Doğum Tarihi: 2 Kasım 1965

Doğum Yeri: Şarkikarağaç

Meslek: Doktor, TBMM 27. Dönem HDP Kocaeli Milletvekili, İnsan Hakları Aktivisti, Yazar

İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. Bursa İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1990 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenimini tamamladı. Orta derecede İngilizce ve az derecede Arapça biliyor. Evli, biri kız ikisi erkek 3 çocuğu var.

Iğdır Tecirli Sağlık Ocağı, Bursa Orhaneli Devlet Hastanesi’nde çalıştıktan sonra 1995 yılında TUS sınavını kazanarak, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz alanında uzmanlık eğitimine başladı. Beş yıllık uzmanlık eğitiminden sonra İzmit Seka Devlet Hastanesinde Uzman Dr. olarak çalışmaya başladı ve göğüs hastalıkları ile ilgili birçok çalışmaya ve toplantıya katıldı.

2003 yılında MAZLUMDER Kocaeli şube başkanlığı görevini üstlendi. Derneğin yerel bir şubesi olarak yaşam hakkı, düşünce özgürlüğü, kadın hakları, işçi hakları ile ilgili birçok imza kampanyası ve bilimsel raporlama çalışması yaparak Meclis’teki ilgili komisyonlara iletti. “Başörtüsüne Özgürlük” temalı haftalık basın açıklamalarının başlatıcısı ve yıllarca devam ettireni oldu. 2007 yılına kadar Kocaeli Şube başkanlığı görevini yürüttükten sonra MAZLUMDER Genel Başkanlığı görevine Genel Kurulun oybirliği ile getirildi. Antidemokratik birçok yasa ve uygulamaya karşı sivil tepki, hukuki girişim ve açıklamalarda bulundu. Darbeci askerlerin yargılanması ile ilgili yasa değişikliği teklifleri hazırladı ve ilgili birimlere sundu. Hukuki birçok girişimle demokrasiyi engellemeye çalışan kişi ve kuruluşlara karşı, suç duyuruları ile hukuki mücadele sürecini başlattı ve takibini yaptı. Dünya ve Türkiye insan hakları raporları hazırlayan bir ekibin başındaydı. Hazırladıkları raporlarla ilgili yurtiçi ve yabancı büyükelçilik yetkilileri ile görüşmeler yaptı. Yurt içi ve yurt dışında insan hakları konulu birçok etkinlik, konferans, panel ve sempozyumlara katıldı. İnsan hakları alanında imza kampanyaları başlatılmasına önayak oldu. “Türkiye’de Dini Ve Etnik Ayrımcılık” konulu bir saha çalışmasının başkanlığını yaptı. 2009 yılında yapılan kongrede kalması yönündeki ısrara rağmen kendi isteği ile Genel Başkanlık görevinden ayrıldı.

2012’de Hrant Dink Cinayetinin adil olmayan yargılamasına istinaden Adalet Talebimiz Var İnisiyatifinin kurucusu oldu. İmza kampanyaları yapılarak Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmeler gerçekleştirdi.

2012’de Sessiz Kalmamak Gerek İnisiyatifi ile aydınlarla Medya Etiği üzerine imza kampanyası çalışmaları yaptı.

2013’te farklı sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşan Kocaeli Barış Platformu’nun sözcüsü oldu. Kocaeli yerelinde Kocaeli Barışını arıyor sempozyumu ve paneller düzenledi. Yerel ve ulusal haber kanallarında çözüm sürecine destek verdi.

Uzun yıllardır Dünya ve Türkiye siyasetini yakından takip ediyor. 2007’den itibaren yerel ve ulusal medya kuruluşlarında insan hakları ve siyaset eksenli makaleler yayımladı. T24, Artı Gerçek ve Ahval haber sitelerinde köşe yazarlığı yaptı.

2017 Türkiye Anayasa değişikliği referandumu öncesinde İslami kesimden yazar ve siyasetçilerin bir araya geldiği “Hak ve Adalet Platformu” adlı oluşumun sözcüsü oldu. OHAL ve KHK’ların hukuki, siyasi, toplumsal etkilerini inceleyen bireysel ve kolektif çalışmalara yoğunlaştı. Türkiye’de sayısı 56’ya ulaşan KHK Platformlarının kurucularından oldu. Son 3 yılda oluşturulan OHAL’in Toplumsal Maliyetleri Raporlarına katkıda bulundu.

Sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 679 sayılı Kanun hükmünde kararname ile devlet memurluğu görevinden 6 Ocak 2017’de ihraç edildi. Ardından Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. T24 haber sitesinde 20 Ağustos 2016’da yayımlanan ve PKK’nin bir açıklamasına yer verilen “Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” başlıklı haberi paylaşması nedeniyle örgüt propagandası yapmakla suçlandı ve hapis cezası aldı. Dava süreci devam ederken 2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden Kocaeli milletvekili seçildi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda yer aldı. İnsan hakları alanında her kesimden gelen ulusal ve uluslararası başvuruya gerekli işlemleri yaptı. Türkiye’de özellikle cezaevi sürecinde uygulanmakta olduğu iddia edilen “Çıplak Arama” bahsini söz konusu etmiş ve birçok kesim tarafından da bu aramaya maruz kaldıklarına dair beyanlarla desteklenmiştir.

17 Mart 2021 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce onanan hapis cezasına ilişkin TBMM’ye sunulan Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin okunmasıyla Milletvekilliği düşürüldü. Aynı gün kararı tanımadığını belirterek TBMM’de “Adalet Nöbetine” başladı. Bu nöbeti 21 Mart 2021’de TBMM Başkanlığı ile tutturulan sahte polis tutanağı ile yapılan baskınla sona erdirildi. “Adalet Nöbetini” önce HDP Genel Merkezinde daha sonra da tutuklandığında cezaevinde sürdürdü.

2 Nisan 2021’de hakkında işkenceci olduğu iddiası bulunan polislerce evinde darp edilerek tutuklandı.

Anayasa Mahkemesi, 1 Temmuz 2021’de aldığı kararla Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ifade özgürlüğü, seçilme ve siyaset yapma hakkının ihlal edildiğine hükmetti ve 16 Temmuz 2021 tarihinde yeniden milletvekili oldu.

Ödülleri:

2013 – Feta Girişimi ve Sakarya Gönüllü Eğitimciler Derneği Yılın Aydını Ödülü

2019 – Ahval Yılın Kişisi Ödülü

2021 – Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü

2021 – Dt. Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü

Yorumlar