15 Şubat 2022

Bold Medya

Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’daki KHK’lılarla buluşan Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu izlenimlerini ve yola çıkmadan önce yaşanan tedirginlikleri Bold’a anlattı. Karadenizlilerin Kürtleri artık daha iyi anladığını ifade eden Gergerlioğlu, “KHK meselesinin kronikleşmemesi için uğraşıyoruz. Karadeniz’de öteki olarak görülenlere hassasiyetin arttığını gördüm.” dedi.

Bir ay önce Samsun KHK Platformu’nun davetiyle Karadeniz’e giden HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, Karadeniz’deki KHK buluşmalarına Ordu, Giresun ve Trabzon ile devam etti. Buluşmalara HDP il başkanları da katıldı. Geçen hafta cumartesi günü Ordu’daki KHK’lılarla buluşan Gergerlioğlu, oradan Giresun’a ve Trabzon’a geçti. Kimi KHK’lılarla evlerde, kimiyle de restoranlarda bir araya geldi. Aslında bu buluşmaları epeydir düşündüğünü söyleyen Gergerlioğlu, Karadeniz’in milliyetçi atmosferinden dolayı KHK platformlarının biraz çekindiğini belirtti. Yola çıkmadan danışmanlarının ve bazı partili arkadaşlarının da aynı endişelerini dile getirdiğini ifade eden Gergerlioğlu, Samsun’da yapılan buluşmada herhangi bir sorun çıkmayınca Ordu, Giresun ve Trabzon KHK platformlarının bu tedirginliği üzerinden attığını vurguladı.

“ÖTEKİ OLARAK GÖRÜLENLERE HASSASİYET ARTTI”

Gergerlioğlu, “HDP milletvekili olarak özellikle Karadeniz’e gitmek istiyordum. Herkes kendi köşesinde kalsın mantığına benim alerjim var. Empati-sempati köprüsü oluşturmamız lazım. Bir HDP’li olarak bunu yapabilecek milletvekillerinden biri de benim. Trabzon’da il başkanı var ama il binası yok. İl binasını kurulduğu zaman provakatif hareketle engellenmiş. Bunun arka planında iktidarın bir yönlendirmesi olduğunu söyledi görüştüğüm Trabzonlular.” ifadelerini kullandı. Trabzonlu KHK’lıların da hemşehrililerini eleştirdiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Buralarda abartılı milliyetçilik vardır. İhraç edildikten sonra uğradığımız muameleden dolayı Kürtlerin ne yaşadığını, HDP’nin dışlanmasının nedenlerini iyi anladık, dediler. O bagajları atmaya başlamışlar. Öteki olarak görülenlere karşı hassasiyet artmış. KHK ile ilgili sorunları anlatırken Kürt meselesinin de bundan farklı olmadığını hep vurguladık. “Kamber Ateş Nasılsın” olayını anlatarak empati yapılması gerektiğini söyledik.” dedi.

“KHK MESELESİ DE KRONİKLEŞMESİN DİYE UĞRAŞIYORUZ”

Samsun ve Ordu’daki toplantılarda polisin ufak da olsa tedbir aldığını ve bir sıkıntı yaşanmadığını dile getiren Gergerlioğlu şöyle devam etti: “Devlet haddini bilmeli. Vatandaşına bu kadar zalimce davranmamalı. Kürt meselesinde dede, baba, çocuk, torun hepsi hapse girdi. Belki senin (KHK’lıların) çocuğun da hapse girecek, bu olay kronikleşmesin diye uğraşıyoruz.”

“KHK’LILARIN BİR ÇOĞUNA DAHA ULAŞILAMADI”

Karadeniz gezisinde KHK’lı olduğu için defalarca iş değiştirmek zorunda olanları, işverenin mobingine uğrayanları, eşi cezaevinde olduğu için tedirginlik yaşayan kadınları, geçirdiği kaza sonucu ayaklarını kaybeden, ölümden dönen KHK’lıları dinleyen Gergerlioğlu, ulaşılması gereken daha birçok KHK olduğunu da sözlerine ekledi. Gergerlioğlu, “KHK’lıların genel bir sessizliği, derdini söylemem hali, tedirginliği var. Bir kenarda duranlar var, gayretli KHK’lılar mücadele etmeden olmaz diyerek diğerlerini aktive etmeye çalışıyor. Ordu ve Trabzon’da 1500 civarında KHK’lı olduğu tahmin ediliyor, Giresun’da sayı daha az ama çoğuna daha ulaşılamamış. İnsanların da talebinin olması lazım.” diye konuştu.

Yorumlar