11 Eylül 2020

 TR724 / İlker Doğan

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN  
Türkiye’nin her yerinden ‘adalet’ çığlığı yükseliyor. AKP rejiminin hukuk tanımaz tavrı, insanları canından bezdirmiş durumda. Her gün onlarca yerden hukuksuzluğa dair haberler geliyor. Tutuklu yargılama gelenek halini aldı.

ÖKSÜRE ÖKSÜRE CAN VERDİ
Gümüşhane Cezaevi’nde korkunç bir skandal yaşandığı önceki gün ortaya çıktı. İddiaya göre koronavirüs belirtileri gösteren KHK’lı polis memuru Mustafa Kabakçıoğlu, öksürüklerinin artması üzerine hastaneye götürülmek yerine tek kişilik bir hücreye konuldu. Gardiyanlar 29 Ağustos sabahı hücrenin kapısını açtığında Kabakçıoğlu’nun cesediyle karşılaştı. Ailesi Gümüşhane Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Giresun’da komiser yardımcısı olan Mustafa Kabakçıoğlu, Ağustos 2016’da tutuklanmıştı. Adalet Bakanlığı sessiz!

KIZIM ARTIK BENİMLE KONUŞMUYOR! 
Arzu Alkış… Ev hanımı… Eşi tutukluydu. Kaçma şüphesi olmamasına rağmen kendisi de tutuklanarak Manisa Cezaevi’ne gönderildi. 22 gün boyunca tek kişilik, 2 metrekarelik hücrede sözde karantinada tutuldu. 3 yaşındaki kızının psikolojisi bozuldu. Alkış, İnsan Hakları Savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu’na gönderdiği mektupta, “3 yaşında kızım var. Annesine muhtaç. Durmadan ağlıyor. Susmuş, içine kapanmış durumda. Telefonda benimle konuşmuyor. Psikolojisi iyi değil. Bir anne olarak çok acı çekiyorum. Eşim de tutuklu olduğu için kızımın daha da mağdur olmaması için tahliyemi istiyorum,” diyor. 

POLİS, BAŞÖRTÜLÜLERE SALDIRDI 
Furkan Vakfı mensupları Türkiye’nin birçok ilinde basın açıklaması yapmak istedi ancak polisin müdahalesi sert oldu. Gözaltına alınan 40 kişi, 18 kişilik minibüste saatlerce bekletildi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde polislerin, çarşaflı kadınları başörtüsüne saldırdığı, boğazını sıktığı görülüyor. Semra Kuytul, yaşananlara tepkisini, “Sıktıkları gaz can acısından belki de ama uyuşturucu gibi mahvetmiş kadınları. Birde bayılmak üzere olan kadının boğazını sıkıyor. Düşman olsa böyle zulmeder. İsrail askeri gibiler,” ifadeleriyle gösterdi.

KIZ ÖĞRENCİLERE AHLAKSIZ İŞKENCE
Uşak merkezli 12 ilde yapılan Cemaat operasyonları kapsamında 31 Ağustos’ta Uşak Üniversite’nde okuyan 26 kız öğrenci gözaltına alındı. Öğrencilerin Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde işkence gördüğü ortaya çıktı. 26 kız öğrenci, 5 gün boyuncu defalarca çıplak olarak aranmıştı. İnsan Hakları Savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, skandala tepkisini, “Uşak Emniyet müdürlüğünde çıplak arama yapılmış genç üniversite öğrencilerine!!! Aşağılama, boyun eğdirme, cinsel taciz değil de nedir? Eşiniz, kızınız yok mu sizin? Hangi insan bunu hak eder? Gözaltına alınana istismar değil mi bu?” sözleriyle gösterdi. İşkence iddialarına yalanlama bile gelmedi.

İNFAZI BİTTİKTEN 5 AY SONRA TAHLİYE EDİLDİ
Zaman Gazetesi’nin TBMM Muhabiri Habib Güler, 15 Temmuz’un ardından tutuklandı. Sözde yargılama sonrası 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. İnfaz süresini yaklaşık 5 ay önce tamamladı ancak tıpkı bir başka Zaman Muhabiri Büşra Erdal gibi o da uzun süre tahliye edilmedi. Güler, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden gönderdiği mektupta, “Sadece 7 tweet paylaşımı nedeniyle 6 yıl 3 ay ceza aldım. 50 aydır cezaevindeyim. İnfaz sürem 2 Nisan’da dolmasına rağmen tahliye edilmedim. İnfaz Hakimliği’ne itiraz ettim, kabul edildi. Ancak buna rağmen tahliyem gerçekleştirilmiyor,” demişti. Neyse ki Güler, dün akşam saatlerinde tahliye edildi. 

KIZI ÖLÜYOR, BABAYA İZİN VERİLMİYOR 
Öğretmen Ali Koca, Cemaat operasyonları kapsamında Şubat 2019’da tutuklandı. Tıp öğrencisi kızı Ayşe Koca, babasının tutuklanmasının ardından rahatsızlandı. 8 Kasım 2019’da kanser teşhisi konuldu. Hastalığı aylarca cezaevindeki babadan saklandı. Ancak Ayşe’nin durumu gittikçe ağırlaştı. Geçtiğimiz ay babasına hastalığı haber verildi. Baba Ali Koca, kızını görebilmek için savcılıktan izin istedi. Ancak babaya, ölüm döşeğindeki kızını son kez görebilmesi için izin verilmedi. Ömer Faruk Gergerlioğlu, dün yaptığı paylaşımda, “Ölüyor ve izin vermiyor Savcı!!!Cezaevindeki baba Ali Koca’ya, Tıp Fakültesi öğrencisi iken kanser olan kızı Ayşe Koca’yı görmesi için izin vermiyor! Oysa doktorlar bugün “1-2 gün ömrü kaldı” dedi. Ayşe Koca’nın şu an bilinci kapalı! Bir mahpus baba kızını son kez görebilmeli!” ifadelerini kullandı. Dün, Ayşe’nin bilincinin kapandığı açıklandı.

BİR KİŞİDEN KORKUYORLAR!
KHK’lı Cemal Yıldırım, Muhammed Semih ve hak savunucusu Resul Kalyoncu, İstanbul’dan Ankara’ya ‘adalet’ yürüyüşü başlattı. Ancak gittiği her yerde polisin engellemeleriyle karşılaşıyor. Kadıköy’den yola çıkmasına izin verilmeyen 3 arkadaş Maltepe’den yürüyüşe başlamıştı. Yürüyüş boyunca 6 polis arabası tarafından takip edildi ve nihayet Ankara’da gözaltına alındılar. Rejim, üç kişinin bir basın açıklaması yapmasına bile tahammül edemez hale geldi.

Yorumlar