17 Eylül 2021

Gazete Duvar

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yağmur Önüt davasını Meclis’e taşıdı. Dava, bakanlık avukatlarının duruşmaya gelmemesi nedeniyle ertelenmişti.

Egemen Vardar tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Yağmur Önüt’ün yeniden görülen duruşmasına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatlarının katılmaması nedeniyle ertelenen dava Meclis gündemine taşındı. CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a, “Bakanlık avukatlarının duruşmaya katılmamış olmaması sorgulanması gereken bir konu” diye seslenirken, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Yargıtay kararının ve duruşma gününün bakanlık avukatlarına tebliğ edilmesine rağmen avukatların duruşmada yer almamasını Adalet Bakanlığı’na sordu.

‘YAPTIRIM UYGULANMASI GEREKMEKTE’

İstanbul Bakırköy’de 9 Eylül’de görülen duruşma bakanlık avukatlarının duruşmaya katılmaması nedeniyle 2 ay sonrasına ertelendi. Öldürülen kadınların davalarına müdahil olan bakanlığın amacı “adaletin en kısa sürede tecelli etmesi” olarak açıklanıyor. Ancak Önüt davasında tüm tebliğler yapılmasına rağmen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatları duruşmada yer almadı.

Hukukçu Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Karaca verdiği önergede, “Egemen Vardar tarafından pompalı tüfekle öldürülen Yağmur Önüt Davası 9 Eylül 2021’de görüldü. Ancak davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatları duruşmaya katılmadığı için duruşma iki ay sonrasına ertelenmiştir. Yargılamanın sürüncemede kalmasına yol açmasına neden olan bu eylem sonrası mağduriyet yaşayan kişilerin adalet arayışı gecikmiştir. Yargılamanın sürüncemede bırakılması bir kamu kurumu ve çalışanları açısından kabul edilmezdir ve karşılığında bir yaptırım uygulanması gerekmekte. 25 Mayıs 2021’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatlarına  Yargıtay ilamı ve duruşma günü tebliğ edilmesine rağmen Bakanlık avukatlarının duruşmaya katılmamış olması sorgulanması gereken bir konu” dedi. 

‘HAK ARAYAN BİREYLERİN DEVLETE KARŞI GÜVENİNİ SARSTIĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Karaca’nın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle sorduğu sorular ise şöyle:

– 25 Mayıs 2021 günü davayla ilgili tebligatı teslim alan personelin tebligatı ilgili yerlere ilettiği ve tebligatın sisteme işlendiği yönünde bir inceleme yapılmış mıdır? Yapıldı ise incelemenin sonuçları nedir?

– 25 Mayıs 2021 günü iletilen tebligatın ilgili yerlere ulaştırılmasında ihmali bulunan personel hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmüş müdür?

– Bakanlığınız avukatlarının Yağmur Önüt davasının duruşmasına katılmamasının gerekçesi nedir?

– Müdahil olunun ilgili davaya katılım sağlanmaması ile ilgili hukuk biriminizde sorumlu kişiler tespit edilmiş midir? Bu doğrultuda yürütülen bir soruşturma var mı?

– Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde çalışan kaç avukat vardır? Bu avukatlar 2021 yılı içerisinde kaç duruşmaya katılmıştır, söz konusu avukatlar 2021 yılı içerisinde kaç duruşmaya katılım göstermemişlerdir?

– 09.09.2021 tarihi öncesinde bakanlık avukatlarının duruşmaya katılmadığı kaç olay yaşanmıştır?

– Duruşmaya katılması gereken bakanlık avukatlarının söz konusu katılımı gerçekleştirmemeleri nedeniyle kendilerine ne tür yaptırımlar uygulanmakta?

– Kadına yönelik şiddet, çocuk hakları ihlalleri konusunda izleme ve önleme yükümlülüğü bulunan Bakanlığınız avukatlarının ilgili duruşmalara katılmıyor olması toplum vicdanını kanattığını, hak arayan bireylerin devlete karşı olan güvenini sarstığını düşünüyor musunuz?

‘AVUKATLARIN DURUŞMAYA KATILMAMASININ İZAHI NEDİR?’

Gergerlioğlu da bakanlığa görevini hatırlatarak Adalet Bakanlığı Abdülhamit Gül’e bir dizi soru sordu.

Gergerlioğlu, Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları sordu:

– Davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatlarına Yargıtay ilamı, duruşma günü ve saati tebliğ edilmiş midir? Tebliğ edilmişse söz konusu avukatların duruşmaya katılmadığı iddiası doğru mudur? Doğruysa avukatların duruşmaya katılmamasının izahı var mıdır?

– Ertelenen davada bakanlık ve avukatlarının hazır bulunmaması gerekçesi hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

– Son 5 yılda Bakanlık ve avukatlarının müdahil olduğu dava sayısı kaçtır?

– Son 5 yılda Bakanlık ve avukatlarının müdahil olup katılmadığı ve usulden ertelenen dava sayısı kaçtır?

Yorumlar