11 Nisan 2022

Anka HaberTAMER ARDA ERŞİN

Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı (Ombudsman) Şeref Malkoç, Sivas’ta tutuklu olan M.D. ve eşinin, Tokat’ta bulunan 9 yaşındaki kızlarının ‘üstün yararı’ gereği bu ildeki bir cezaevine nakledilmeleri yönünde tavsiye kararı aldı. M.D. ve eşinin tahliyesi, Ombudsman’ın tavsiye kararına rağmen bir kez daha reddedildi. M.D., HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na yazdığı mektupta, yetkililere, “Sadece evladımın haftada bir kez de olsa anne ve babasını camın arkasından da olsa görmesini istiyorum” diye seslendi. Gergerlioğlu, “Yeri gelince ‘çocuğun üstün yararı’ denir. Fakat çocuğun üstün yararı, mahpuslar olunca dinlenmiyor” dedi.

Sivas E Tipi Kapalı Cezaevi’nde eşiyle birlikte tutuklu bulunan M.D., çocuklarını daha rahat görebilmek için Tokat’taki bir cezaevine nakledilmelerini talep etti. Ancak M.D.’nin bu talepi defalarca reddedildi. M.D., bunu üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurarak, “Sivas E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunuyorum. Çocuğum, Tokat ilinde ilköğretim okuluna gidiyor ve eğitimden dolayı ben ve eşimi ziyarete her zaman gelemiyor. Bu durum kızımın psikolojisini olumsuz etkiliyor. Eşimin ve benim yaptığım nakil başvuruları olumsuz sonuçlandı. Mağduriyetimin giderilmesi için eşim ile birlikte Tokat ilinde bulunan bir ceza infaz kurumuna naklimizi talep ediyoruz” dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu, 10 Ocak 2022 tarihinde Kurum Başkanı Şeref Malkoç’un imzasıyla yayımladığı kararında, M.D.’nin ve eşinin ‘çocuğun üstün yararı’ gereği Tokat’ta bir ceza infaz kurumuna nakledilmesi gerektiğini belirterek gereğinin yapılması için Adalet Bakanlığı’na tavsiyede bulundu.

Kararın gerekçesinde, M.D. ve eşinin bulunduğu Sivas E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun 700 kişilik kapasitesi olmasına rağmen cezaevinde 913 kişinin olduğu ve doluluk oranının yüzde 130’u bulduğu kaydedilerek, M.D. ve eşinin nakil talep ettiği Tokat T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun kapasitesinin bin kişi, mevcudunun 913 ve doluluk oranının da yüzde 91 olduğu açıklandı. Bu oranlara göre nakil talebinin yerine getirilebileceğine işaret edilen kararda şunlar belirtildi:

“Çocuğun anne ve babasıyla yeterince iletişim kurmamasının gelişiminde olumsuz etkiler bırakabileceği, bu bağlamda çocuğun anne ve babasıyla daha sık ve rahat koşullarda görüşebilmesinde yüksek yararın bulunduğu kabul edilmeli. Devletin hükümlü ve tutukluların özellikle yakın derecedeki aile bireyleriyle temasını devam ettirecek önlemleri alması yönünde pozitif yükümlülüğünün olduğu ve ayrıca çocuğun yüksek yararının idari makamlar tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde gözetilmesi gereken bir ilke olduğu, ancak idarece tesis edilen ret işleminde çocuğun yüksek yararının gözetildiğini gösteren herhangi bir değerlendirmeye yer verilmediği anlaşıldı.”

“SABAHIN ERKEN SAATİNDE GELİYOR”

Kararda, M.D.’nin sekiz ve eşinin de yedi kez nakil talebinin reddedildiğine de dikkat çekildi. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tavsiyesine rağmen nakil başvurusu bir kez daha reddedilen M.D., HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na mektup yazdı. M.D., mektubunda, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kararına atıf yaparak, “Sivas’ta hiçbir yakınımız yok. Dedesi çalışıyor hem kendi ailesine hem de bize bakıyor. Görüşe gelmek için yaşlı anneannesi ile bazen gece vakti, bazen sabahın erken saatinde otobüsle Sivas’a geliyorlar. 9 yaşındaki kızım hem psikolojik hem de fizyolojik olarak ciddi manada yıpranmaktadır” dedi.

“SADECE EVLADIMIN ANNE VE BABASINI HAFTADA BİR KEZ DE OLSA CAMIN ARKASINDAN GÖREMESİNİ İSTİYORUM”

M.D., mektubunda, kızının bu yaşadıklarına ilişkin “Biz mahkum olabiliriz ama kızımın da mahkum gibi hayat sürmesine maalesef devletimiz göz yumuyor. Kızımın en azından her hafta ziyarete gelip anne ve babasını görmesi engelleniyor” diye tepki gösterdi. M.D., yetkililere, “Lütfen empati yapın. Sizin çocuğunuz bunları yaşasın ister miydiniz? Ya da çocuğunuz bunları yaşasa ne hissederdiniz? Lütfen bizim evladımızı devletimize küstürmeyin. Sizden af da istemiyorum. Sadece evladımın haftada bir kez de olsa anne ve babasını camın arkasından da olsa görmesini istiyorum” diye talepte bulundu.

HDP’li Gergerlioğlu ise M.D.’nin yaşadıklarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Anne ve baba tutukluluklar zulümdür. Binlerce anne ve baba tutuklu var. Binlerce çocuk son derece büyük maddi ve manevi mağduriyetler yaşıyor” dedi. Gergerlioğlu, yetkililere, “Aileler büyük mağduriyetle yaşıyor. Yeri gelince ‘çocuğun üstün yararı’ denir. Fakat çocuğun üstün yararı, mahpuslar olunca dinlenmiyor” diye konuştu.

Yorumlar