9 Mayıs 2023

EvrenselUğur YILDIZ

Migros ile Tez Koop-İş arasında imzalanan 2023-2025 yıllarını kapsayan 3 yıllık sözleşmenin beklentilerinin altında kaldığını ifade eden Migros işçileri tepkili.

Migros işçileri, Migros’la Tez Koop-İş arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinin beklentilerinin altında kaldığını belirtti. İşçiler gün geçtikçe kayıplarının arttığını dile getirdi.

Migros ile Tez Koop-İş arasında imzalanan 2023-2025 yıllarını kapsayan 3 yıllık sözleşmeye göre işçilerin brüt ücretlerine birinci yıl kıdem yıllarına göre ocakta yüzde 56 ila 71 arası değişen oranlarda, temmuzda ise yüzde 15 oranında, ikinci ve üçüncü yıl ise enflasyon oranında artış yapılacak.

İmzalanan sözleşmenin beklentilerinin altında kaldığını ifade eden Migros işçileri ise tepkili. İki dönemdir kazanılmış haklarında kayıp yaşadıklarını belirten 11 yıllık Migros işçisi Necati Demir, “2017’den itibaren şubelerde başkanların değişmesiyle yılda iki olan zam hakkımız yılda bire düştü. Sonrasında asgari ücrete yapılan zammı da sanki devlet değil de kendileri vermiş gibi davrandılar. Biz işçiler maaşımıza gelen yüzde 56 ve yüzde 70 oranındaki zam 1 Ocak 2023 tarihli 8 bin 500 TL’ye değil 2022 yılındaki 5 bin 500 TL üzerinden yapılmış oldu. Bu durumdan dolayı alınan yüzde 56 zam asgari ücret düzeyindeki artış da denk olduğu için hak kaybı yaşıyoruz” dedi.

“HAKLARIMIZIN ARTMASI LAZIMDI”

Daha önce 2 yıllık olan sözleşme süresinin 3 yıla çıkarıldığını söyleyen Demir, “6 yılda bir toplu sözleşmeyi kaçırmış olduk. 60 bin işçinin ücretleri eritildi. Bu da yetmezmiş gibi daha önce 4 ikramiye, yakacak yiyecek ikramiyesi gibi sosyal haklarla iyi sayılabilecek ücretler asgari ücret seviyelerine indi” diye konuştu.

Geçen yıl ocak ayında işçiye alışveriş için verilen kartla 14 kilo et alabiliyorken, şu an 2-3 kilo et alabildiğini dile getiren Demir, “Normalde bizim haklarımızın genişlemesi, artması lazım. Ama bunu söylediğimizde, tepki gösterdiğimizde bize baskı olarak geri dönüyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca 1 Mayıs’a katılamadıklarını belirten Demir, “Bütün izinleri iptal ettiler. Daha önce vereceklerini söylemişlerdi. Önceden işveren mesai ücreti vermemek için mağazaların yarısını 1 Mayıs’ta izinli yapardı” dedi. Demir, sendikacıların da bunun için çaba göstermediğini aktardı.

“23 TL’YE NEREDE YEMEK YİYELİM?”

Migros’ta çalışan tüm işçilerin imzalanan sözleşmeye tepkili olduğunu dile getiren Demir şunları söyledi: “Türkiye’deki tüm çalışanlar bu duruma karşı sesini çıkartıyor. Sendikacılar bu durumdan çok rahatsız. Vergi dilimi altında eziliyoruz, 4’lü ikramiye gitmiş, 0-5 yıllığa zam yok, bunun ailesi yok mu? Bu kira ödemiyor mu?”

Günlük 23 TL yemek ücreti aldıklarını ifade eden Demir, “Brüt olan 23 TL’yle biz hiçbir şey yiyemiyoruz” dedi.

Öte yandan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Migros işçileri için yaptığı destek açılamalarından dolayı da baskı gördüklerini söyleyen Demir, “Gergerlioğlu bizim tepkilerimize destek oldu. İki açıklama yaptı. Yaptığı her açıklamada bizim sesimiz biraz daha duyuldu. Bundan yana memnunuz. Partisinden kaynaklı sendika bu durumu yanlış yere çekip, bizlere baskı yapmaya çalışıyor” dedi.

ŞUBE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

İşçilerin anlattıklarıyla ilgili görüştüğümüz Tez Koop-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Mert Özen, “Asgari ücretli çalışan bir üyemiz yok. Genelde ek kazanç, ikramiye, sosyal paketleri vardır. Burada herkes eşitlendi. Yapmış olduğumuz toplu sözleşmede ortalama yüzde 70 ila 78 zam alındı. Ayrıca temmuz ayında yüzde 15 zam daha alındı. Yani asgari ücrete zam gelse de gelmese de arkadaşlarımız zam alacak. Yeni arkadaşlar asgari ücret zammını aldığında 5 yıllık ile 20 yıllık işçi aynı skalada devam etti. Burada eski arkadaşların 68 ila 83 arası değişen zam oranı var. Ayrıca sosyal paketlerinde ortalama yüzde 80 farklar var. Fakat şöyle bir algı var, tüm arkadaşlara hiçbir şey alınmamış gibi söyleniyor. Evet 0-4 grubu skalası var oradaki arkadaşlar asgari ücrete zam geldiğinden dolayı burada sadece sosyal paketlerine zam alabiliyor” dedi.

Yemek parasının 23 lira olduğu söylemlerine ilişkin de konuşan Özen, “23 lira yemek parası değil. Toplu sözleşmemizde üç kap doyurucu yemek maddesi vardır. Bizde yemek ücreti diye bir şey yoktur. Bu 23 lira yemek ücreti diye belirtilen kıdem tazminatını hesaplamak için belirlenen ücrettir” diye ekledi.

1 Mayıs kutlamasına işçilerin katılımının engellendiği gibi söylemlere de yanıt veren Özen, “Bizim sendika olarak mağazalarda çalışan işçilere izin yazma gibi bir hakkımız yok. Sadece temsilcilere izin yazabiliyoruz. Bizim 1 Mayıs günü işçilerin alana çıkmasını engelleme gibi bir durumumuz asla olamaz” dedi.


PROMOSYONLAR DA CİDDİ BİR SORUN HALİNDE

Gözde MEYDAN
Kocaeli

Kocaeli’de görüştüğümüz biz Migros işçisi, imzalanan toplu sözleşmenin ardından 20 yıllık işçinin eline geçen net ücretin 11 bin lirayı bulmadığını dile getirdi. İşçi, “Bir sözleşme imzalanıyor bizim haberimiz yok. İşçiye dönüp soran yok. Her şey almış başını gitmiş en 3 yıllık sözleşme imzalıyorsun. Aslında açık açık sıfır zamma imza atmış durumdalar. Biz pandemi döneminde de şimdi ekonomik kriz koşullarında da en çok zorlanan kesimiz. Müşteriyle doğrudan muhatap oluyorsun, fiyatlar nedeniyle seni suçluyor. Gecemiz gündüzümüz belli değil, her türlü angarya işi yapmak zorundasınız. En kötüsü ise az kişiyle çok işe yetişmeye çalışıyoruz. Bu sayede Migros bu bölgede 100 mağaza daha açmaya hazırlanıyor. Bizim sayemizde büyüdükçe büyüdüler” dedi.

“İNSANLAR GELİP FİYATLARA BAKIP ÖFKELENİYOR”

Çalışma ve yaşam koşullarının her geçen gün ağırlaştığını ifade eden işçi, “Tek bir şey alırken bile kırk kez düşünüyoruz. İnsanlar gelip fiyatlara bakıp öfkeleniyor, çaresizlik içinde kalıyor. 10 yıllık işçinin aldığı para asgari ücretin bir tık üstü. 20 yıllık çalışanın eline geçen para 11 bin lirayı bulmuyor. Bizim sendikalı olmamızın bir farkı olmalı. Biz birlik olmazsak ne sendika çalışır ne işveren bizi ciddiye alır” diye konuştu.

Öte yandan Migros yönetiminin banka promosyonlarını eksik yatıracağını açıklaması da işçiler arasında öfkeyi artırmış durumda. Migros yönetimi kısa bir süre önce bir bankayla 15 yıllığına yaptığı promosyon sözleşmesini iptal ederek başka bir bankayla promosyon sözleşmesi imzaladı. Migros işçileri, yeni anlaşmaya göre belirlenen 29 bin 500 lira promosyon tutarının tamamının kendilerine verilmeyeceğini öğrendiklerini ve bunu kabul etmediklerini ifade etti. İşçi, “Bize sadece 5 bin 500 lira promosyon yatırılacakmış. Geriye kalan paranın yarısı bankaya ceza bedeli, geri kalanı işverenin cebine. Sanki az kazanıyorlarmış gibi bizim paramıza da el koyuyorlar. Herkes tepki gösterince 5 bin 500’ün 6 bin 500’e çıkarıldığı söylendi. Hepimizin gözü 11 Mayıs’ta yatırılacak tutarda” dedi.

Yorumlar