1 Mayıs 2022

Çağdaş Kocaeli

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, Anıtpark alanında binlerin katılımıyla gerçekleştirildi. İşçiler; DİSK, KESK, TMMOB’un düzenlediği mitingde insanca çalışma koşulları talebini yineledi

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, Doğu Kışla Gençlik Parkı’ndan Anıtpark alanına yürüyüş ile başladı. İşçi ve emekçi bayramı kutlamasına mitingi tertipleyen DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, TMMOB İKK Sekreteri Murat Kürekçi, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Erdal Karakuş’un yanı sıra CHP Milletvekili Tahsin Tarhan, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir, Avrupa eski Bakanı Ali Haydar Konca, Kocaeli Barosu, Kocaeli Tabip Odası, Kocaeli Veteriner Hekimler Odası, sendikalar, odalar, siyasi parti temsilcileri, KESK Şubeler Platformu’na bağlı sendikalar, Lastik İş Kocaeli şubesi temsilcileri, Kocaeli Kadın Meclisi, Öğrenci Veli Derneği, EYT şubeleri, Alevi dernekleri, Memleket Partisi, TKP, HDP, EMEP, İşçi Partisi, Birleşik Metal İş, Birleşik Kamu İş, TMMOB’a bağlı odalar ve binlerce vatandaş katıldı.

SLOGANLARLA YÜRÜDÜLER

Doğu Kışla Parkı’nda Anıtpark alanına yürüyen binlerce emekçi ve işçiler, “Susma haykır, direne direne kazanacağız, iş emek özgürlük mücadeleye devam, yaşasın 1 Mayıs alanlardayız, zafer, direnen emekçinin olacak sloganları attı. 1 Mayıs Terip Komisyonu adına konuşan TMMOB İKK Sekreteri Murat Kürekçi, “İşçi sınıfın uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü bugün. Tüm dünyada bu meydanda ve ülkenin her yerinde coşkuyla umutla ve heyecanla kutlanıyor. İşsizlik, zam, pandemi, borçlanma derken ülkemiz insanca yaşamak bir yana hayatta kalmak bil günden güne zorlaşıyor. Bu düzen insanların işini, geçimini korumuyor aksine tehdit ediyor. Bu düzen şirketleri ihalelerle beslemek, sermayedarları beslemek, yağmalanacak doğa, talan edilecek kentler üzerine dönüyor” dedi.

KÜREKÇİ: BİR AVUÇ YANDAŞ SERVETİNE SERVET KATTI

Sözlerini sürdüren Kürekçi, “Halk işsizlikle açılıkla artan borçlarla salgınla mücadele ederken 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı ülkenin tüm kaynaklarını bir avuç zümre için seferber etti, etmeye de devam ediyor. Bu düzen adaletsizliği büyütüyor. Halkın gerçeği ile bir avuç zümrenin gereği arasında uçurum var. Her geçen gün daha da derinleşen ekonomik kriz gündelik hayatlarımızı sürdürülemez hale getirdi. Enerjiden tarıma madenlerden sanayiye kadar paha biçilmez tesislerimiz halkın elinde birer birer alındı. Özelleştirmelerle bir avuç iktidar yandaşının servetine servet katıldı. Son 20 yıldır meslek hastalıkları hastanelerinin kapandığı bilinmektedir. Ülkenin en önemli sanayi havzalarında meslek hastalıkları polikliniklerinin açılması elzemdir” diye konuştu.

1 Mayıs tertip komsiyonundan TMMOB İKK Sekreteri Murat Kürekçi, KESK Dönem Sözcüsü Erdal KArakuş, Kocaeli Tabip Odası Sekreteri Mehtap Yılmaz Maçkalı ve DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük

KARAKUŞ: HALKIN İRADESİ İPOTEKLENİYOR

Kürekçi’nin ardından söz alan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Erdal Karakuş, “Hakkını aryan gerçekleri söyleyen herkes bu düzenin hukuk duışı zorbalıklarıyla karşı karşıya kalıyor. Son olarak Gezi davasında gördüğümüz gibi mahkemeler delillere göre değil talimatlara göre karar alıyor. Demokrasinin son kırıntıları bile ortadan kaldırılıyor. Seçme ve seçilme hakkımıza dahi el uzatılıyor. Sürekli iç ve dış düşman yaratılıyor. Şovenizm, ırkçılık göçmen düşmanlığı bu düzenin ve krizin bir yöntemi olarak halkın geleceğini tehdit ediyor. Halkı yoksulluğa, işsizliğe ve güvencesizliğe iten bu düzen artık Türkiye’nin sırtında bir yüktür. Güvenceli kadrolu çalışma hakkımız yok sayılıyor. KHK’lar ve geçiçi35 madde eliyle on binlerce kamu emekçisi işte atılıyor. Kitlesel tutuklamalar hız kesmiyor parti kapatma davalarıyla halkın iradesine ipotek koyuluyor” diye konuştu.

MAÇKALI: KATKI PAYINA SON VERİLMELİ

Açıklamalarını sürdüren Karakuş, “Savaş ve işgaller ekmeğimizi küçültüyor, barış imkanını yok ediyor. Kürt sorunu çözümü kılarak toplumsal gerginlik nemalanarak iktidarlarını kalıcı kılmak istiyorlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği derinleşiyor kadına yönelik şiddet tırmanıyor. Kadınlar bir yandan işsizliğin bir yandan güvencesiz çalışmanın hedefi haline geliyor. İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımlar iktidar tarafından yok ediliyor” şeklinde konuştu. Kocaeli Tabip Odası Genel Sekreteri Mehtap Maçkalı ise “Hekimlere uygun çalışma koşulları sağlanmalı. Nitelikli sağlık hizmetleri için koşulları düzenlenmelidir. 2. ve 3 basamak sağlık hizmetleri yapılandırılmış kamu ve üniversite hastanelerinde verilmelidir. Katkı payı adı altında kalem kalem ücretlendirmeye derhal son verilmelidir. Üniversiteler, iktidarın arka bahçesine dönüştürülürken gençler okuyamıyor. Gençler, bilim insanları akın akın yurtdışına kaçıyor” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK: İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYORUZ

İktidar aydınlık bireyleri yurtdışına kaçırarak bizleri karanlığa mahkum ediyor. Bu bozuk düzen bizim düzenimiz değil. Tek adam rejimin sona ermesi mutlu bir azınlık dışında tüm kesimlerin ortak talebidir. Gitmiyoruz gitmeyeceği onlardan önce bu topraklardaydık, bu topraklarda kalmaya da devam edeceğiz” dedi. Son olarak kürsüye gelen DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, “Birleşerek yaratacağız. Herkesin güvenceli ve insanca yaşadığı bir ülke istiyoruz. İşsizliğin olmadığı mültecilik statüsünün tanındığı bir ülke istiyoruz. Grevlerin yasaklanmadığı yeni bir çalışma yaşamı istiyoruz, birleşerek hayata geçireceğiz. Düşüncenin ifade özgürlüğünün cezalandırılmadığı, savaşların olmadığı başta Kürt sorunu başta olmak üzere sorunların barış ve diyalogla çözüldüğü işkence, kötü muamelenin kadınlara yönelik şiddetin son bulduğu toplumsal cin eşitsizliğin ortadan kaldırıldığı ikinci sınıf yurttaş muamelesinin olmadığı bir ülke istiyoruz. OHAL uygulamaları ve uygulayanlar gidecek birleşerek biz kazanacağız” diye konuştu.

TARHAN: ANAYASA MÜCADELESİ VERİYORUZ

Küçük, “Tüm sömürülenler, yoksullaşanlar olarak bu düzeni değiştirerek 84 milyonu huzurla yaşadığı bir ülke inşa edeceğiz kamusal nitelikli ve erişilebilir bir ülke istiyoruz. Savaşsız, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz. Ücretler üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını istiyoruz. Çocuk işçiliğine son verilsin, çevreci, bilimsel halk meclislerinin söz ve karar sahibi olduğu kentler ve yerel yönetimler istiyoruz” dedi. CHP Milletvekili Tahsin Tarhan ise Emekçi kardeşlerim asla karamsarlığa kapılmayın diyen KPSS’ye girip kamuda hak alamayan öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığının önüne giden ekranlıkta kalan vatandaşlarımız için karanlıkta kalan Ankara’dan İstanbul’a hak hukuk adalet deyip yürüyen Türkiye’de barışı, kardeşliği, özgürlüğü, gelir adaletini, sağlamak için yeni bir Anayasa mücadelesi içinde olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını getirdim. Kardeşçe halayların çekildiği alanlarda 1 Mayıs’ta kutlandığı bir düzen çok yakın diyor Genel BaŞkanımız. Burada mücadele eden emekçi yoldaşlarımı sizlerin huzurunda tebrik ediyorum. Bayramınızı kutluyorum” dedi.

GERGERLİOĞLU: ZULÜM İTTİFAKINDAN KURTULACAĞIZ

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da söz alarak “Hak ve barış isteyenleri partim adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Büyük bir coşku ve umutla meydanlardayız. Buna çok ihtiyacımız var. Türkiye Cumhuriyet tarihinin en ağır insan hakları krizini yaşıyor. Ekonomi hukuk alanındaki en ağır krizi yaşıyoruz. En güçlü şekilde coşkuyla umutla ayağa kalktığımız bayramın adıdır 1 Mayıs. Bu yüzden inadına başaracağız. Mecliste bu kokuşmuş iktidarın neler yaptığını görün. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, 313 bin TL maaş alıyor. 4-5 yerde aldıkları maaşlar hak edişlerle 313 bin TL alan onlarca yüzlerce bürokratın olduğu bir yerde asgari ücretle karnını doyuramayanların olduğu bir yerde iyi ki 1 Mayıs var, iyi ki direniş var. Ülkemizi uçuruma götüren AK Parti MHP Cumhur Zulüm İttifakından kurtulmaya ihtiyacımız var. Büyük bir felaket tablosu var. Muktedirlerine oluk oluk para akıyor” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından emekçiler, şarkı ve türkülerle bayramlarını kutladı.

Bölgede güvenlik gerekçesiyle vatandaşların üstleri ve çantaları arandı

İlimiz basın emekçileri de mitinge katıldı

Mitinge İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, CHP Milletvekili Tahsin Tarhan, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir de katıldı

Yorumlar