18 Ekim 2021

Darıca

Darıca Piri Reis mahalle muhtarı Fuat Yaşar’la mahalledeki pandemi durumunu ve hizmet eksikliklerini konuştuk. Elimizden geleni yapacağız.

HDP il ve ilçe yönetimimizle Kocaeli, Darıca’da yerel medyayı ziyaret ediyoruz. Darıca gazetesi GYY Erol Polat’la güncel meseleleri konuştuk.

Körfez

KÖRFEZ İLÇESİ ESNAFIMIZIN VE İLÇEDE ALIŞVERİŞ YAPAN HALKIMIZIN SORUNLARINI DİNLEDİK!

Yurttaş 1: Pandemi döneminde 2020 Mayıs’ta o süreç boyunca hem çalışıp hem ödeme yapacaksın, sigorta ödüyorum. 1 yıl sonra emekli bağlanacak, pandemi olduğu için sigortaya dilekçe veriyorum bekle diyorlar. O sigortayı kestikten sonra dükkan üzerimde olduğu için, bağkur da para istedi. 8500TL. Normal günlerde bağkurdan gün alayım derken gün vermezken, maliye kaydını düşürüyor, Bağkurlu yapıyor 8500 TL kalıyor, onu da ödemeden başa tekrar bağlanıyor.

Onların hatası değil mi?

Yurttaş 1: Ben işçi olarak çalışmışım, biri işveren, biri muhasebeci, çalışan işçinin bununla alakası olmaz ki. Sonradan öğrendim ki benim gibi binlerce insan var. Neresinden tutacaksınız bunun? Çoluk, çocuğum var, onların bir düzeni var. Onlar eğitim görüyorlar, eğitim alması gerekirken çocukların psikolojileri bozuldu, ister istemez yansıyor, yansımasın da görelim. Mağdursun, neye uğradığını bilmiyorsun, ne yapacağını bilmiyorsun. Pandemi döneminde bu tür sıkıntılar yaşıyor.

Yurttaş 2: Eğer bir eğitime cevap veremiyorsanız, üniversite mezunlarına iş veremiyorsanız mezun olan üniversite gencine iş veremiyorsanız hiç konuşmayın, insanlar aç kaldıktan sonra asfalt olsa ne olur? Yap, yık seçme seçilme, milletvekili. Biz göndermedik mi? Pantolonun burasına kravat bağlayan adamı biz göndermedik mi? Kendini mehdi ilan etti. IQ’su düşük adam beni temsil edemez. Etmemeli de. Kötüyü de uzaklaştırsınlar, tutmasınlar. Yolsuzluk bitmesi lazım. Üniversite kuşağı hep boşta. Baklava alamaz. 2500 TL alan adam 80 liraya

Anlatın sesiniz olalım.

Yurttaş 3: 2 kişiyle geçinemiyoruz. Eşimle çalışıyoruz. Burası bile esnaf olarak kendini zor döndürüyor.

Biz de gayret ediyoruz, ekonomik olarak yanlış politikalar izleniyor, zenginler daha zengin oluyor, fakirler daha fakir oluyor. İnsanlar çöpten ekmek, pazarlardan yerlerden 7-8’de meyve sebze topluyorlar, uçurum artıyor, bunu görüyoruz. İşsizlik had safhada, bütün bunlara çözüm için parti olarak çözümümüz var. Kocaeli’nde istihdam nasıl arttırılır bu konuda önemli görüşlerimiz var. Her zaman desteğinizi de bekleriz, bize ulaşabilirsiniz, iletmek istediğiniz hususlar olur. Ayrım yapmadan tüm vatandaşlarımızın istek ve sıkıntılarını Meclis’te gündem ediyoruz. Her zaman bekleriz.

Yurttaş 4: Ortak sorun aynı ekonomi, işler durgun.

Bina daire alım satım azalınca sizi direkt vuruyor.

Yurttaş 4: Evet. İnsanlar araç alıyor ama sigorta yaptırmakta zorlanıyor, yaptırmadan geziyor.

Meclis açılıyor var mı bir diyeceğiniz Meclis’e?

Yurttaş 4: İyi çalışmalar diliyorum.

Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tekrar vekil oldum söylemek, iletmek istediğiniz hususlar olursa.

Yurttaş 5: İşler durgun.

Bütün gözlükçüler şikayetçi neden böyle? Diğer arkadaşlar da kan ağlıyorlar.

Yurttaş 5: Bu sene yine çerçeveye zam geldi. Sürekli zam geliyor. Cama da zam geliyor. Sigorta da az ödüyor. “Ben bu kadar öderim.” Diyor.

Yurttaş 6: Sürekli takip ediyoruz.

Meclis’e iletmek istediğiniz hususlar var mı?

Yurttaş 6: Ekonomik olarak sıkıntı yaşıyoruz.

Yurttaş 7: Ortam sıkıntılı, işler az. Çoğu esnaf böyle.

Bize iletmek istediğiniz hususlar?

Yurttaş 8: Zincir marketlere biraz indirim yapmışlar, 50 kuruş inmiş. Etiket indirimden daha fazla. Aşırı arttı fiyatlar. Yazın ortasında şeftaliyi 15 TL’ye yedik. 12 TL dip fiyattı. Rafların fiyatları sürekli değişiyor. Tarım Kooperatif’te 1 hafta arayla 6 TL fark var. Her hafta zam geliyor. Dün de konuştuk, ders kitapları çok pahalı. Sadece kızıma aldığım kitap 1400, oğluma aldığım 500 TL. Okulda verilen kitapların faydası yoksa onları dağıtsınlar.

Bu konu çok önemli bunu söyleyeceğiz. Güya ücretsiz kitap dağıtılıyor.

Yurttaş 9: İnsanların alım düşü çok düşük, bizim işlerin hareketliliği insanların cebinde para olmamasından dolayı tütün içiyorlar. Tütün içmesinin tek sebebi ekonomik sıkıntılar yaşaması.

Pandemi döneminde sıkıntı yaşadınız mı?

Yurttaş 9: Pandemi döneminde bizim sektörde millet her şekilde sigara içiyordu, işler iyiydi ama etkilendik. Yardım alamadık.

Milletvekili vatandaşın sorunlarını dinleyecek, siz anlatacaksınız biz gündem edeceğiz.

Yurttaş 10: Sıkıntılarımız var. 2 çocuğum var. Çevrede hep sıkıntı yaşadıklarını duyuyorduk iş bulma konusunda. Kiradayım. Eşim de çalışıyor.

Urfalı Çetin Abi: Arkandayım her zaman.

Yurttaş 11: Önemli düşüş var. Vatandaşta olmayınca ihtiyacını gideremiyor, parası olacak ki ihtiyacını gidersin.

Yurttaş 12: Sizinleyiz Allah’ın izniyle.

Yurttaş 13: Ev fiyatları artışta. Alımlar durdu. Ağustos’un sonunda açılması lazımdı, okullar açıldı öğretmenler geldi o zaman iyiydi ama şu an durgunuz. Ev bakıyorlar ama fiyatlar çok yüksek diyorlar. Geçen sene şu fiyat diyorlar. 0 evler 400 Bin TL’den başlıyor. 5-10 yaşındaki fiyatlar 360 Bin TL. Cebinde parası olanlar çekiniyor, ülkenin durumu, dolar.

Dolar yükseldiği zaman sizi etkiliyor mu?

Yurttaş 13: Zaten durgunduk hala durgunuz. Soranlar, bakanlar, isteyenler var ama fiyatları görünce vazgeçiyorlar. Parası olan çekiniyor, doları olan bozdurmuyor. Faizler çok yüksek, insanlar çekiniyor.

Yurttaş 14: 2500 TL kira veren adam aldığı ücreti karşılamıyor. Elektrik, su, çocukları varsa nasıl geçinsin. Ben emekliyim. Emekli maaşım olsa evim olmasa çok zor.

Yurttaş 15: Biraz marketler aşağı çekilse de insanlar bir şeyler almaya çalışır. Küçük esnaf etkileniyor. 2 yıl oldu kiradayız. Ben açtım pandemi geldi. Dayanabilirsek bekleyeceğiz. Küçük esnaf kayboluyor.

Küçük esnaf ya batıyor ya idare ediyor. Pandemi de destek aldınız mı?

Yurttaş 15: destek aldık ama kira desteği almadık. Başvurduk ama çıkmadı.

Biz yolumuza devam ediyoruz. Bize ileteceğiniz hususlar varsa onları Meclis’te anlatıyoruz.

Yurttaş 16: Sıkıntılı olduğumuz, doğru bulmadığımız durumlar var. Hem mesleki hem toplum olarak birçok sorun var. Eczacıyız biz. Kurumlar tasarruf yapacak ama vatandaşın cebinden almaması gerekiyor. SGK’da 52 ilacın ödemesi çekilmeye başlanıyor. Marketlerde satılmaya başlanacak. Merhemler ve boğaz spreyleri.

Nasılsınız?

Yurttaş 17:İnsanlar içerisinde uyum sağlayarak insanı insan olarak görüp severek hizmet etmenizi istiyoruz. Gençlere de bunları öğretin. Meclis’te kavga etmeyi bırakın.

Yurttaş 18: Düzenleme bekliyoruz. Ben ucuza satıyorum, aracı kazanıyor. Kim getirirse o parayı koyuyor. Niğde’de 50 kuruş burada 4 TL.

Yurttaş 19: Yurtdışından gelen ürünler ithalatçı firmalar üzerinden alınıyor. Çoğu euro dolar üzerinden alınıyor. Fiyatı yüksek getiriyorlar. 10 firma getirirken 2 firma getiriyor. Onlar da yok satıyorlar. 14 ay zarardayım. Küçük esnaf çok sıkıntıda. Marketler, kasaplar fiyatları arttırdı. Kumaş üzerinden iş yapanlar sıkıntıda. 18 ayda 3 kere zam geldi. O da en az gelen ürün.

Yurttaş 20: Otobüsle gidip geliyorum eziyet. Çok yoğun. Pandemi koşulları gözetilmiyor. Basamakta geliyorum. Araç sayısı az. Öğrenciler olduğu için çok az geliyor. Diş hastanesinden randevu alamıyoruz. Herkes özelde 300 lira verip alamıyoruz. Dolgu yaptırmak istiyorum ama randevu yok diyorlar. Sistemden kovala diyorlar. Sistem randevu vermiyor. 2 senedir hizmet yok. Cimer’e de yazdım. Özele zorundalılık bıraktırılıyor.

HDP KÖRFEZ İLÇE BAŞKANLIĞIMIZIN YENİ BİNASININ AÇILIŞINI YAPTIK

KÖRFEZ HACI BEKTAŞİ VELİ KÜLTÜR VAKFI CEMEVİ ZİYARETİMİZ

KÖRFEZ SEYYAR ESNAF VE PAZARCILAR ODASI ZİYARETİ

KÖRFEZ, MARDİNLİLER DERNEĞİNDEYDİK

HDP’DEN DİSK EMEKLİ-SEN KÖRFEZ’E ZİYARET

HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu başta olmaz üzere HDP il eş başkanları Leyla Aygün, Mehmet Selim Akboğa, HDP İl yönetiminden olan Selda İlgöz ve HDP ilçe başkanı İlhami Demir, DİSK Emekli-Sen’i ziyaret etti. Ziyarette DİSK Emekli-Sen Körfez Şube Başkanlığı, HDP Kocaeli’nin ziyaretinde Gergerlioğlu’na geçmiş olsun dileklerini iletirken, emeklilerin sorunlarını dile getirdiğini açıkladı.

Gebze

GEBZE ESNAFIYLA VE PELİTLİ KÖYÜ SAKİNLERİYLE SOHBET ETTİK!

Esnaf 1: Alım gücü yok insanlarda, insanlar alamayınca biz de üzülüyoruz. Çok sıkıntı var.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Kaç aydır böyle?

Esnaf 1: Pandemi’den sonra daha da çok arttı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Pandemi sonrası çok arttı.

Esnaf 1: Çok arttı, çok sıkıntı var. İnsanlar alışveriş yapamıyor. İnsanların alım gücü düştü. O cüzdanını açınca biz üzülüyoruz, insanlar açamıyor cüzdanları. Yok.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Meclis’te gündeme getirmemizi istediğiniz hususlar var mı?

Esnaf 1: Küçük esnaf bitti şu an. İnsanlar çok zor durumda. Küçük esnaf olduğunuz zaman halkla berabersiniz. Halka beraber olduğunuz zaman halkı iyi biliyoruz. Büyük mağazalar halkı bilemez. Biz insanlarla konuşuyoruz, biliyoruz her şeyi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Elimizden geldiği kadar duyuracağız bu şikayetleri.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Dilovası’ndaki kirliliği ortadan kaldırmak için ben de sık sık Meclis’te anıyorum, gündeme getiriyoruz.

Esnaf 2: Her şey iki misli. Alım gücü düştü. Bizim işler de durgun, eskiden daha iyiydi ama idare ediyoruz.

Esnaf 3: Kiralar çok arttı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Biz sizin halinizi, hatrınızı sormaya geldik. Meclis’e iletmek istediğiniz husus var mı? Şunu yapın, şunu söyleyin. Siyasal, sosyal, ekonomik anlamda sizin görüşleriniz çok değerli.

Esnaf 2: Biz söylesekte dediklerimiz, taleplerimiz karşılanmıyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Biz dile getireceğiz. Boşuna mı yanınıza geldik? Sizi dinlemek istiyoruz.

Esnaf 2: Sigorta primleri çok yüksek. Stopajdan şikayetçiyiz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Aşırı yüksek.

Esnaf 2: Kiralar pahalı. Enflasyon üzerinde bir artış var. Stopaj yüksek o da bize ağır geliyor küçük esnaf olarak. Hayat pahalı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Aşırı bir olağanüstü durum oldu, görüyoruz. Rant ekonomisini bitirmek lazım. Kısır döngü var.

Esnaf 3: Alım gücünün bittiğini ben eşime 100 lira veriyorum, 3-5 bir şeyler al diye poşetin dibinde 2-3 parça bir şey var. Görüyorlar, yaşıyorlar. 80 lira olmuş 5 litre yağ. Marketlerin fahiş fiyat zamlarını kontrol edeceğine bunun maliyetlerinin ne kadar yükseldiğini. Bu sabah 71 Kuruş LPG’ye gelen zamla uyandık. %15 elektriğe geldi. Doğalgaza geldi. Sırasıyla üretim olmayınca vatandaşın, üreticinin istediği fiyatlara lal olmak durumundasınız. İthal de nereye kadar.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Üretim derdinde olan bir iktidar da yok.

Esnaf 3: Yok maalesef. Fabrika açtım diyemezsiniz, 20 yılını heba ettiniz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Bu kötüye gidişatı durdurmak istiyoruz.

Esnaf 3: Doğruları ortaya koyacağız, vatandaşımız ortaya koyacak.

Esnaf 4: Müşterinin bizi dövmediği kaldı. Biz zamlı aldığımız için zamlı satmak zorundayız, müşteri de satan da şikayetçi biz ne yapalım? Şu an sıkıntı her şey  zamlı. Her şey pahalı. Ürüne niye zam geliyor? Ben de diyorum bana söylemeyin. Derdi dinlediğim için size aktarayım. Üniversite açılımasıyla yoğunluk var şu anda. İyi ya da kötü devam ediyoruz.

Pelitli Köy sakini 1 : Büyükşehir doğalgaz döşüyor. Köyleri oturuyor herkesin evine doğalgaz götürdü ama etraftakiler genelde Kürtler’in evine doğalgaz götürmüyor. En basit ayrımcılık devletin kendisi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Bariz bir etnik ayrımcılık var.

Pelitli Köy sakini 1: Kesinlikle herkes biliyor. Halen bizim yolumuz, halen benim evimde doğalgaz yok, mahallede yok ama 2009-2021 22 yıldır burada var. Bazen ben soruyorum buradan imar geçmemiş. Köyün merkezinde imar var sen ahırın önüne kadar taş döşedin, tuvaletin önüne kadar yol yaptın var mıydı? Kimin parasıyla yaptın? Sizden rica ediyorum bunu Meclis’te söyleyin. Pelitli Köyü’nde böyle bir sorun vardı niye bu kadar ayrımcılık bölücük yapıldı?

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Biz bunu not ediyoruz.

Pelitli Köy sakini 1: Sadece Kürtler yaşıyor demiyorum genel olduğundan dolayı %90’ı Kürttür ama hiçbirinin evine doğalgaz gitmedi, yol yapılmadı. Tavşantepe Mahallesi’nde yol yok, Karakazan’da bizim mahallede doğalgaz yok. 2009’da köy merkezine doğalgaz geldi kimin parasıyla niye geldi? Yoksa herkesin yoktur, varsa herkesin vardır değil mi?

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Peki bunun için müracaat mücadele sergilediniz mi?

Pelitli Köy sakini 1: Kaç kere verdik, imar yok diyor. imar olmadığından dolayı yapamıyoruz. İmar yoksa Pelitli Köy’ünde imar yok mu? Niye altyapı yapıldı? Bizim muhtarımız altyapıyı, taşları zorla yaptırdı.

Pelitli Köy Muhtarı: Benim asıl amacım köyüme hizmet, halkımı mutlu etmektir. Ben hiçbir siyasi amaçla gitmedim fakat sırf onlardan değiliz diye, dünyaya onların gözüyle bakmıyoruz diye halen de gittiğimizde kimliğimizden dolayı Pelitli’de oy dengelerinden dolayı kenarda duruyoruz. Ben ısrarla size de ulaşmaya çalışmıştım sizin de başınızda sorunlar vardı büyük geçmiş olsun ama halen mücadeleyi sürdürüyoruz ama gittiğimiz kapılar da farklı bir gözle karşılanıyor. Burada HDP’nin oy oranı yüksek oluşu ben de Pelitli’nin Muhtarı olmam. Daha önceden Gebze’de dernek başkanlığında oradan da bir hedefe geldik. Belediye Başkanı 1 aydır telefonlarımı açmıyor, gittiğimde randevu alamıyorum. Ayrımcılık var. Bu konularla ilgili bize el atın. Maalesef siyasi tercihimizin bedelini çok ağır ödüyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Yazılı olarak bu başvuruyu alalım. Bunu ayrıntıları ile doldurup bize iletin.

Yorumlar