Halkların Demokratik Partisi Perşembe Pazarı alanında hem Nevruzu kutladı hem seçim mitingini yaptı. Kısa süreli arbedenin yaşandığı mitingde gözaltına alınanlar oldu

Kürt sanatçılardan Hozan Veysi’nin sahne aldığı mitingde HDP’li vatandaşlar alanı doldurdu. Milli İrade Meydanı’ndaki mitinge HDP PM Üyesi Bülent Uyguner, HDK’den Engin Güleser, Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İl Başkanı Şahabettin Işık, İzmit İlçe Eş Başkanı Ebru Öcal, ilçe başkanları, Büyükşehir Belediye Başkan adayı Züleyha Gülüm, Körfez Belediye Eş Başkan adayları Selda İlgöz, İbrahim Ergin katıldı.

KISA SÜRELİ GERGİNLİK

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı mitinge daha önce geleceği duyurulan Kürt sanatçılardan Hozan Boran, güvenlik gerekçesiyle alana alınmadı. Kadın ve gençlerin büyük ilgi gösterdiği mitingde alana giren vatandaşlar, tek tek arandı. Meydanın çevresindeki yollarda çok fazla yığılma olmazken miting alanının çevresi diğer mitinglerde olduğu gibi barikatlarla çevrildi. Konuşmalar öncesi okunan PKK marşı sebebiyle alan karıştı. Polis bazı HDP’lileri gözaltına aldı. Bölgede bulunan polis, özel hareket devreye girince program kaldığı yerden devam etti.

CEZAEVİNDEKİLERE SELAM GÖNDERDİ

Miting alanında okunan PKK marşı sebebiyle ortalık bir anda karıştı. Bazı HDP’lileri gözaltına alan güvenlik güçleri ortamı yatıştırdıktan sonra HDP İl Eş Başkanı Şahabettin Işık konuştu. Işık, “Bu güzel nevruz gününde hepiniz hoş geldiniz. Cezaevindeki hukuksuz uygulamaları, işçilerin grevlerini yasaklayan, ikili insan ilişkilerindeki tecrit uygulamasını protesto etmek için özgür iradesini bedenini ölüm orucuna yatıran Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e buradan selam gönderiyorum. Eski Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ, Gülten Kışanak, Çağlar Demirel, Aysel Tuğluk, Emine Şahin, Selma Irmak, Gülsen Yıldırım, Burcu Özkan, Ferhat Enü, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken’e selam gönderiyorum. Yüreğimizin başkanı Selahattin Demirtaş’a buradan selam gönderiyorum” dedi.

IŞIK, ‘ZIRVALIKLARINIZ BİZE SÖKMEZ’

“Adalet ve Kalkınma Partisi’ne sesleniyorum” diyen Işık, “İnsanın yaşamı her şeyden öncedir. Antidemokratik uygulamaları, toplumu çatışmalarına götüren uygulamalara bir son verelim. Toplumu kutuplaştırmanın kimseye faydası olmamıştır. Yakın tarihte Kocaeli’ de 100’e yakın kişi gözaltına alındı. 12 arkadaşımız cezaevine atıldı. Bunları kınıyoruz. Bu arkadaşlarımız parti çalışması dışında bir şey yapmadı. Bize biçilen çıkmaz sokak amacına ulaşamayacaktır. Ancak biz barışa, huzuru her zaman yücelteceğiz. Bize ‘Ya sev ya terk et’ karavana zırvalıklar sökmez. Bu hükümetin tavrını, sahip olduğu sosyolojik ve siyasi zemini hemen hemen biliyoruz.Varsın birileri bizden çekinsin, varsın birileri bize alanları dar etsin. Kitlenin sağduyusu, bizlere verilecek oylarla başımıza musallat olmayacakları günler yakındır. 81 Milyon HDP’Yi umut olarak görmüşse biz bu umudu yükseltmeye ant içtik” diye konuştu.

GERGERLİOĞLU, ‘ARTIK KAVGA ETMEK İSTEMİYORUZ’

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Hem Türkçe, hem Kürtçe konuşmak ne güzel. 31 Mart akşamı gerçek Nevruzumuzu kutlayacağız. Açlık grevleri devam ediyor. Bu ülkede barışın ve kardeşliğin konuşulması, tecridin kalkması, yasaların ve hukukun uygulanması için devam ediyor. Leyla Güven 137 gündür açlık grevinde. Artık kavga etmek istemiyoruz. Cezaevlerinde insanlar hayatlarına son veriyor. Bu insanlar tecridin kalması için hayatlarını sonlandırıyor. Bir beka söylemidir devam ediyor. Biz biliyoruz ki senin derdin beka değil, halin çok fena. O yüzden bir kelimenin peşine düşmüşsün. Osmanlı hayaliyle yanıp tutuştular. Beka dedikleri olay Suriye halkını perişan etmekti. 3,5 Milyon Suriyeli Türkiye’de bu mu beka” dedi.

GÜLÜM, ‘İKTİDARIN SONUNU HDP GETİRECEK’

Gergerlioğlu’nun ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkan adayı Züleyha Gülüm, “İktidar kör sağır olsa da Leyla Güven şahsında başlayan açlık grevi, bu ülkenin barışı ve geleceği için sürüyor. Bu açlık grevlerine sessiz kaldığınız sürece yıkılıp gideceksiniz. İnsanlar ölmesin, yaşam kazansın diyoruz. Her halk eşit, özgür koşullarda yaşasın istiyoruz. AKP iktidarı bir beka sorunudur tutturmuş gidiyor. Bu halkın beka sorunu var am abu sorunu yaratan AKP ve MHP’dir. 31 Mart’ta AKP MHP bloğunu yerle bir ettiğimizde bu ülkenin özgürlük kanalları açılacak, bu ülkeye barış gelecek. Biz istiyoruz ki belediyeler zenginlerin belediyesi değil, halk için çalışan belediyeler olsun. Bu kadar yediniz doymadınız mı? Kocaeli belediyesi Türkiye’nin en borçlu belediyesi. Ortada hizmet görüyor musunuz. Yoksul halka hiçbir şey düşmezken bu kadar borcu nasıl yaptınız?. Bu iktidarın halak vereceği bir şey yok o yüzden vaat edeceği bir şey yok. İktidarın sonunu HDP getirecek.” Ayşe AYDIN

Çağdaş Kocaeli

Yorumlar