15 Temmuz 2022

Tele 1

Enver Aysever’in sunduğu Ayrıntılar’ın bu haftaki konukları; Siyasetçi Altan Tan, Gelecek Partisi Teşkilat Başkanı Dr. Selim Temurci ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu oldu.

Gergerlioğlu: İnandıklarımı topluma söylemeye çalışan özgürlükçü bir insanım! Meselelere insan hakları ekseninden bakıyorum! 20 yıldır insan hakları konusunda çalışıyorum! İnsan hakları savunuculuğundan hiçbir zaman ayrılmadım!

Herkes için adalet ve özgürlük ! Hem hekimlikte çalışırken insan hakları alanındaydım, uzun bir süre @mazlumder Kocaeli Şube Başkanlığı ve Genel Başkanlık görevlerini yürüttüm! Hrant Dink Cİnayeti’nin 5. yılında “Adalet Talebimiz var” inisiyatifini kurduk!

İlk günden itibaren “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz” dedik! Hrant Dink’in ölüm yıldönümlerine birçok kez katıldım ve üzüntülerimi dile getirdim! Hrant Dink’in hepimizin sahip olması gereken bir özelliğe sahipti, vicdanlı biriydi! @HrantDinkVakfi

Ben cemaat yapısı içinde hiçbir zaman yer almadım! Başörtüsü eylemlerindeyken cemaat bu eylemlere katılmazdı, ben eleştirirdim ve bu yapı içinde yer almadım! Benim ihraç gerekçem Kürt meselesi ile ilgili eleştirilerimden dolayı ihraç edildim!

İktidar demokrasiden, insan haklarından uzaklaştı ve çözüm sürecini devam ettirmedi, iyice tek adamlığa evrildi! Çözüm sürecinde barış platformu kurdum ve her kesimden insana çağrı yaparak bu dönemde insan hakları yönünde gayret sarf edilmeli dedim!

Kürt meselesinde barışın sağlanması için önemli gayret sarf ettim! İktidar yanlış yola evrildi, yanlış yapıyor, insan hakları savunucusu olarak ben bağımsız bir yerdeyim, iktidarı eleştiriyorum dedim ve barışı hatırlatan sosyal medya paylaşımları yaptım!

Kürt meselesi ile ilgili bir sosyal medya paylaşımım nedeniyle açığa alındım ve KHK ile ihraç edildim! Ben islamın yenilikçi bir anlayış ile sunulması gerektiğini düşündüm! İslami anlamda müslüman demokrat yapım var!

Özgürlükçü bir toplumu herkes için istemeliyiz! Cezalılar hukuk önünde yargılanmalı! Ortada bir denetim eksikliği varsa gözden geçirilmeli!

Geçen yıl cezaevindeyken 104 amiralin iktidar tarafından cezalandırılma girişimlerini eleştirdim!İfade özgürlüğüydü! 28 Şubattaki paşaları eleştirdim, şu anda hasta ve yaşlı olan paşaların infaz erteleme almaları gerektiğini söyledim!

20 yıl önce Türkiye’nin ana gündemi başörtüsü meselesiydi! O dönemler başörtüsü yasakları yaşanırken bir üniversitede bilim insanından ders dinlerken bir hoca:”Çocuklar başörtüsünün başka zararı daha iğneyi ciğerlerine kaçırırlar.” demişti!

Türkan Saylan hoca hayatta olsa Türkan Saylan hoca ile bu konuları konuşmak isterdim! Ben kendimi de eleştirdim! O günlerde hakkaniyet ve adaletten uzaklaşmış olabilirim! O günlerde kendi siyasi düşüncelerine göre konuya bakıyorlardı!

Türkan hoca mağdur edildiğinde özgürlükçü yorum yapmalıydım dedim! Şu anda her kesim ile konuşmaya anlamaya çalışıyorum! Farklı düşünen kişilerle oturup konuşmak istiyorum!

Ben helalleşme çağrısını destekliyorum, bu çağrıyı çok doğru buluyorum! Bizim konuşmamız gerekiyor! Yanlış yapanlarla hukuk önünde hesaplaşılır ama bizim hayatımız A’dan Z’ye kin nefretle dolu olmakla geçmemeli!

Ben kendimi özeleştiride bulunuyorum! Sevmediklerimizin örgütlenmesi noktasında gayret sarf etmeliyiz! Suçu olanlar cezalandırılır ama birbirimize el uzatmaktan başka çare yok! İnsan hakları alanında kutuplaşmaları ancak konuşarak aşabiliriz!

Beni hasmı olarak gören kesimler, gelsinler konuşalım! Ben en çok başvuru alan siyasetçilerden biriyim! Bana başvuran kimsenin siyasi görüşüne, dinine, mezhebine bakmıyorum! Haksızlığa uğruyorsanız elimden geleni yapıyorum!

20 yıl, 40 yıl önceki hesaplaşmaları bırakalım! Başka bir yolu yok! Helalleşme kelimesi toplumun irfani kelimesidir! Helalleşmekten zarar gelmez!

Yorumlar