11 Eylül 2020

AHVAL

Tüm dünyada milyonlarca insanı hasta eden, on binlerce insanın da hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgınında normalleşme süreciyle birlikte Türkiye’deki vaka sayıları hızla artmaya başladı.

Sağlık Bakanlığı koronavirüs vakalarına ilişkin gerçek rakamları açıklamadığı için eleştirilirken, uzmanlar salgında başa dönüldüğünü ve yeni bir dalganın kapıda olduğuna dikkat çekiyor. Vaka sayılarında Sağlık Bakanlığı’nın günlük verileri bile 2 binli rakamlara yaklaşmışken, Türkiye cezaevlerinde koronavirüse ilişkin son durum ise bilinmiyor. Hükümet cezaevlerindeki koronavirüs vakalarına ilişkin hiçbir açıklama yapmıyor. 

Konuyu yakından takip eden İnsan Hakları Savunucusu, HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu tıpkı dışarıda olduğu gibi cezaevlerinde de korona vakalarının arttığını belirtiyor. Gergerlioğlu hükümetin cezaevinde tahliyeler olmasın diye vakaları gizlediğine dikkat çekiyor.

Türkiye’de 400’den fazla cezaevi olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, şunları anlatıyor:

“Adalet Bakanlığı en son açıklamayı haziran ayında yapmıştı. Halen cezaevleriyle ilgili bir açıklama yapmıyor. Cezaevlerinde vaka sayıları artıyor. Birçok cezaevinden bize vaka haberleri geliyor. Elazığ, Rize, Çorum, Kahramanmaraş, Gaziantep gibi… Cezaevi müdürlerini arıyoruz açıklama yapmıyorlar, savcı yapsın diyorlar. Savcıları arıyoruz, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nü arayın diyorlar, onlar da savcıları arayın diyorlar. Herkes topu birbirine atıyor. Mahpus yakınları son derece tedirgin. Ciddi hastalığı onlar var. Kanser olanlar, kronik hastalığı olanlar var. Bu kişilerin tedavileri de aksıyor. Cezaevlerinde bir gizleme tavrına girilmesi ve bazı şüpheli vakaların çıkması endişelere neden oluyor. 

Mesela geçtiğimiz günlerde Gümüşhane Cezaevi’nde Mustafa Kabakçıoğlu adında eski bir KHK’li komiser yardımcısı karantinaya alındığı günün sabahında hücresinde ölü bulundu. Bir açıklama istedik bakanlıktan ama henüz bir açıklama yok. Gayet rahatlar. Böylece ülkeyi yöneteceklerini zannediyorlar. Mahpus yakınları çok endişeli. Yakınlarıyla telefon görüşmeleri kısıtlanıyor. Açık görüş yapamıyorlar. Kapalı görüşler de kısıtlanıyor. Sıkıntılar artıyor.

Bakanlık herhangi bir infaz indirim yasası çıkmasın diye, insanların tahliye olması gerçekleşmesin diye ne yapacağını bilemiyor. Çünkü başından beri tartışma şuydu: Bu hastalıkla cezaevleri beraber yürümez. En azından tutuklular çıksın, anneler-çocuklar çıksın, tutuksuz yargılamalar olsun diye istekler oldu. Ama bakanlık bunları görmezden geldi. Cezaevlerinde vakalar ve ölümler olmasına rağmen bakanlık bunları açıklamıyor. Sırf tahliye olma ihtimali ortaya çıkmasın diye. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e çağrıda bulunuyorum. Biz bu konuda acilen açıklama bekliyoruz. Çünkü çok ciddi vaka duyumlarımız var. Ağır vakalar var, hastaneye kaldırılan, yoğun bakıma alınan vakalar var. Cezaevinde hayatını kaybedenler var. Mahpus yakınları tedirginlik içerisinde. Ancak bakanlık son derece rahat.”

Gergerlioğlu: Cezaevlerinde korona bahane haline geldi, ağır hak ihlalleri var

Yorumlar