedi. Uzun süren tartışmaların ardından heyet bölgede açıklama yaptı.

‘Amaçları hafızayı yok etmek’

Meral Danış Beştaş, açılan rant alanının bölge halkı için “Hafıza Mekanı” olduğunu söyledi. Polis engellemesine tepki gösteren Beştaş, “7 milletvekili geliyor diye Batman’dan Siirt’e kadar polis kontrol noktaları konumlanmış. Newala Qesaba bir tarihsel hafızadır. 1989’da burada 8 kişiye ait olan kemiklere rastlandı. Dönemin valisi o dönem yapılan kazı çalışmalarını bir talimatla durdurdu. O süreçten sonra buralara duble yollar yaptılar, polis okulları yaptılar. Amaçları buradaki o hafızayı yok etmek, hakikati betonla örtmek ve insanlık değerlerini ayaklar altına almaktır” diye konuştu.

‘Burası bir hafıza mekanıdır’

HDP’li belediyenin bu bölgede tüm rant alanlarını, imar projelerini durdurduğunu dile getiren Beştaş, “Kayyum gelir gelmez buradaki imar projelerini devam ettirerek yapılaşmanın önünü açtı. Burasının bir ‘hafıza mekanı’ olarak geçmişle yüzleşme ve hakikatlerin ortaya çıkarılmasında çok önemli bir yere sahip olduğunu söylüyoruz. Devlerin tek bir görevi vardır, o da burayı hemen kamulaştırmak ve buradaki kemiklerin ortaya çıkarılmasına destek olmaktır. Burada 1915’lerde katledilen Ermenilerin ve 1990’larda katledilen Kürtlerin cenazeleri vardır. Burada kemiklerin olduğunu çok iyi biliyoruz” şeklinde konuştu.

Beştaş, imar planının durdurulması ve rant yapılarının sonlandırılması için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

‘Elinizi vicdanınıza koyun’

Yapılaşmaya tepki gösteren HDP Milletvekili Hişyar Özsoy ise şunları dile getirdi:

Newala Qesaba bu bölgenin yarasıdır. Bu bölgede bizim bildiğimiz 300, Genelkurmay Başkanlığı’na göre ise 186 cenaze var. Bunlar resmi ağızlardan yapılan söylemler. Kürt ya da Ermeni olmasına gerek yok, insan olanın ‘Yahu bu kadar mı gözünüz doymaz oldu’ diyerek tepki göstermesi gerekiyordu. Villa yapmak için bir tek mezarlık mı kaldı. 30 yıldır insanlar, ‘bize kemiklerini verin, hiç olmazsa bir mezar yapalım’ diyorlar ama onlar villa dikiyor. Bu inşaatı yapanların ellerini vicdanlarına koymalarını istiyoruz. Biz burada yatanların ailelerinin sesi olmaya çalışıyoruz.

‘Bu ayıbı örtemezsiniz’

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da polisin engellemesine tepki göstererek “Bizi 50 metre iteleseniz ne olur. Burada bir insanlık ayıbı var. Siz bu ayıbı neyle örtmeye çalışıyorsunuz. Burada insanlık ayıbı yaşanıyor. Biz bu ayıbı örttürmeyeceğiz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından heyet bölgeden ayrıldı.

Yorumlar