16 Nisan 2022

Kocaeli Barış Gazetesi – Merve Dişli

Derince’ye kimyasal depolama tankı ilavesi yapmak isteyen Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği için 14 Nisan Perşembe günü Yelken Kafe’de yapılacak olan ÇED Toplantısı HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP Derince İlçe Örgütü ve vatandaşların tepkileri nedeniyle engellenmişti. Bu olayın ardından açıklama yapan ÇED Toplantısı’nda yalnızca Gergerlioğlu ve yandaşlarının olmasının düşündürücü olduğunu, halkın desteğinden şüphelerinin olmadığını ifade etti

Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği tarafından, Derince’ye Rıhtım, Dip Tarama, Granüler ve Kimyasal Depolama Tankı İlavesi projesinin yapılması planlanıyordu. Söz konusu proje için ÇED toplantısı 14 Nisan Perşembe günü Yelken Kafe’de yapılacaktı. Ancak HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP Derince İlçe Örgütü ve vatandaşların tepkileri nedeniyle komisyon toplantı yapamadı.

“39 YILLIĞINA DEVREDİLDİ”

Yaşanan olayların ardından açıklama yapan Safi Derince Liman İşletmeciliği şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği üzere Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 05.06.2014 tarihinde gerçekleştirilen ihalesi sonucu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na ait Derince Limanı’nın işletme hakkı 39 yıllığına şirketimize devredilmiş olup; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TCDD’nin taraf olduğu İşletme Hakkının Devrine İlişkin Sözleşme (İHDS) kapsamında tarafımızın söz konusu limanda deniz dolgusu yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

“FESİH SEBEBİDİR”

Bir kamu limanı olan Derince Limanı’nın işletmesi süre bitiminde İHDS kapsamında yapılması zorunlu tüm yatırımlar tamamlandıktan sonra liman kamuya teslim edilecektir. Zira, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TCDD ile imzalanan İHDS kapsamında tarafımızca deniz dolgusu dahil olmak üzere, depo, elektrik-mekanik altyapı, sıvı tanklar, makine ekipmanlarının belirlenen sürelerde yerine getirilmemesi sözleşmenin fesih sebebidir.

“SÖZLEŞMEYE UYGUN OLMASI GEREK”

14 Nisan Perşembe günü Kocaeli’nde yapılan ÇED Toplantısı öncesi de yaptığımız açıklamada yer aldığı gibi tekrar belirtmek isteriz ki; liman içerisinde yapılan çalışmalar tamamen sözleşme yükümlülüklerimize uygun olması gerektiğindendir. Tarafımızca ticari kaygılar nedeniyle ve/veya keyfi olarak yapılmamaktadır.  Tüm geliştirme yatırımlarımız tamamen kanunlara uygunluk çerçevesinde yapılmaktadır.

“YALNIZCA HDP VEKİLİ VE YANDAŞLARININ KATILMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ”

Kamuoyunca bilinmelidir ki; ÇED Toplantısı sırasında devletimizin kanunlarına uygun olarak ilerlediğimiz ve kamu yararına olan bu yatırımları anlatmamıza dahi fırsat vermeden darp girişiminde bulunanlar için şirketimiz suç duyurusunda bulunacaktır. Toplantıya siyasi partilerden yalnızca HDP vekili ve yandaşlarının katılması da düşündürücü bir unsur olmakla beraber gerek siyasi, gerekse bölgenin kalkınmasını, istihdam yaratılmasını istemeyen kişi ve kişilerce istismar edilerek bu gelişmelere gösterilen tepkilerin de somut bir göstergesi olmuştur. 

“FAYDA SAĞLAYACAK”

2015 yılından itibaren devletimize verdiğimiz bu taahhüdü yerine getirmek için bölge halkımızın ve ilgili tüm kurumların da desteğiyle limanımızı uluslararası platformlarda layık olduğu yere yükseltebilmek için azami çaba sarf etmekteyiz. Bu konuda yapılacak olan yatırımlar ülke menfaatlerine de hizmet edeceği gibi yaratılacak ilave istihdam kapasitesi ile bölge halkının ekonomik kalkınmasına fayda sağlayacaktır. Tarafımızca işletilmekte olan ve aslen bir kamu limanı olan Derince Limanı’nın yarattığı istihdam ve çevre konusundaki duyarlılığı bu konuda ispat niteliğinde bir göstergedir.

“HALKİMIZIN VERECEĞİ DESTEKTEN ŞÜPHEMİZ YOK”

Sonuç olarak Derince Limanı Faz 2 çalışmaları, Bakanlığımızın bilgisi dahilinde ve tarafımızın yatırım şartı kapsamında yapıldığından, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de halkımızın, bölgenin önemli bir değeri olan ve mülkiyeti millete ait olan bu limanda yapılacak yatırımlara vereceği destekten şüphemiz yoktur.”

Yorumlar